Consiliul de Administraţie al producătorului de vase emailate Ves Sighişoara (VESY) a decis demararea procedurii privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei, depunând în acest sens cererea la Tribunalul Specializat Mureş, conform unui raport al companiei publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
În cadrul cererii, societatea şi-a exprimat intenţia de restructurare în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile legale, în care se regăsesc următoarele direcţii de acţiune şi măsuri: reorientarea strategică şi schimbarea modelului de afacere; restructurarea datoriilor şi vânzarea unor bunuri din patrimoniu.
Primul termen privind soluţionarea cererii Consiliul Ves Sighişoara este astăzi, 17 ianuarie, conform raportului de la BVB.
În decembrie anul trecut, Tribunalul Specializat Mureş a dispus închiderea procedurii de concordat preventiv a companiei.
Pentru trimestrul al treilea a lui 2023, compania a raportat o cifră de afaceri de 4,3 milioane lei, cu 51% sub cea din acelaşi interval al anului anterior, şi o pierdere de aproape 5,2 milioane lei, similară cu cea din trimestrul al treilea 2022. Potrivit raportului de la BVB, scăderea încasărilor a fost cauzată de lipsa comenzilor.
Tot pe pe fondul lipsei comenzilor, cheltuielile din explotare s-au redus cu 41%, de la 15,3 milioane lei în trimestrul al treilea al anului 2022, la nouă milioane de lei în trimestrul al treilea al anului 2023. Astfel, pentru cel de-al treilea trimestru al anului trecut, Ves Sighişoara a raportat o valoare negativă pentru indicatorul EBITDA (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization), de 4,3 milioane lei, asemănătoare cu cea din trimestrul al treilea al anului 2022.
După primele trei trimestre ale anului trecut, activele totale ale companiei se ridicau la 27,6 milioane lei iar datoriile totale erau de 66,4 milioane lei, astfel încât Ves Sighişoara avea capitaluri proprii negative de 38,8 milioane de lei.
În ultimii ani, Ves Sighişoara a avut pierderi pe linie.
Ves Sighişoara este deţinută în proprţie de 95% de Chimsport Orăştie. În anul 2020, finlandezii de la Amer Sports, unul dintre cei mai importanţi producători de articole sportive din lume, cu brand-uri precum Salomon sau Wilson, au preluat fabrica de echipament pentru sporturile de iarnă a Chimsport, cu care aveau un parteneriat exclusiv de producţie, conform stiriletransilvaniei.ro.