BVB Valoarea totală a transferurilor a depăşit

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 aprilie 2006

Un val de speranţă s-a aşternut în rîndul actorilor pieţei de capital, dupa ce activitatea desfăşurată ieri pe piaţa bursieră s-a dovedit mai intensă decît de obicei. Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la peste 20 milioane RON, în ciuda faptului că o parte din emitenţii semnificativi au fost suspendaţi de la tranzacţionare, în vederea întrunirii adunărilor generale (cazul Petrom, Banca Transilvania). Prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare a adus creşteri ale cotaţiilor, îndeosebi în sectorul societăţilor de inves-tiţii financiare, dar în a doua parte a zilei ordinele de vînzare şi-au făcut simţită prezenţa şi cotaţiile au înregistrat corecţii. Ca urmare, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia acţiunilor SIF, s-a depreciat cu -0,83%, în timp ce ceilalţi doi indici, BET şi BET-C, au înregistrat uşoare creşteri, de +0,03% şi respectiv +0,06%.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost BRD-GSG, titlurile societăţii fiind transferate pentru o valoare totală de 2,4 milioane RON. La deschiderea şedinţei, cursul titlurilor a atins maximul de 17,6 RON/acţiune, dupa care s-a situat pe o pantă descendentă de-a lungul întregii şedinţe. Ultimul transfer a fost perfectat la preţul de 17,4 RON/titlu, în creştere cu +0,6% comparativ cu prima şedinţă a acestei săptămîni.

Din rîndul emitenţilor din sectorul petrolier, s-a remarcat ieri "Rompetrol Rafinare Constanţa". Brokerii susţin că şedinţa de ieri a fost deosebit de lichidă pentru acţiunile RRC (fiind transferate mai mult de 17 milioane de titluri), comparativ cu cea de marţi în care s-au transferat numai 4,1 milioane de acţiuni pe piaţa principală. Spre finalul zilei, şi-au făcut apariţia o serie de vînzători în piaţă, depreciind astfel cotaţia RRC cu 0,4%. Analiştii "Prime Transaction" susţin că "pentru titlurile RRC luna aprilie a însemnat apropierea de palierul de 0,1 RON/titlu şi stabilizarea în jurul acestuia, după ce la finalul lunii trecute coborîse sub 0,08 RON/titlu." La închiderea şedinţei de ieri, o acţiune RRC valora 0,0983 RON.

Titlurile societăţilor de inves-tiţii financiare s-au menţinut şi ieri în topul preferinţelor inves-titorilor, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la peste 15 milioane RON. Cel mai tranzacţionat emitent a fost "SIF3 Transilvania", cu un rulaj care a depăşit 2,1 milioane de acţiuni. La deschidere, cotaţiile titlurilor SIF au înregistrat creşteri, însă partea a doua a şedinţei a fost dominată de ordine de vînzare. Cea mai puternică depreciere a suferit-o cotaţia acţiunilor SIF5 Oltenia, care a pierdut 1,5%, ultimul transfer fiind perfectat la 2,64 RON/acţiune.

"Siretul Paşcani"

Cotaţia titlurilor SRT s-a apreciat în şedinţa de ieri cu 5,8%, înregistrînd cea mai puternică apreciere de pe piaţă. Cursul a crescut imediat după deschidere, atingînd maximul de 0,0789 RON/titlu, după care s-a aplatizat. Analiştii "Prime Transaction" consideră că în ciuda rezultatelor nu foarte bune pe 2005, cotaţia titlurilor SRT s-a situat pe un trend ascendent în ultimele patru şedinţe, cîştigînd circa 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb