BVB/PE FONDUL SCĂDERII GENERALIZATE A PREŢURILOR Titlurile "Bermas" au crescut cu maximul posibil

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 februarie 2004

În şedinţa bursieră de ieri, cotaţiile acţiunilor au urmat tendinţa de scădere generalizată, începută la jumătatea săptămînii trecute. Valoarea transferurilor încheiate s-a ridicat la 72,81 miliarde de lei, iar cei trei indici au înregistrat scăderi cu peste 1% faţă de nivelul de vineri. Brokerii susţin că şedinţa a fost dominată de vînzători. Analiştii susţin că preţurile ac-ţiunilor ar putea să se stabilizeze în perioada următoare în jurul valorilor actuale.

Acţiunile SIF au avut o lichiditate ridicată, valoarea tranzacţiilor încheiate cu acestea ajungînd la 30,73 miliarde de lei, aproape jumătate din totalul Bursei. Brokerii cred că preţul acţiunilor SIF "Moldova" va mai scădea după data de 25 februarie, avînd în vedere că titlurile transferate după data respectivă nu mai sînt purtătoare de dividende pentru anul trecut.

"Bermas" Suceava

Cotaţia acţiunilor BRM a avut ieri o evoluţie contrară pieţei. Pe fondul ordinelor mai numeroase afişate la cumpărare, cursul a crescut pînă la 26.200 lei/acţiune (+14,9%), valoarea maximă permisă de regulamentul Bursei pentru variaţia zilnică. Brokerii susţin că interesul ridicat al investitorilor pentru achiziţionarea titlurilor BRM a fost determinat de anunţul privind majorarea capitalului social prin acordarea de acţiuni gratuite. Lichiditatea titlurilor BRM a fost ridicată, ieri fiind încheiate tranzacţii 138.000 de acţiuni, ceea ce reprezintă 1,5% din capitalul social. Brokerii apreciază că preţul acţiunilor producătorului de bere va mai creşte şi în şedinţele următoare, avînd în vedere că la finalul şedinţei de ieri nu au mai rămas ordine de vînzare neexecutate.

"Turbomecanica" Bucureşti

Preţul acţiunilor TBM a înregistrat ieri o scădere cu 0,9% faţă de nivelul înregistrat vineri. Brokerii au explicat că reducerea cotaţiei a fost normală, pre-ţul urmînd tendinţa generală a pieţei. Interesul ridicat al inves-titorilor pentru titlurile TBM a fost determinat de precizarea cu privire la faptul că Asociaţia Salariaţilor va fi dizolvată în martie 2004. Ei consideră că evoluţia acţiunilor TMB ar putea fi asemănătoare cu cea a titlurilor "Siretul" Paşcani după dizolvarea PAS-ului.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Pe fondul ordinelor mari de vînzare, cursul acţiunilor BRD a scăzut ieri pînă la 25.600 lei/ac-ţiune. Reducerea cotaţiei a fost însoţită de o lichiditate ridicată, ieri fiind încheiate tranzacţii cu puţin peste 200.000 de acţiuni. Ultima tranzacţie a fost realizată la preţul minim, cu 3,4% sub nivelul înregistrat vineri.

SNP "Petrom" Bucureşti

Cotaţia acţiunilor SNP s-a men-ţinut stabilă pe parcurul sesiunii de ieri, cele mai multe tranzacţii fiind realizate la 1.650 lei/acţiune. Lichiditatea a fost ridicată, fiind încheiate tranzacţii cu aproape 6 milioane de acţiuni SNP. Brokerii apre-ciază că interesul investitorilor pentru acţiunile SNP este determinat de apropierea termenului de depunere a ofertelor finale pentru privatizarea companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb