Ţinta Guvernului condus de Viktor Orban este să reducă la zero valoarea netă a subsidiarelor din Ungaria ale băncilor străine, astfel încât acestea să poată fi preluate de investitori locali, a declarat Peter Attard Montalto, analist al grupului financiar nipon Nomura, citat de Portfolio.hu.
Măsurile pe care doresc să le adopte autorităţile ungare, de reducere a valorii nete a subsidiarelor locale ale băncilor străine, nu vor face decât să accelereze un proces care se manifestă deja şi în alte ţări est-europene: retragerea băncilor vestice de pe pieţele europene emergente sau restrângerea severă a operaţiunilor acestora, ne-a declarat analistul economic Călin Rechea.
Un factor important al acestei tendinţe îl reprezintă şi presiunile autorităţilor de reglementare şi supraveghere din ţările de origine, care doresc consolidarea financiară a acestora prin vânzarea unor operaţiuni externe, inclusiv pe fondul reducerii drastice a perspectivelor de profitabilitate în anii următori, ne-a mai spus domnia sa.
Călin Rechea susţine: "Având în vedere volumul ridicat al creditelor neperformante din Ungaria, operaţiunea se poate dovedi relativ uşoară, în condiţiile în care banca centrală şi celelalte autorităţi de supraveghere pot impune o majorare substanţială a capitalului, care va limita sever opţiunile băncilor străine. Din păcate, măsura, cu un puternic caracter populist, nu va rezolva problema gradului ridicat de îndatorare şi nici nu va crea condiţiile pentru reluarea creditării, în ciuda menţinerii tendinţei de reducere a dobânzii de politică monetară. Pentru aceasta este nevoie de restructurarea fundamentală a creditelor din sistemul bancar şi reducerea gradului de îndatorare al populaţiei şi firmelor".
Analistul Peter Attard Montalto mai spune că premierul Orban vrea să-şi pună în aplicare planul în perioada imediat următoare, înainte de alegerile din primăvară, şi estimează că Banca Centrală a Ungariei va reduce, în februarie, la 2,6% dobânda de politică monetară. De sectorul bancar ungar se preocupă acum direct premierul Viktor Orban, care vrea o nouă reformă pe piaţa creditelor în valută până la alegerile parlamentare preconizate pentru luna mai, notează Nomura Peter Attard Montalto.
Analistul apreciază că povestea sectorului bancar din Ungaria va ajunge la final în următoarele săptămâni şi se aşteaptă ca partidul Fidesz, aflat la putere şi condus de Viktor Orban, să câştige detaşat alegerile din acest acest an, posibil chiar cu o majorare a numărului de locuri controlate în Parlament: "Politica privind sectorul bancar reprezintă un arc ideologic profund pentru Fidesz. Iniţial, politica în acest sector a fost simplă în ceea ce priveşte activele în contextul crizei şi taxa pe tranzacţii, abordare nu foarte diferită de ce se întâmplă în alte părţi ale Europei, dar s-a transformat curând în amenzi pentru constituirea de cartel şi pierderi din datoria municipalităţilor anul trecut. Mai importantă decât detaliile este convingerea fundamentală a Fidesz că băncile străine nu vor fi profitabile acum şi că vor trebui să plătească şi profiturile din trecut, pe care le-au obţinut de pe urma populaţiei în perioada 2004-2008. Acest lucru conduce la dorinţa guvernului ca 50% din activele sectorului bancar să fie deţinute local, iar una dintre etapele către atingerea acestui obiectiv va fi ieşirea unui număr de bănci străine din Ungaria în acest an".
Potrivit sursei citate, reducerea la zero a subsidiarelor băncilor străine şi transferul lor către entităţi locale s-ar putea întâmpla între a doua jumătate a anului şi prima jumătate din 2015, odată cu ieşirea unui număr restrâns de jucători străini importanţi pe piaţa locală. Montalto a mai spus că piaţa este prea optimistă în privinţa potenţialului de creştere pe termen mediu, din cauza subestimării chestiunii sectorului bancar.
• Oferte pentru subsidiarele Raiffeisen din Ungaria
Raiffeisen Bank International (RBI) a confirmat că a primit oferte pentru subsidiarele sale din Ungaria şi Ucraina, după ce un cotidian ungar a scris că subsidiarele băncilor austriece ar putea fi preluate de investitori locali. Banca ungară Szechenyi Bank a făcut o ofertă pentru preluarea operaţiunilor RBI, iar grupul bancar austriac analizează propunerea, a spus un purtător de cuvânt.
Potrivit Mediafax, statul ungar deţine 49% din Szechenyi Bank, în timp ce pachetul majoritar este controlat de compania T&T Ingatlanforgalmazo es Vagyonkezelo, care are legături cu şeful Agenţiei pentru Administrarea Datoriei Statului, Istvan Torocskei.
Statul ungar a intervenit pentru a ajuta populaţia care a contractat credite în valută din cauza dificultăţilor la plată generate de criza financiară. Guvernul a adoptat, în ultimii ani, mai multe măsuri pentru a veni în sprijinul împrumutaţilor, inclusiv posibilitatea refinanţării sau restituirii anticipate la rate de schimb avantajoase. Deciziile executivului de la Budapesta au condus, însă, la pierderi semnificative pentru băncile prezente în Ungaria.