Titlurile societăţilor de inves-tiţii financiare au fost suspendate de la tranzacţionare vineri în vederea desfăşurării AGA. În ciuda acestui fapt, piaţa s-a menţinut relativ constantă, sus-pendarea SIF-urilor fiind acoperită de volumul mare de tranzacţii realizate cu titlurile "Rompetrol Rafinare" Bucureşti (RRC).
Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Est Invest" Focşani ne-a declarat: "Deşi SIF-urile au o pondere importantă pe bursă, aceasta s-a menţinut datorită evoluţiei fulminante a volumului de acţiuni RRC tranzacţionate". Domnia sa consideră că interesul arătat titlurilor RRC se datorează rezultatelor foarte bune raportate de societate pentru anul trecut (compania a înregistrat un profit brut operaţional de 86 milioane de dolari, de cinci ori mai mare decît în anul precedent). Domnul Murgoci crede că şedinţa de vineri a fost prielnică speculatorilor, care au vîndut acţiuni RRC pentru a obţine un profit imediat.
Deprecierea celor trei indici bursieri s-a realizat pe fondul scăderii atît a volumelor, cît şi a preţului acţiunilor "Petrom" Bucureşti (SNP), care deţine o cotă importantă din piaţă, apreciază Marcel Murgoci. "Petrom" este considerată o societate de portofoliu şi nu de speculaţii, crede domnia sa. Pare că investitorii şi-au îndreptat atenţia spre "Rompetrol Rafinare", speculînd raportarea făcută de companie cu privire la rezultatele sale. Astfel, cursul titlurilor SNP continuă să se înscrie pe un trend descendent, pe fondul unor volume mici de tranzacţionare.
Scăderea cotaţiei acţiunilor "Impact" Bucureşti (IMP) este atribuită de domnul Murgoci fuziunii cu "Fondamento Forte" şi "Delta Holding Real Estate" pe care compania a anunţat-o zilele trecute.
• "Rompetrol Rafinare"
Cea mai mare valoare a tranzacţiilor de la cea de-a doua categorie a fost înregistrată vineri sub simbolul RRC şi s-a ridicat la 39 miliarde de lei. Datorită rezultatelor raportate de companie şedinţa a început la preţul maxim de 884 lei/acţiune, pentru ca apoi, pe fondul volumelor mari transferate, cotaţia să scadă, astfel încît preţul de închidere a fost cu puţin peste nivelul minim, res-pectiv 845 lei/acţiune. Cel mai mare volum a fost transferat în a doua parte a sesiunii, printr-o tranzacţie cu 1,2 milioane de acţiuni. Cotaţia acţiunilor RRC s-a apreciat ieri cu 0,2%, iar volumul transferat s-a ridicat la 45 milioane de acţiuni.
• "Banca Transilvania"
Titlurile "Băncii Transilvania" au fost tranzacţionate ieri la preţuri cuprinse între 13.600 şi 16.000 lei/acţiune. Şedinţa s-a deschis cu preţul maxim, pentru ca apoi cotaţia să oscileze. Cea mai mare tranzacţie, cu 615.000 acţiuni, a fost realizată în prima parte a sesiunii bursiere.
Titlurile TLV au înregistrat vineri o variaţie pozitivă de preţ de 2,2%. Cele 3,3 milioane de acţiuni au fost transferate pentru 50 de miliarde de lei. Preţul din ultima tranzacţie a şedinţei a fost 13.800 lei/acţiune.