BVB/LICHIDITATE DE 76 MILIOANE DE EURO Piaţa locală, salvată de tranzacţiile cu obligaţiuni "International Investment Bank"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 septembrie 2016

Aproape 90% din rulaj, generat de aceste tranzacţii

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare neaşteptat de mare, de 337,84 milioane de lei (75,9 milioane euro).

Lichiditatea s-a datorat, în principal, emisiunii de obligaţiuni "International Investment Bank Bonds 2019" (IIB19), încheiate la preţul unitar de 100 de lei. Pachetul de 30.000 de obligaţiuni IIB19 a generat un rulaj de 300 de milioane de lei, adică 88,8% din volumul total de tranzacţionare de vineri.

"Toţi indicii au încheiat săptămâna cu o şedinţă de depreciere, cauzată în principal de scăderea abruptă a preţului acţiunilor OMV Petrom (SNP). Acestea s-au depreciat cu 3,47% după ce Fondul Proprietatea a anunţat că intenţionează să vândă o parte din deţinere până la finalul anului, prin intermediul unei Oferte Publice Secundare. Acţiunile Romgaz (SNG) şi Electrica (EL) s-au depreciat la rândul lor, cu 1,69% şi 2,02%. Valoarea tranzacţiilor a fost una neobişnuit de mare, 76 milioane de euro, motivul fiind tranzacţiile cu obligaţiuni în valoare totală de 67,5 milioane de euro", se arată în raportul zilnic realizat de firma de brokeraj Prime Transaction.

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 17,21 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 0,25%, preţul de închidere fiind de 0,802 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au crescut cu 0,83%, la 2,435 lei/unitate, în urma unui rulaj de 5,56 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 4,01 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,2 lei/unitate.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 1,9 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu acţiuni EL a fost de 13,56 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, trei tranzacţii.

Două dintre acestea, însumând 1,83 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul unitar de 2,43 lei, în urcare cu 0,62%.

De asemenea, a fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri "Conpet" (COTE), de 1,48 milioane de lei, în scădere cu 0,54%, la preţul 74,2 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,64%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,56%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,11%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,66%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,34%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb