Actualizare 12:10 Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost modificat
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi cu 176 voturi "pentru" (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi "împotrivă" (PNL, USR, PMP) şi trei abţineri modificarea propriului regulament de funcţionare, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în acest for să fie reduşi semnificativ.
Cu doar o oră înainte, comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat cu patru voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă" un raport de admitere a modificărilor propuse la regulament.
Dezbaterile generale asupra modificării regulamentului au fost unele aprinse, opoziţia acuzând PSD, ALDE şi UDMR de practici nedemocratice.
Deputatul PMP, Robert Turcescu a declarat: "Ştiţi despre ce este vorba cu această modificare de regulament? Nu o spun ironic, vreau să mă asigur că ştiţi ce votaţi. Vreme de 23 de ani regulamentul a funcţionat, azi, în mai puţin de 24 de ore, se propune o modificare. Sunt convins că mulţi din sală nu ştiu despre ce e vorba. Regulamentul prevede că raportul trebuia distribuit deputaţilor cu cel puţin trei zile înainte. Înţeleg că e urgenţă, dar care e urgenţa? Comisia a fost convocată aseară la 19:00 pentru azi la ora 9:00. Regulamentul spune că o comisie de convoacă cu cel puţin 24 de ore înainte. Vă invit să citiţi textul, nu votaţi ca oile lui Daea, votaţi în cunoştinţă de cauză. Nu vă bateţi joc de procedura parlamentară".
Liberalul Gabriel Andornache a anunţat că PNL va ataca la CCR modificarea regulamentului.
Acesta a declarat: "Numai puterea va mai putea să se exprime, opoziţia va exista ca decor în Parlament. Acesta este finalul discuţiei de azi. Aţi hotărât să încălcaţi regulamentul. După ce aţi obţinut limitarea timpului de dezbatere, faceţi un abuz şi mai grav: luaţi dreptul opoziţiei să îşi mai voteze amendamentele. Considerăm că este neregulamentar modul în care dezbateţi acest proiect de hotărâre şi încălcaţi cel puţin trei decizii ale Curţii Constituţionale. Acest proiect de hotărâre îl vom ataca la Curtea Constituţională", a spus Andronache în plenul Camerei..
Deputatul USR, Stanciu Viziteu, a declarat: "Atrag atenţia plenului că ceea ce a citit Nicolicea este un fals. Raportul nu conţine toate amendamentele depuse la comisie. Ceea ce face preşedintele de comisie este fals şi uz de fals sub semnătură privată.majoritatea parlamentară ne oferă azi atâtea lămâi încât puteam da limonadă întregii populaţii. Prin modificarea regulamentului, plenul Camerei este vidat de conţinut, vom avea un plen simbolic. Este un semn al dictaturii partidului stat PSD. Nu cred că cetăţenii v-au oferit votul pentru dărâmarea democraţiei. Ruşine! Să supuneţi la vot toate amendamentele depuse la comisie".
Unui alt deputat USR, Cătălin Drulă, i-a fost tăiat microfonul în momentul în care a pronunţat numele lui Liviu Dragnea.
-------
Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi dă vot final astăzi asupra altor două legi privind Justiţia - 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM, potrivit News.ro.
Anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supusă votului plenului modificarea propusă de Florin Iordache la Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri, conform sursei citate.
Potrivit deciziei luate de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, primul punct de pe ordinea de zi de astăzi a Camerei Deputaţilor va fi modificarea regulamentului, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.
Comisia de regulament a adoptat luni un raport de respingere a iniţiativei deputatului PSD Florin Iordache, dar în plen propunerea acestuia cel mai probabil va fi adoptată.
News.ro precizează că, după ce va fi votată modificarea regulamentului, deputaţii vor începe dezbaterile pe legile 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM, care au primit marţi raportul comisiei speciale.
Majoritatea PSD - ALDE îşi doreşte finalizarea dezbaterilor ambelor legi în şedinţa de plen de astăzi precum şi votul final pe cele două acte normative.