BVB va participa cu cel mult trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO Bucharest

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie

Potrivit Planului de Afaceri actualizat, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO până în prezent este de 19,7 milioane de euro.

Potrivit Planului de Afaceri actualizat, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO până în prezent este de 19,7 milioane de euro.

English Version

Operaţionalizarea proiectului Contrapărţii Centrale mai are nevoie de încă cinci milioane de euro, din care două milioane trebuie să vină de la ceilalţi acţionari ai CCP-ului

În aprilie, Euronext Clearing şi-a anunţat intenţia de denunţare a contractului cu CCP.RO

Actualizare - Surse: Acţionarii CCP.RO au aprobat Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale şi majorarea de capital

Acţionarii CCP.RO Bucharest au aprobat Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale şi majorarea de capital de cinci milioane de euro, conform unor surse din piaţă.

Trei milioane de euro vor veni de la Bursa de Valori Bucureşti, acţionarul majoritar al CCP-ului, restul banilor urmând să vină de la ceilalţi acţionari. Pe lângă BVB, al cărui reprezentat a primit ieri aprobarea acţionarilor să voteze "pentru" la punctele de pe ordinea de zi la adunarea CCP.RO, astăzi şi OPCOM, al doilea cel mai mare acţionar al entităţii menite să opereze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, a votat "pentru".

Pe lângă Planul de Afaceri actualizat al Contrapărţii Centrale şi majorarea de capital a societăţii cu cinci milioane de euro, acţionarii CCP.RO Bucharest au aprobat contractul de licenţă cu Euronext Clearing şi contractul cu noul furnizor de servicii tehnologice.

---

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va participa cu până la trei milioane de euro la majorarea capitalului CCP.RO Bucharest, entitatea menită să funcţioneze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, conform votului de ieri al acţionarlor BVB, care au aprobat şi Planul de Afaceri actualizat al CCP-ului. Este doar prima etapă pentru ca proiectul Contrapărţii Centrale să depăşească impasul în care a intrat în primăvară, când Euronext Clearing a decis să schimbe modul de colaborare cu CCP.RO Bucharest. Astăzi, acţionarii CCP-ului votează majorarea capitalului social al entităţii cu cinci milioane de euro, din care trei milioane reprezintă aportul BVB.

Potrivit Planului de Afaceri actualizat, capitalul vărsat de acţionarii CCP.RO până în prezent este de 19,7 milioane de euro, iar luând în calcul un aport suplimentar de cinci milioane de realizat până la finalul anului 2024, entitatea va îndeplini cerinţele de capital prevăzute de EMIR, având în vedere pierderile acumulate înregistrate în primii ani de operare.

Estimările sunt că în luna iulie a anului viitor să fie lansate primele contracte futures cu activ suport acţiuni, indici pe acţiuni, energie electrică cu decontare în numerar, precum şi contracte forward pentru piaţa energiei electrice. Împrumuturile de acţiuni ar urma să fie disponibile abia în iunie 2027. Potrivit ultimelor proiecţii financiare, CCP-ul ar urma să devină profitabil în 2027, rezultatul net urmând să fie de patru milioane de euro în anul 2030, conform Planului aprobat ieri de acţionari.

Adrian Tănase: "Tehnologia este aceeaşi, dar premisele pe care rulează aceasta sunt diferite; vom opera tot sub licenţă Euronext"

Motivele ieşirii Euronext Clearing din contractul cu CCP.RO şi a întârzierii realizării proiectului, care conform estimărilor iniţiale trebuia să fie operaţional în anul 2020, au fost principalele subiecte de discuţie dintre acţionarii BVB prezenţi ieri în sală şi membrii conducerii operatorului pieţei noastre de capital.

"Nu pot să divulg clauzele contractuale dintre CCP.RO Bucharest şi Euronext Clearing. Ce pot să vă spun este că Euronext a avut cadrul contractual care i-a permis să facă schimbarea", a spus Adrian Tănase, Directorul General al BVB şi Preşedintele CCP.RO. "Tehnologia este aceeaşi, dar premisele pe care rulează aceasta sunt diferite. Înainte era o «hosted solution» furnizată de către Euronext; acum tehnologia va rula pe echipamentele Contrapărţii Centrale, iar entitatea care va asigura serviciile tehnologice de mentenanţă şi dezvoltări va fi alta. Dar vom opera tot sub licenţă Euronext".

Întrebat despre personanele răspunzătoare pentru întârzierea proiectului şi măsurile luate pentru îndreptarea situaţiei, Preşedintele BVB, Radu Hanga, a spus: "Ne-am întâlnit pentru a căuta o cale de a merge înainte cu proiectul Contrapărţii Centrale. În ultimii cinci ani am avut o mulţime de discuţii la nivelul board-ului bursei în legătură cu abordarea pe care ar trebui să o avem legată de proiect, de măsurile corective pe care trebuie să le luăm, pentru că proiectul este întârziere. Nu cred că suntem în faza în care să căutăm responsabili, ci în faza în care trebuie să găsim metodele prin care putem să mergem înainte cu proiectul construcţiei Contrapărţii Centrale în România".

Radu Hanga: "În momentul primirii notificării, nu am avut certitudinea că lucrurile vor merge în direcţia rezilierii contractului şi a schimbării modului de implementare a soluţiei tehnologice"

O altă întrebare adresată conducerii BVB a fost legată de motivele pentru care board-ul nu a informat acţionarii, la adunarea de bilanţ din aprilie, despre intenţia Euronext Clearing de a denunţa contractul cu CCP.RO.

"Adresa primită de la Euronext privind intenţia de a ieşi din contractul cu CCP.RO a declanşat o serie de negocieri între Contrapartea Centrală şi Euronext. A fost o perioadă tampon în care ne-am aşteptat ca intenţia de ieşire din contract să nu fie definitivă. În momentul primirii notificării nu am avut certitudinea că lucrurile vor merge în direcţia rezilierii şi a schimbării modului de implementare a soluţiei tehnologice. Trigger-ul (n.r. declanşatorul) a fost notificarea primită de la Autoritatea de Supraveghere Financiară privind suspendarea dosarului de autorizare. Faptul că autoritatea ne-a transmis că analiza dosarului este suspendată a reprezentat pentru Consiliul bursei un semnal de alarmă legat de calendarul implementării Contrapărţii Centrale şi momentul în care calendarul riscă să fie deraiat", a spus Radu Hanga.

Conform Preşedintelui BVB, dacă în aprilie bursa anunţa riscul unei deprecieri a investiţiei sale în CCP, după cum arată lucrurile acum, o astfel de măsură nu ar mai fi necesară.

Radu Hanga a mai afirmat că nu crede că rezilierea contractului dintre CCP.RO şi Euronext Bucharest este din culpa CCP-ului. "Cred că este vorba despre o clauză normală existentă într-un contract dintre două parţi, care agreează că dacă anumite lucruri nu se întâmplă până la o anumită dată, contractul poate fi denunţat", a spus Hanga.

Oficialul BVB a mai afirmat că, din discuţiile cu alţi acţionari ai CCP.RO, a reieşit că există susţinere pentru majorarea capitalului entităţii menite să funcţioneze în calitate de Contraparte Centrală în ţara noastră. "Din mesajele informale pe care le avem, am înţeles că există interes din partea unora dintre acţionari chiar pentru a-şi majora cota de deţinere în Contrapartea Centrală", a răspuns Radu Hanga la o întrebare adresată de Ziarul Bursa.

Adrian Tănase: "Avem un alt setup al proiectului, cu infrastructură proprie şi alt furnizor de servicii, astfel încât trebuie să reluăm o serie de teste ale sistemului"

Bursa de Valori Bucureşti deţine 52,4% din CCP.RO, ceea ce înseamnă că restul de două milioane de euro necesare pentru operaţionalizarea contrapărţii centrale trebuie să provină de la ceilalţi acţionari ai CCP-ului, respectiv OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj, care se întâlnesc astăzi sau mâine pentru a aproba majorarea capitalului societăţii.

Conducerea CCP.RO trebuie să aibă dosarul complet pentru autorizare până în data de 8 decembrie, dar Adrian Tănase spune că dosarul poate fi finalizat mai devreme.

"Există două lucruri pe care trebuie să le mai aducem la dosar. Unul este noul Plan de Afaceri cu aprobarea acţionarilor. Acţionarii CCP.RO sunt convocaţi, în data de 4/5 septembrie, pentru a aproba Planul de Afaceri, majorarea de capital a CCP, contractul de licenţă pe opt ani cu Euronext şi contractul cu noul furnizor al serviciilor de suport şi dezvoltări ulterioare ale soluţiei tehnologice. Sper ca acţionarii să aprobe toate aceste puncte, astfel încât să putem furniza Autorităţii de Supraveghere Financiară dovada că acţionarii sunt de acord cu noua direcţie a proiectului.

A doua parte este legată de testele tehnice. Acum avem un alt setup al proiectului, cu infrastructură proprie şi alt furnizor de servicii, astfel încât trebuie să reluăm o serie de teste ale sistemului", a spus recent Adrian Tănase, în cadrul unui interviu acordat Ziarului Bursa.

Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni. Practic, CCP-ul se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Pai daca nu e nimeni vinovat ca au ramas fara contract, atunci o sa mai dea inca 3-4 milioane peste astea. Puneti-i la munca, fratilor! Iar in consiliile de administratie puneti oameni care stiu meserie,(..) Nu avocati va trebuie, fraierilor! Oameni de trading, de risc, bancheri.

    Ziarul Bursa,

    Ma asteptam ca macar voi sa punctati aspectul cheie aferent majorarii de capital - faptul ca totul este conditionat de aprobarea dosarului in baza prevederilor EMIR 2. Insa, a nu se uita declaratiile ASF "daca maine se voteaza EMIR 3, dosarul nu mai este valabil". Procesul de votare EMIR 3 este unul politic, nu stim cabd exact va fi. Cititi atent raspunsurile BVB catre intrebarile evergent, raspunsuri postate pe site-ul Bursei la swctiunea relatii investitori. 

    Adrian Tanase isi traieste ultimele zile la Bursa. Tot esecul ii apartine. Cooperativa lui Bogdan Dragoi si El Lakis compusa din slugile lor Robert Pana - Bogdan Juravle - Andrici - Adrian Tanase - Cosmin Bruma, urmeaza sa fie eliminata din Bursa. Nici nu ma supar ca cineva din interior deja l-a informat pe Adrian ca 5 membri din 9 ai Consiliului Bursei deja au hotarat sa voteze pentru inlocuirea acestuia pe final de an. Nu ma voi mira deloc daca in ziua deciziei, vom fi 8 (din 9). Adriane, urmeaza sa raspunzi pentru toate faradelegile comise la Bursa.

    ccp, este condusa de o nobody, venita de la stat, citit ii biografia si vedeti de ce nu se poate merge inainte

    1. Protejata lui Adrian Tanase.

    Un proiect care a inceput acum 7-8 ani de zile nu e finalizat??? !!!Au facut un CCP ca sa toace bani , cu CA , cu directori cu...executivi. Actionarii BVB sunt intr-o stare de letargie de neinteles. Altii fac de la zero burse echipate cu tot ce trebuie intr-un an. M-am plictisit de cat timp sa vorbeste la BVB de imprumuturi de actiuni, de short selling, etc.

    1. Fac altii burse, o fi, nu zic, dar CCP e ceva de exceptie, nu e pe intelesul gloatei.

      De aceea l-au adus, dupa rugaminti, pe reputatul Remus Vulpescu, singurul care intelege, sa vada el care e treaba acolo, ce nu merge. Se spune ca el e seful la bursa acum. 

      Nu e Vulpescu sef la BVB, n-a fost aga de alegeri, doar de majorare capiyal. Tot Hanga a ramas. Poate ca ai auzit tu ceva, dar nu cred ca are cum acum.

      In articolul de ieri despre ccp era o poza cu Tanase, Haga si Vulpescu.

    Ce bataie de joc in cazul FP, emitent suspendat de 3 ore la solicitarea ASF. ASF-istilor scrieti decizia in chineza sau la voi unii știudoar sa scrie și alții doar sa citeasca?

    1. Din cauza ca e suspendata 3 ore, tind sa cred ca va fi publicata abia dupa inchiderea sesiunii de tranzactionare pentru a nu porni o contagiune - se pare ca decizia nu e in favoarea actionarilor mici.

      o sa aiba o surpriza neplacuta pe 27.06 cand se vor vota persoanele fizice detinatoare de FP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb