Ordinele de vînzare au dominat ieri piaţa bursieră încă de la deschiderea şedinţei. În special în sectorul societăţilor de investiţii financiare au avut loc scăderi accentuate. Cristian Negoiţă de la "Confident Invest" ne-a declarat că "scăderea generalizată corelată cu deprecierile de pe pieţele emergente se datorează majorării dobînzii de intervenţie de către Banca Centrală Europeană, investitorii străini mutîndu-şi plasamentele pe piaţa monetară, fapt certificat şi de întărirea monedelor euro şi dolar în raport cu leul." Domnia sa ne-a explicat că vînzările accentuate se datorează şi posibilităţii amînării unei date sigure privind aderarea la Uniunea Europeană.
Investitorii au vîndut ieri cu precădere acţiuni SIF, indicele care urmăreşte evoluţia titlurilor din acest sector înregistrînd o depreciere cu (-3,2%), ceilalţi doi indici pierzînd cîte 1%. Lichiditatea a fost mai bună comparativ cu cea din ultimele zile, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la 32,4 milioane RON.
Vedeta şedinţei de ieri a fost acţiunea SNP care imediat după deschidere a cîştigat aproape +6% ca urmare a rezultatelor financiare de excepţie. Cristian Negoiţă ne-a declarat însă că "scăderile accentuate pe toţi emitenţii manifestate cu precădere în a doua parte a şedinţei au determinat o corecţie, preţul de referinţă la finalul zilei fiind de 0,5250(+1%)". În contrast, cotaţia titlurilor "Rompetrol" a continuat să scadă în prima parte a şedinţei şi s-a stabilizat în jurul palierului de 0,0810 RON/titlu, după care şi-a revenit, ultimul transfer fiind perfectat la 0,0829 RON/acţiune (-0,8%).
Interesul investitorilor s-a îndreptat şi ieri către acţiunile "Prodplast", cotaţia PPL înregistrînd o apreciere cu 6,2% , cursul stabilizîndu-se la 4,3 RON/titlu. Acţionarii intenţionează să majoreze capitalul social al companiei cu suma de 34,9 milioane RON, pînă la 46,6 milioane RON.
Acţionarii existenţi în regis-tru la data de înregistrare (data propusă spre aprobare este 7 aprilie) vor putea subscrie trei acţiuni noi la fiecare acţiune deţinută, la un preţ preferenţial de 1 RON/acţiune. În ultimele zece şedinţe cotaţia titlurilor PPL a cîştigat 35%, pe fondul încercării de concentrare a acţionariatului ca urmare a dizolvării asociaţiei salariaţilor (PAS "Prodplast").
Cel mai tranzacţionat titlu din sectorul societăţilor de investiţii financiare a fost SIF3 "Transilvania", cu un rulaj de peste două milioane de titluri. Valoarea totală a transferurilor cu acţiuni SIF3 s-a ridicat la 5,6 milioane RON, în condiţiile unei deprecieri a cotaţiei cu -2,3%. Totuşi, cele mai puternice deprecieri ale cursului le-au înregistrat acţiunile SIF1 "Banat Crişana" şi SIF4 "Muntenia", care au cumulat pînă la finalul zilei pierderi de -4,5%.
"Banca Transilvania"
Acţiunile din segmentul bancar au dovedit o stabilitate mai mare comparativ cu res-tul titlurilor blue-chip. Cea mai puternică depreciere din acest sector a înregistrat-o cotaţia "Banca Transilvania", în condiţiile unei lichidităţi bune. După o evoluţie aproape liniară la 0,92 RON/titlu, cursul a scăzut la final pînă la 0,0950 RON/acţiune (-1,6%), datorită unui ordin mai mare de vînzare.