CĂLIN MITICĂ, ARESTAT PREVENTIV LA DOMICILIU Transportul sării, o afacere de 4 milioane de euro pe an pentru Transferoviar

A.T.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 30 octombrie 2014

Transportul sării, o afacere de 4 milioane de euro pe an pentru Transferoviar

Actualizare 11:51 Rus a trimis Corpul de control la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a cerut Corpului de control să verifice legalitatea contractelor de achiziţii la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA privind serviciile de mentenanţă şi reparaţii a materialului rulant, ca urmare a unui dosar de infracţiuni de corupţie instrumentat de DNA, se arată într-un comunicat emis de Minister.

"Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, cât şi la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Controlul vizează respectarea legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor de achiziţie a serviciilor de mentenanţă şi reparaţii a materialului rulant, încheiate de cele trei companii feroviare din 2012 până în prezent", se arată în sursa citată.

------------

Actualizare 11:42 Călin Mitică, în arest preventiv la domiciliu

Cele şapte persoane, printre care şi Călin Mitică. reţinute în dosarul de corupţie în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la CFR Călători şi CFR Marfă, au primit, azi noapte, mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, transmit surse din presă.

Persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Călin Mitică, fostul director din CFR Călători Teodor Gavriş, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, şi directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi.

-----------

Procurorii DNA l-au reţinut, ieri, pentru 24 de ore pe omul de afaceri Călin Mitică, pentru care au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru constituirea unui grup infracţional organizat, dare de mită în formă continuată, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită şi la spălare de bani, dar şi pentru trafic de influenţă.

Grupul infracţional constituit de Călin Mitică ar fi fost sprijinit sistematic, conform comunicatului DNA, de Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat, în mod repetat, informaţii din interiorul Salrom, a indicat care sunt funcţionarii din conducerea Societăţii Naţionale a Sării care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către Transferoviar Grup a unor lucrări şi servicii punctuale.

Mihuţ este acuzat că ar fi acţionat pentru influenţarea conducătorilor Salrom, în vederea favorizării ilegale a intereselor Transferoviar şi că a intermediat contactele dintre aceşti conducători şi membrii grupului infracţional organizat de Călin Mitică. Directorul Salinei Ocna Dej ar fi avertizat reprezentanţii Transferoviar cu privire la funcţionarii Salrom, percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat, mai spun procurorii.

Potrivit unui document obţinut de ziarul BURSA, Consiliul de Administraţie al Salrom a dispus, la jumătatea anului trecut, micşorarea serviciilor de transport agreate cu Transferoviar şi CFR Marfă, lucru ce ar fi condus la o scădere la 4,15 milioane euro a valorii contractului anual cu firma controlată de Călin Mitică şi la 2,8 milioane de euro a valorii aferente contractului încheiat cu compania de stat.

Din document reiese că Transferoviar şi CFR Marfă au acceptat ajustarea tarifelor din cadrul contractelor aflate deja în derulare. Astfel, pe relaţia Praid - Curtici, societăţile au oferit 13,2 euro pe tona de sare transportată faţă de vechile tarife de 14,73 euro/tonă - CFR Marfă şi 13,8 euro/tonă -Transferoviar.

Pe ruta Râureni - Curtici, Transferoviar a scăzut preţul de la 15 euro la 12,8 euro pe tona de sare, iar pe ruta Râureni - Moraviţa, CFR Marfă şi-a diminuat tariful de la 14 euro pe tonă la 13,95 euro pe tonă. Transferoviar a oferit un preţ de 15,4 euro pe tonă.

Consiliul de Administraţie al Salrom a dispus conducerii executive încheierea de acte adiţionale cu noile preţuri.

Alături de Călin Mitică, au fost reţinuţi ieri, pentru 24 de ore, şi Mădărăşan Kinga - director general al Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian - director de infrastructură în acelaşi grup, Mihuţ Georgel - directorul Salinei Ocna Dej, Bărbăcuţi Dumitru - director general SC Remarul 16 Februarie SA, Gavriş Teodor Alexandru - director de tracţiune în cadrul CFR Călători şi Seceleanu Laurenţiu - directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori reiese că "membrii grupului infracţional au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere din cadrul Salrom, în scopul de a îi determina să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea Transferoviar Grup, prin dezavantajarea flagrantă a concurentului CFR Marfă, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, compania de stat practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică".

În perioada 22.06.2012 - 02.08.2013, Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani, către Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Remiterea sumelor de bani ar fi fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Transferoviar a unor facturi fictive, emise de Micdali SRL. Procurorii susţin că destinatarul real al acestor sume de bani nu a fost Micdali, ci Mihuţ Georgel, care ar fi primit banii (aproximativ 66.456 lei) pentru avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale Transferoviar.

Călin Mitică, Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian ar fi acţionat sistematic pentru eliminarea CFR Marfă de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă, la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

"În situaţiile în care membrii grupului infracţional organizat nu reuşeau să determine descalificarea abuzivă a ofertelor CFR Marfă SA, aceştia au acţionat pentru a-i coopta pe conducătorii Salrom SA, în încercarea de perfectare a unor înţelegeri neconcurenţiale cu reprezentanţii operatorului naţional de transport feroviar de marfă, pentru împărţirea volumelor de transport, cu ştiinţa şi acordul conducătorilor Salrom SA, cu nerespectarea normelor legale privind achiziţiile publice", mai precizează comunicatul DNA.

Procurorii susţin că există indicii rezonabile conform cărora Ştefan Adriian şi Mădărăşan Kinga au remis, în cursul anului 2013, bunuri şi foloase materiale necuvenite, unor funcţionari aflaţi în conducerea Salrom, pentru ca aceştia să facă demersuri care să ducă la avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale Transferoviar Grup SA.

Călin Mitică a pretins şi a primit, în mod direct, foloase necuvenite în favoarea Transferoviar de la o persoană din conducerea Salrom SA. Foloasele necuvenite au constat în decontarea preferenţială a unor facturi emise de Transferoviar.

Pentru obţinerea acestor foloase necuvenite, Călin Mitică a lăsat să se creadă, în perioada ianuarie - februarie 2013, că are influenţă asupra unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Economiei, promiţând că-i va determina pe aceştia să dispună menţinerea şi definitivarea în funcţie a persoanei respective.

Reparaţii de vagoane în condiţii nelegale

Călin Mitică ar fi efectuat demersuri sistematice pentru a obţine atribuirea, în condiţii total nelegale, a unor servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de CFR Călători, în favoarea Remarul 16 Februarie SA, deşi operatorul economic privat nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile, mai spun procurorii, care precizează: "În acest sens, Călin Mitică a acţionat pentru coruperea funcţionarilor publici însărcinaţi cu atribuirea contractelor. Mai mult, pentru a asigura posibilitatea Remarul de a participa la procedurile de atribuire, Călin Mitică a determinat mai mulţi funcţionari publici din cadrul AFER să efectueze recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea societăţii de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare".

Omul de afaceri Călin Mitică ar fi dispus şi remiterea repetată a unor sume de bani către inculpatul Gavriş Teodor Alexandru, director în cadrul CFR Călători, într-o formă disimulată, prin decontarea de către Remarul a unor facturi fictive, emise de Tevpag Plan SRL. În acest mod, Gavriş ar fi primit mită de circa 487.778 lei.

Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru l-ar fi determinat pe inculpatul Gavriş Teodor Alexandru să atribuie, în condiţii nelegale, a unor servicii de revizie în valoare maximă de 220.990.260 lei către Remarul 16 Februarie SA.

În plus, Ştefan Adriian ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Seceleanu Laurenţiu, directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galaţi a CFR Călători, cu complicitatea lui Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost efectuată în mai multe modalităţi, atât direct, în numerar, cât şi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea unor facturi fictive, emise de Elipsoid SRL Galaţi şi prin plata unor servicii fictive.

Ştefan Adriian a acţionat în sensul promiterii şi remiterii unor foloase materiale necuvenite, către o persoană din conducerea CNCF CFR SA.

Promiterea şi remiterea foloaselor materiale necuvenite a fost efectuată, la datele de 10.12.2012 şi 11.12.2012, în considerarea influenţei avute de persoana respectivă asupra angajaţilor CREIR Timişoara, pentru a-i determina pe aceşti funcţionari să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să accepte preluarea Secţiei de circulaţie Caransebeş - Bouţari - Haţeg - Subcetate (de la chiriaşul Transferoviar SA), în condiţii nelegale şi cu încălcarea prevederilor contractuale.

Totodată, persoana din conducerea CFR SA şi-a traficat şi influenţa asupra unor funcţionari din conducerea CFR Marfă SA, pentru a-i determina pe aceştia să accepte încheierea unei înţelegeri neconcurenţiale (privind împărţirea volumelor de transport), între CFR Marfă SA şi SC Transferoviar.

Faptele s-au petrecut în luna decembrie 2012, iar folosul material necuvenit a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus - întors, cu avionul, pe relaţia Bucureşti - Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro.

Ştefan Adriian, cu ajutorul lui Călin Mitică, a remis suma de 10.000 lei, ca mită, către o persoană din conducerea CREIR Cluj - Napoca, la data de 30.10.2013, pentru ca aceasta să permită utilizarea, de către Transferoviar SA, a secţiei auxiliare de circulaţie Salonta - Kotegyan, pe relaţia de transport România - Ungaria.

Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au determinat persoane din conducerea Autorităţii Feroviare Române AFER, Organismului Notificat Feroviar Român ONFR, din cadrul AFER, din cadrul CFR Călători SA, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb