BVB Un nou minim de lichiditate

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 aprilie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri la Bursa de Valori Bucureşti s-a cifrat la 12,73 milioane RON, similar cu luna august a anului trecut. Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest" Focşani, ne-a declarat că "această situaţie se datorează incertitudinilor, în special de ordin politic, care planează asupra pieţei de capital. Pînă nu se clarifică o serie de probleme, investitorii se vor ţine departe de eventuale decizii majore". Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital" ne-a explicat că "în acest moment, Bursa se află într-o perioadă de acumulare, ceea ce înseamnă că investitorii achiziţionează treptat volume mici de titluri". Toţi cei trei indici bursieri s-au redus comparativ cu ziua precedentă. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de pe Bursă, a pierdut cel mai mult (-1,77%), în timp ce BET-C s-a redus cu -0,44%, iar BET-Fi s-a depreciat cu -0,22%.

Cotaţia acţiunilor "Rompetrol" s-a situat pe o pantă descendentă încă de la deschiderea şedinţei. După doar o oră de tranzacţionare, cotaţia titlurilor RRC a pierdut circa 3% şi s-a stabilizat în jurul valorii de 0,0970 RON/titlu. Spre finalul zilei un ordin masiv de vînzare a dus cursul pînă la un minim de 0,0945 RON. Şedinţa s-a închis în apropierea valorii minime, la 0,0950 RON/titlu, în scădere cu -4% faţă de şedinţa precedentă. Cotaţia titlurilor celuilalt emitent de seamă din sectorul petrolier, "SNP Petrom", s-a depreciat cu -1,8%, pe fondul unei valori totale a transferurilor modeste, de 1,4 milioane RON.

Din sectorul bancar, cel mai mult au pierdut acţiunile BRD-GSG, pierderea de -2,2% fiind cauzată de o presiune la vînzare care s-a manifestat cu precădere spre finalul şedinţei. Celelalte două titluri bancare au închis doar cu un pas de cotare mai jos faţă de şedinţa precedentă.

Acţiunile SIF şi-au continuat evoluţia modestă din ultimele zile, cu oscilaţii reduse la nivelul cotaţiilor. Cel mai transferat emitent din acest sector a fost SIF3 "Transilvania" cu un rulaj total de 2,5 milioane RON. Cotaţia titlurilor SIF3 a pierdut -1,4%, preţul de referinţă la finalul şedinţei fiind de 2,09 RON/acţiune.

"Alro" Slatina

Cotaţia titlurilor "Alro" a cîştigat, în şedinţa bursieră de ieri, 14,9%, iar de la începutul săptămînii, acţiunile ALR au adus investitorilor un randament de 51,9%. Creşterea s-a realizat pe fondul rezultatelor financiare foarte bune obţinute de companie dar şi pe fondul creşterii cotaţiei aluminiului la Bursa de Metal din Londra (cu 11% în acest an).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb