BVB Ziua de mărţişor a fost favorabilă SIF-urilor

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 martie 2006

Prima zi a lunii martie a adus la Bursă o şedinţă caracterizată de reveniri ale cotaţiilor principalilor emitenţi. Indicii bursieri BET şi BET-C au închis sesiunea bursieră de ieri pe variaţii negative, singurul indice care a crescut ieri a fost BET-FI, care indică evoluţia cotaţiilor SIF. Acesta s-a apreciat cu 3,15% pe fondul anunţului făcut de Erste Bank că intenţionează să-şi ajusteze cota de deţinere la BCR prinîncercarea de achiziţionare a pachetelor deţinute de SIF-uri la BCR.

Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost reluată pentru o jumătate de ora, în intervalul 15:05 -15:35, peste programul normal, după ce şedinţa bursieră a fost întreruptă din cauza opririi alimentării cu electricitate, se menţionează într-un comunicat al Bursei.

Programul Bursei a fost prelungit, după pana de curent.

Dupa reluarea tranzacţiilor, preînchiderea a avut loc în intervalul 15:20-15:35, iar şedinţa s-a încheiat la 15:35.

Pînă la ora 15:19, cele mai tranzacţionate titluri au fost ale

"Rompetrol Rafinare", cu o valoare cumulată a transferurilor de 6,3 milioane de lei. După evoluţia bună din ziua anterioară, ieri preţul acţiunii "Rompetrol Rafinare" a scăzut către minimul zilei de 0,1040 RON/acţiune. Au fost perfectate tranzacţii cu aproximativ 59 de milioane de acţiuni.

La prima categorie, cea mai bună evoluţie au avut-o ieri acţiunile companiei de farmaceutice "Biofarm". Cotaţia acţiunilor a urcat ieri pînă la nivelul maxim de 0,69 RON/acţiune, preţ la care a şi închis sesiunea bursieră de ieri. Creşterea a fost susţinută de volume mari de acţiuni, preţul de închidere fiind în creştere cu 4,6% faţă de nivelul anterior.

Sectorul bancar a înregistrat o apreciere uşoară. Astfel, cursul acţiunilor "Banca Transilvania" a urcat ieri pînă la 1,5 RON/acţiune, cu puţin peste nivelul maxim al zilei. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 6 milioane de RON, la un volum de circa 4 milioane de acţiuni tranzacţionate. Cît priveşte acţiunile BRD, preţul acestora a fost acelaşi ca cel din sesiunea anterioară, de 19,1 RON/titlu.

Segmentul societăţilor de investiţii financiare a înregistrat o revenire ieri, cotaţiile titlurilor urcînd în medie cu 3%. Cel mai tranzacţionat a fost SIF2 Moldova, cu un rulaj de 3,7 milioane de RON, cotaţia închizînd ziua la nivelul maxim de 2,47 RON/acţiune, în creştere cu 3,4% faţă de cel anterior.

"Oltchim" Rîmnicu Vîlcea

Acţiunile "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea au fost introduse la tranzacţionare după cîteva săptămîni de suspendare. Titlurile au fost suspendate întrucît conducerea a solicitat emiterea unui act normativ prin care să se reglementeze litigiul cu acţionarii minoritari, care au contestat majorarea capitalului social. Cotaţia a ajuns ieri la nivelul maxim de 0,4590 RON/acţiune, cu 8,2% sub nivelul înregistrat înaintea suspendării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb