CA SĂ CLARIFICE SITUAŢIA IMPOZITULUI: Dragu: "MFP va modifica Legea dării în plată prin OUG"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2016

Dragu: "MFP va modifica Legea dării în plată prin OUG"

AURSF este surprinsă de afirmaţiile Ancăi Dragu, pe care le contrazice

Ministerul Finanţelor Publice va modifica Legea dării în plată printr-o Ordonanţă de Urgenţă, ca să clarifice situaţia impozitului care ar trebui plătit la efectuarea transferului imobilului către bancă, după cum a nunţat, sâmbătă, ministrul finanţelor Anca Dragu, citată de sursele de presă.

Oficialul a menţionat că Ordonanţa va face referire doar la cei care au o singură casă, în care locuiesc, cazuri în care vor fi aplicate o serie de criterii.

Ministrul de resort a criticat noua lege, precizând: "Legea dării în plată observăm că este incompletă, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementează darea în plată. Legea ar fi trebuit să cuprindă prevederi pentru toate operaţiunile legate de darea în plată, inclusiv pentru tranzacţia de final, să includă un articol care să aducă precizarea cuvenită. (...) Am înţeles, din discuţiile cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF), că este o scăpare, o eroare în lege, pentru că ne-am pus şi noi întrebarea de ce nu precizează legea aşa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca aceşti oameni care fac uz de Legea dării în plată să plătească şi impozitul pe tranzacţii. Am înţeles că este o scăpare pur şi simplu a legii, nu s-au gândit şi la acest aspect".

Anca Dragu a subliniat că ministerul de resort este dispus să ajute consumatorii, după ce aceştia au cerut sprijinul MFP, însă doar pe cei care sunt "într-adevăr într-o situaţie dificilă": "Nu vrem să-i acoperim pe cei care au făcut speculaţii imobiliare. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale şi, în acest moment, lucrăm alături de AURSF la creionarea acestor criterii astfel încât de data aceasta să avem un act legislativ complet".

Ordonanţa de Urgenţă ar urma să intre în Guvern în luna iulie.

Ministrul finanţelor declarase, la începutul săptămânii trecute, că nu este necesară modificarea legislaţiei pentru eliminarea impozitării transferului de proprietate în cazul Legii dării în plată, întrucât reglementările fiscale sunt clare, iar parlamentarii au avut la dispoziţie un an ca să stabilească detaliile noii legi.

MFP a anunţat, recent, că impozitul pentru tranzacţiile de dare în plată va fi calculat la valoarea datoriei pe care clientul o are, cu tot cu accesorii, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Într-o replică la declaraţiile Ancăi Dragu, reprezentanţii AURSF se arată surprinşi de afirmaţiile oficialului potrivit cărora legiuitorul ar fi dorit ca beneficiarii legii să plătească impozitul pe tranzacţii: "Nici iniţiatorii, nici susţinătorii legii şi nici legiuitorul nu au dorit, nicio secundă, ca beneficiarii să plătească acest impozit. Acest lucru transpare cu claritate din tot textul actului normativ. Dar nu ne-am imaginat niciun moment că multiplele modificări ale Codului Fiscal ar putea fi interpretate de reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice în aşa fel încât să îi oblige pe beneficiarii legii la plata unor impozite aberante, care să îi impiedice pe mulţi să beneficieze de prevederile legii".

AURSF arată că, pe tot parcursul parlamentar al iniţiativei legislative, reprezentantii MFP au participat "extrem de activ" la dezbateri, dar în nicio ocazie nu au atras atenţia asupra faptului că există în Codul Fiscal prevederi care ar putea reprezenta bariere importante pentru potenţialii beneficiari ai legii. "Acesta a fost, de altfel, şi unul dintre motivele pentru care am solicitat Ministerului Finanţelor Publice să iniţieze procedura de elaborare a unei ordonanţe de urgentă prin care să se excepteze beneficiarii legii de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniu personal", spune conducerea Asociaţiei.

Membrii AURSF s-au mai arătat surprinşi şi de afirmaţia doamnei Dragu potrivit căreia MFP ar lucra împreuna cu AURSF la creionarea unor criterii prin care să se excepteze de la aplicarea impozitului doar unii beneficiari ai legii: "Menţionăm ca AURSF a solicitat exceptarea tuturor beneficiarilor de la aplicarea impozitului şi că nu este implicată în niciun fel de discuţii cu MFP care să vizeze exceptarea de la impozitare doar a unora dintre potenţialii beneficiari".

Iniţiatorii legii susţin, în continuare, că în cazul dării în plată nu se justifică plata unui impozit pe transferul de proprietate, întrucât acesta nu presupune un preţ.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Mfp spune una Aursuf alta ?

    Mfp ar putea pretinde bani de la unul care si-a pierdut casa, a pierdut avans si rate 6-10 ani? 

    Cel care si-a pierdut casa si e in executare pe diferenta trebuie sa isi dea banuti la psihologi.

    Daca bancile au platit pe npl bani atunci sa plateasca si cei care beneficieaza de ldp ! 

    1. aursuf este o colectie de [...]

      E parerea ta.

      Eu simt ca ma regasesc in ideile lor.

      Arb cred ca e cu capu' in nori. 

      Si totusi nu ai comentat nici articolul nici parerea mea.

      Esti nervos pe Aursuf pot intelege aceasta intr-o democratie dar argumenteaza. 

    E economie de piata totusi. Piata se regleaza singura.

    Prea mult populism penteru unii fara masura in 2008, pentru interse de politicieni si avocati. 

    Dec e fe fapt ? 

    Pe banii cui ?

    1. Dincolo de a-i injura pe gcccisti si pe altii genialii trebuie sa inteleaga ca soldul ala nu e pret convenit intre parti deci problema ar fi putut fi transata simplu de mf prin aplicarea impozitului la pretul actual din grila notarilor.In felul asta nici gcccistii nu mai puteau striga ca nu poti pune impozit la sold pt ca el nu e pret convenit de parti ,nici altii ca nu se plateste impozit desi uniicreditaci ar putea.Dar cum finantistii si juristii se razboiesc nu comunica nu m-ar mira ca dupa aplicarea impozitului la sold sa se treaca in extrema cu impozit zero.

    O vanzoleala de idei ale unora care refuza sa observe un lucru foarte simplu. Nu debitorii isi vand proprietatile, ci creditorii lor le vand silit pentru a-si recupera creanta. Prin urmare e normal ca acestia sa suporte spezele intrucat impozitul se plateste din pretul incasat de vanzator, nu din bani adusi din alta galaxie.

    1. Alta Galaxie is OFF Balance Sheet. Intreaba pe colegul Mugur care Este soldul contului 995 din care provin banii din Alta Galaxie...bani care reprezinta diferenta intre provizioane in RAS si cele in IFRS.Daca impozitu de 16% reprezenta 560 milioane inseamna ca in Alta Galaxie s-ar afla 2,5 miliarde Ron. Este socoteala unui imbecil si nu a unui intelept. Pupici:-)

      Haha

      capici 

    Asa doamna Dragu! Nu va lasati! Trebuie sa fie scutiti de impozit doar cei care vor locui in strada dupa ce isi pierd casele pentru care au platit avans si rate 7-8 ani de zile. Asa e corect. Pentru restul speculatorilor facuti capra de bancheri, puteti sa-l dublati!

    1. Tie nu ti-e jena asa un pic? Adica tu ai facut specula cu imobile prin care ai vrut sa castigi niste bani...si acum vii sa tipi ca vrei scutire de impozit?! Nu ai jucat si pe la pacanele si ai pierdut bani...sa ceri si pe acolo vreo scutire de impozit? Ai facut specula sa fii sanatos, ai luat niste decizii pe barba ta! Nu ma pune pe mine sa platesc pentru jocul tau din care ai pierdut...ca s-ar putea sa ies si eu in strada care nu am vreo problema cu bancile! (deocandata).

      Ti-e foame atunci?

      Prietene, iti raspund urmatoarele:

      1. Nu ai capacitatea de a sesiza ironia. Probabil si din vina mea, care am omis sa pun cuvantul speculator intre ghilimele. Prin acest termen m-am referit la ceilalti nefericiti care sunt in situatia de a-si da casele in plata, insa poate ca nu vor indeplini conditiile "sociale" propuse de dna ministru 

      2. Ca simplu cetatean ce te dai, poate imi explici cum anume platesti tu pentru debitorul care isi da casa in plata, fie el si speculator?! Ca asta n-o inteleg.

      PS: Apropo de specula, bancile sunt cele care au jucat la pacanele destinul unor oameni neinformati, acordand credite toxice in monede "stabile" cum e CHF.  

      Asa este

      Pai hai sa iti explic! In primul rand cand tu ti-ai cumparat mai mult de o casa prin credit si nu ti-a pasat de consecinte ai concurat direct cu mine la pret, marind artificial pretul locuintei. Avantaj tu.

      Apoi poate mi l -ai si inchiriat ca na...eu nu mi-am permis sa mai cumpar pentru ca tu ai oferit pret fara numar fara numar...ca doar erai puternica si aveai credit in CHF.Avantaj iar tu. 

      Ei acum cand ai dat -o in bara si ai speculat aiurea ...tipi ca nu vrei sa platesti nici mancar impozit cand dai in plata 3 case sau cate ti-ai luat... asta pentru mine inseamna bani mai putini pentru gropi, pentru sanatate, pentru aparare etc. Bag de seama ca tu vrei sa fii iar in avantaj ca asa e in tenis!

      Inteleg cazurile sociale care au intr-adevar o problema ...dar sa nu plateasca nici speculantii scuza ma ca iti zic dar deja mi se pare nesimtite! Nu vreti si o taxa de solidaritate pentru cat ati suferit voi ca nu v-a iesit pasenta? Daca ma gandesc mai bine cred ca am pierdut si eu pe bursa niste bani prin 2009...ia sa cer si eu niste scutiri de impozite daca tot e la moda! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb