CAMPANIE ELECTORALĂ PENTRU ALEGERILE BVB Candidaţii ies la rampă cu obiectivele pentru BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 decembrie 2015

Candidaţii ies la rampă cu obiectivele pentru BVB

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor alege, în Adunarea Generală programată pentru 14/15 decembrie, un nou Consiliu de Administraţie, respectiv nouă membri, din cei 16 candidaţi înscrişi.

Campania electorală nu a mai fost atât de efervescentă ca în alţi ani, mai ales că socotelile au fost încurcate, după ce acţionarii BVB au ales să nu treacă la conducerea dualistă, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a renunţat la incompatibilităţile între funcţii pe piaţa de capital, astfel că cei din conducerile SIF-urilor au rămas în conflict de interese cu o poziţie la Bursă.

La rugămintea ziarului "BURSA" să îşi prezinte obiectivele pentru un eventual mandat în Consiliul BVB, o parte dintre candidaţi au refuzat politicos, alţii au cerut o amânare, în timp ce alţii au dat curs invitaţiei.

Prezentăm, mai jos, răspunsurile oferite de o parte dintre candidaţi.

Trecerea la statutul de piaţă emergentă, obiectivul lui Lucian Anghel

Preşedintele BVB Lucian Anghel îşi mai doreşte un mandat în fruntea Bursei, printre obiectivele sale fiind "menţinerea capacităţii factorilor decidenţi din România pentru continuarea proiectelor necesare creşterii şanselor de promovare a pieţei de capital de la statutul de piaţă de frontieră la cea de piaţă emergentă prin atingerea criteriilor calitative şi mai ales cantitative impuse de agenţiile care ne evaluează.

La capitolul obiective, domnul Anghel a mai menţionat operaţionalizarea utilizării serviciilor CCP (contraparte centrală), împrumutul de acţiuni şi vânzarea în lipsă, prezentarea spre decizia acţionarilor a strategiei/oportunităţii fuziunii celor doi operatori de piaţă din România, dezvoltarea în continuare a acţiunilor menite să dezvolte gradul de educaţie financiară şi participare la tranzacţionare a investitorilor de retail, promovarea locală şi internaţională a oportunităţilor investiţionale oferite de acţiunile listate la BVB.

Lucian Anghel ne-a declarat: "În ultimii ani, au fost realizate cele mai mari listări din istoria BVB, dimensiunea capitalizării companiilor listate la BVB a avansat cu circa 3-4 puncte procentuale raportat la PIB - atât ca urmare a noilor companii listate, cât şi ca urmare a creşterii valorii acestora, s-a redeschis piaţa de obligaţiuni care a reuşit să intermedieze finanţare pe termen mediu şi lung pentru economia României de peste 1 miliard de euro, s-au redus costurile de tranzacţionare cu circa 15-20%, a fost lansată piaţă Aero, au fost finalizate peste 30 de proiecte mai puţin vizibile dar care au eliminate o serie de elemente care împiedicau accesul la piaţă sau care erau semnalate ca elemente ce ţin de infrastructura de piaţă atipică prin comparaţie cu pieţele din regiune şi care reprezentau un dezavantaj pentru piaţa de capital locală".

Potrivit domniei sale, includerea în watch-list (n.r. lista de monitorizare pentru evaluarea calificării pentru statul de piaţă emergentă) a României va depinde de continuarea proiectelor începute în scopul îndeplinirii criteriilor calitative în paralel cu atingerea criteriilor cantitative, care se referă la companii foarte mari (spre exemplu cu o valoare a capitalizării de peste 1,26 miliarde dolari conform MSCI), în special în ceea ce priveşte creşterea free-float-ului: "Atingerea obiectivului de promovare la statutul de piaţă emergentă va depinde de modul în care toţi factorii decidenţi, alături de actorii din piaţă de capital, vor conlucra pentru îndeplinirea acestui obiectiv benefic pentru România".

Alina Constantinescu doreşte să fie tehnocratul din Consiliul Bursei

Avocatul Alina Constantinescu spune că vrea să fie un tehnocrat progresist în interiorul Consiliului Bursei.

Domnia sa relatează: "Am cunoscut Bursa de Valori Bucureşti şi piaţa de capital la începutul anului 1998 şi de atunci am rămas împreună până în 2013, ca jurist specializat în piaţa de capital. Am lucrat cu oamenii care au condus şi administrat bursa în toţi aceşti ani, atât pe baze de subordonare, cât şi independentă profesional.

Am lucrat la aceleaşi obiective, ne-am bucurat de realizări, am perseverat în proiectele în care acţionarii societăţii şi Consiliul Bursei au crezut.

În toţi aceşti ani am fost un profesionist care a furnizat expertiză Consiliului Bursei, în mod integru, receptiv şi inovativ, pentru adoptarea şi implementarea deciziilor sale.

Acum am atins nivelul optim de maturitate în calitate de avocat specializat în piaţa de capital, precum şi de relaţionare instituţională şi de negociere în afaceri. Sunt pregătită să fiu un adevărat tehnocrat progresist în interiorul Consiliului Bursei, care să participe în mod direct la deliberări şi decizii reformatoare şi coerente pentru companie, grupul BVB şi toate celelalte părţi interesate".

În demersul său, doamna Constantinescu a definit câteva obiective, care au în vedere promovarea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă, pe care le va susţine în cadrul Consiliului Bursei pentru a fi încorporate în strategia propusă acţionarilor: "În primul rând, remedierea parametrilor cantitativi, prin utilizarea şi implicarea eficientă a resurselor, activelor şi investiţiilor care există atât în cadrul grupului BVB, cât şi în piaţa de capital locală; promovarea adecvată a serviciilor oferite de companie; vizibilitate eficientă şi creşterea retailului local.

De asemenea, identificarea imediată a celei mai potrivite soluţii pentru contrapartea centrală care să deservească locurile de tranzacţionare locale, pe bază de consultare şi implicare a celor consultaţi.

Nu în ultimul rând, crearea unui cadru formal şi transparent pentru relaţiile de natură tehnică, de afaceri şi sociale, care sunt generate de funcţionarea BVB în cadrul unui grup de entităţi reglementate, cu funcţii specifice şi interdependente substanţiale. Cu alte cuvinte, o sincronizare şi coordonare strategică şi execuţională în cadrul grupului BVB".

Doamna Constantinescu intenţionează să fie un factor de coeziune în Consiliul Bursei, un catalizator pentru interesele legitime ale stakeholderilor şi companiilor din grup.

Lucian Dobre: "Respectul faţă de acţionari lipseşte cu desăvârşire din strategia BVB"

Publicarea contractelor de mandat ale conducătorilor este unul dintre obiectivele candidatului Lucian Dobre, unul dintre foştii angajaţi ai BVB, care i-a cerut public, lui Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, să îşi publice salariul, într-o Adunare Generală, din acest an.

În opinia sa, sunt câteva aspecte extrem de importante care, în momentul de faţă, lipsesc cu desăvârşire din strategia BVB.

Lucian Dobre a adăugat: "În primul rând, respectul faţă de acţionari.

Fie că vorbim de persoane care deţin o singură acţiune, fie că ne referim la cei care au o deţinere mai mare, trebuie să existe un tratament egal, un respect nepărtinitor.

Din păcate, în prezent, lucrurile nu stau deloc aşa, iar această stare de fapt sper să se schimbe odată cu venirea mea în Consiliul de Administraţie al BVB. Este necesar ca relaţia cu investitorii să capete mai multă substanţă şi să se deruleze profesionist.

Obiectivul meu este ca numărul de investitori care deţin cel puţin o acţiune BVB să se tripleze, de la numai 1350, în prezent, la cel puţin 5.000. Faptul că în ultima perioadă numărul de acţionari ai BVB s-a redus nu este deloc un semn bun.

În al doilea rând, va trebui să existe o analiză amănunţită şi luarea unei decizii cu privire la structura capitalului BVB. Este inadmisibil ca rentabilitatea capitalului (ROE) la finalul celui de al treilea trimestru din 2015 să fie de, atenţie, ...1. Obiectivul meu este să aducem acest indicator la un nivel sustenabil, de 10 ori mai mare.

BVB va trebui să decidă dacă poate investi eficient cele câteva milioane de euro pe care le are în conturi, în proiecte cum ar fi construirea casei de clearing, sau va fi mai bine să returnăm o parte din capital către acţionari.

BVB a fost implicată în realizarea unui cod de guvernanţă corporativă extrem de costisitor. BVB ar trebui să fie şi prima instituţie care trebuie să-l aplice. Voi susţine ca printre primele decizii ale viitorului Consiliu de Administraţie să fie adoptarea integrală a codului. În subsidiar, asta înseamnă că vor fi publice contractele de mandat ale conducătorilor şi că se va renunţa la spiritul de haită al Consiliului de Administraţie, ale cărui decizii pot fi acum comunicate doar de unul sau doi «masculi alfa». Este nevoie ca procesul de decizie să fie mai transparent, iar deciziile, odată luate, să fie explicate şi argumentate de toţi membrii Consiliului de Administraţie.

Şi nu în ultimul rând, politica de disponibilizări, efectuată cu câţiva ani în urmă de către conducerea executivă a BVB fără o evaluare profesională, s-a dovedit una, să-i spunem, neinspirată. Au fost înlăturaţi oameni cu peste zece ani de experienţă în piaţa de capital, în locul acestora fiind aduşi debutanţi în domeniu care, după cum arată rezultatele, nu au reuşit mai nimic. Bursa de Valori Bucureşti, pentru a avea o cât mai mare credibilitate în rândul acţionarilor, trebuie să adune sub cupola ei adevăraţi specialişti şi în niciun caz diletanţi.

Ca fost reprezentant al salariaţilor BVB, am susţinut permanent că oricât de ambiţioase ar fi proiectele instituţiei, fără experienţa, creativitatea şi loialitatea angajaţilor, acestea vor fi, mai devreme sau mai târziu, sortite eşecului.

Din îmbinarea acestor condiţii şi atingerea acestor obiective, intenţionez demararea unui amplu proiect de reconfigurare a rolului şi însemnătăţii bursei de valori.

Bursa de Valori din România, la momentul actual, nu numai că nu se află într-o poziţie de independenţă, dar paradoxal se găseşte într-o situaţia de captivitate sistemică tocmai faţă de competitori. Această «suzeranitate limitată» îngrădeşte sau de cele mai multe ori face imposibil ca bursa să-şi exercite rolul natural şi firesc pe care îl are în cadrul unei economii de piaţă, iar realizarea acestui deziderat implică modificarea, pe alocuri profundă, a cadrului legal aplicabil. Numai după modificarea «în bine» a cadrului legal se poate vorbi de corijarea disfuncţionalităţilor actuale şi începerea unui proces de transformare a bursei de valori în centru al vieţii financiare. Altfel, vom încerca la nesfârşit să construim crucişătoare din cutii de chibrituri.

Totodată, pentru a-mi arată respectul şi preţuirea pentru acţionarii BVB, pentru emitenţii şi investitorii pe piaţa de capital din ţară noastră îi asigur de crezul şi de hotărârea mea: Bursa de Valori Bucureşti trebuie să rămână, aici, în România".

Lucian Dobre apreciază că este evident că stadiul de dezvoltare al BVB este mult sub potenţialul pieţei de capital din România. "Au intuit acest lucru şi membrii actualului CA atunci când au spus că vor să transforme bărcuţa BVB într-un crucişător, dar s-au dovedit incapabili să aibă o viziune coerentă care să transforme acest potenţial uriaş în realitate", ne-a transmis domnia sa, adăugâmd: "Aşa se face că avem, la finalul mandatului actualului CA, în 2015, o medie zilnică a valorii tranzacţiilor cu acţiuni de la BVB de sub 8 milioane de euro, faţă de 9,2 milioane euro în 2011. Cu alte cuvinte, crucişătorul este ceva mai mic decât bărcuţa.

Referitor la trecerea la statul de piaţă emergentă trebuie spus că acesta este un obiectiv corect şi perfect realizabil. Nu a fost însă atins deocamdată pentru că abordarea a fost total greşită şi neprofesionistă. S-a pornit de la ideea că simpla accedere la acest statut de piaţă emergentă va genera un salt calitativ şi cantitativ al pieţei bursiere. Complet eronat. De fapt, statutul de piaţă emergentă este o recunoaştere venită din partea investitorilor a progreselor realizate anterior de o bursă. De aceea, primii paşi pe care îi am în vedere vizează explorarea tuturor modalităţilor care să conducă la creşterea lichidităţii generale a pieţei. Doi piloni trebuie să susţină acest demers: încrederea potenţialilor investitori şi promovare inteligentă şi eficientă. Nu va fi uşor, dar dacă vom renunţa să prezentăm neîmplinirile drept succese şi dacă vom înţelege că marketing şi promovare nu înseamnă propagandă atunci înseamnă că suntem pe un drum bun".

Doroş: "O singură piaţă, puternică, în România, integrată în fluxurile financiare regionale este de dorit"

Vicepreşedintele SIF Moldova, Claudiu Doroş, a fost primul dintre candidaţii la alegerile pentru Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, care a transmis acţionarilor o scrisoare deschisă, imediat după finalizarea înscrierilor în competiţie.

Domnia sa a spus că are susţinerea deplină a acţionarului SIF Moldova.

Claudiu Doroş a precizat: "În această scrisoare, voi insistă mai puţin pe enumerarea unor obiective principale pe care le ştim şi le urmărim cu toţii (e.g. creşterea lichidităţii prin IPO-uri şi listări ale unor companii private sau de stat, ori calificarea ca piaţă emergentă). Aş dori să insist pe arhitectura pieţei şi integrarea în fluxurile financiare regionale, cel puţin.

Câteva aspecte şi opinii:

1. Eforturile actualului Consiliu şi ale executivului BVB, de promovare prin evenimente corporative diversificate, au reuşit să aducă o vizibilitate mai bună, rulaje zilnice în creştere, paşi importanţi către obiectivele majore, dar trebuie continuate cu mai multă convingere şi energie.

2. Indiferent de eforturile şi paşii care s-au făcut în sensul consolidării instituţionale, cu scopul de a creşte încrederea investitorilor, probleme încă apar. Sigur, este sarcina instituţiilor de reglementare, dar şi a noastră, a tuturor participanţilor la piaţă, să le rezolvăm, dar cel mai important aspect este acela că cei trei piloni trebuie să funcţioneze împreună pentru a îmbunătăţi aspecte importante, dacă ne referim la strategia de dezvoltare a pieţei, la siguranţa păstrării titlurilor sau la siguranţa şi rapiditatea decontărilor ori compatibilitatea unor sisteme informatice avansate. Serviciile de custodie, casele de brokeraj şi clienţii lor, au propriul rol (sine qua non) în această arhitectură.

3. În ceea ce priveşte CCP, cel de-al treilea pilon ce urmează a fi creat, el poate avea rolul de a consolida definitiv integrarea în piaţa financiară europeană a celei româneşti. Atât din perspectiva termenelor şi obligaţiilor prevăzute în Directivele şi reglementările UE - MIFID, dar mai ales în ceea ce priveşte un mix optim, un cerc virtuos, între fluxurile interne şi cele externe, între tranzacţionarea companiilor locale de diverse mărimi, din diverse sectoare economice şi atragerea unor companii din regiune spre a fi tranzacţionate, (de ce nu?) la BVB. Astfel, volume crescute şi venituri pe măsură, ale BVB şi ale participanţilor, sunt posibile.

Deşi primele termene pentru a crea instituţional un CCP au trecut, există o perioadă de tranziţie, dar este de neacceptat să ratăm obiectivul iulie 2019, astfel încât România şi BVB să rămână un «loc de tranzacţionare» în termeni de reglementare.

În schimb, obiectivul de business mai sus menţionat presupune, odată cu atragerea investitorilor, o corelare a obligaţiilor de reglementare cu cele tehnice de acces la pieţele din regiune, în ambele sensuri, în termenul rămas până la integrarea europeană. Mai precis, aşa cum cunoaştem, crearea unui CCP pur românesc este dificilă prin prisma unor termene şi proceduri foarte stricte. Participarea noastră ca parteneri (acţionari) cu drepturi depline la un CCP regional, indiferent pe structura cărui CCP autorizat EMIR (din Ungaria, Polonia, Austria, sau Grecia), poate salva multe resurse de timp, know-how şi bani. În acest sens, expertiza BERD este un suport de valoare.

Datorită unor aspecte legate de costuri de acces, structura de acţionariat actuală, suport pentru derivate şi alte aspecte, două opţiuni par mai fezabile, ATHEX şi KDPW. O variantă de lucru, rezultată din valorificarea colaborării deja autorizate a ATHEX în România cu SIBEX, poate fi explorată mai rapid, în sensul construirii unei «filiale» locale a acestui CCP. În plus, valorificarea resurselor financiare şi expertizei pe derivate a SIBEX merită discutată şi supusă atenţiei acţionarilor".

În opinia domnului Doroş, o singură piaţă, puternică, în România, integrată în fluxurile financiare regionale este de dorit, atât de către investitorii (instituţionali sau individuali), cât şi de actionarii BVB, dar şi de instituţiile de reglementare-supraveghere (ASF şi BNR).

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. Anghele zero sansa sa vedem crucisatoare. poate numai daca votati doros ca asta legitim cum este si vizionar va deseneaza citeva micute pe pereti. plus unul mare pe tavan pe care scrie sibex. o splendoare

    1. ai uitat sa pui ghilimelele la legitim si vizionar, dar te iertam

      Sa lasa obiectivele adica borbele in vânt. Sa justifice banii încasați-si nu putini-prin realizari.SIIiiiiAnca asta nu e gașca lui Farmache? Alți specialiști nu mai sunt? Interesant pct de vedere a lui Dobre L.E nevoie de oameni noi acolo , inteligenți si ne pătați. Succes Dobre L.

      Da. Punctul de vedere al lui Dobre e interesant si mai aplicat. Dar, credeti ca are vreo sansa? Sunt gasti formate deja; chiar si numai de conjunctura.trec hopul si, dupa-aia, iar si-o trag unii altora. doar stiti cu totii asta. de ce nu recunoasteti?!

      Putem schimba asta.nu v-ati saturat de aceste gasti incompetente? Sa dam si altora sansa sa faca o schimare! Daaaaaar.......aceasta minte poloneza nemaiîntâlnit a .....a cui e? Chiar nu s-a format un specialist pe bursa in 25 de ani? Cursurile in strainatate pe bani grei cui au folosit? Farmache nu a format nici un "ucenic"? Au nevoie doar de "yes man"i?

    Buna dimineata tuturor!

    Cred cu tarie in Lucian. Cred cu tarie ca Lucian poate aduce schimbarea, poate aduce acea Bursa conectata cu adevarat la acea Europa la care tot visam dar ramanem tot in Est, de fapt nici nu ma mira daca tot votam pe unii de cand mama m-a facut. Cred ca Lucian este si are orientare spre business. Si mai cred ca unii trebuie sa si plateasca pentru greselile facute in trecut. Au cheltuit nejustificat. Trebuie sa-l sprijinim pe Lucian Dobre. De ce am merge cu fostii? Unde ne-au dus? Si de fapt ce de tin ei mortisi sa ramana? Ale cui interese le reprezinta? Pana cand vom vota pe " vesnicii" inca..pana cand?

    Si eu cred in Lucian DOBRE. Il cunosc si stiiu ca merita sa fie ales. Drept urmare, votez "Pentru" Lucian DOBRE!

    Un lucru e sigur: Anghel nu are ce cauta acolo. A aratat ca nuse pricepe. Si nu si-a dat nici macar interesul.

    Cel mai decent candidat din toate pct ele de vedere: Alina Constantinescu.

    1. Susbscriu. Alina chiar e un candidat potrivit.

      Iar cu Lucian D? Ce comentarii sunt astea? E un fost angajat dat afara de sobolewski, cu chef de razbunare. Absorbit de sine, ca intotdeauna....deci terminati cu postarile de campanie... 

      Iar anghel? A dat copy paste de pe unde a reusit, adunand toate obiectivele vehiculate in ultimii ani intr-o mare opinie. Vrea de toate....dar cei 4 ani ca presedinte ce a facut? A hibernat?

      Sa stiti ca a trecut perioada pentru care am semnat ca nu vorbim si pentru care am primit bani cand am fost "dati afara" prin demisie. Cand observi cat de :eficient si profesionist" s-a dovedit acest Sobolewski si cand vezi, daca vrei, cum arunca banii pe tot felul de idei neghioabe ale unora angajati de el in locul nostru, chiar trebuie sa te simti onorat ca nu ingrosi randurile mediocrilor pe care ii agreaza.

      Ca sa vorbim si in limbajul pe care il intelege domnul Anghel, echipe mari de fotbal angajeaza antrenori sau numesc presedinti de club adusi de la echipe, chiar mai mici, care i-au dat afara.

      Voi, ca de obicei, cand nu aveti argumente mai inteligente, improscati cu noroi.  

      Potrivita la ce?

      Nu are contracte cu EI??? Altfel este f.f.ok..dar contractele??

      Zici ce vrei, dar din toate propunerile listate mai sus este intr-adevar cea mai coerenta si cu substanta

      Pai Alina C.a avut intotdeauna contracte vu bursa.,datorita lui Farmache. ...stie toata lumea

      Nu vreti sa va strice ploile? Sa răspundă comitetul de rezultatele bursei di pecuniar...nu doar sscuze false. Dar......CINE este Sobol.? O persoana venita prin concurs serios? Intelege macarlimba țării care il plătește cu o căruță de bani? Mașina bursei a adus-o din Polonia?

      Gresit nu a fost dat afara nu stiu cine te informeaza ,dar a plecat de buna voie,nu aveau nevoie de el are simt de bussines,si deranjeaza

      gresit...nereal...dezinformezi ...cred ca ai auzit asta cu contractele despre prietena ta galina ...iar galina nu a dat niciun contract pentru alina... ca e strangatoare si a luat ea tot.

    Ma intreb de ce ati vota niste oameni care deja au fost in toate functiile Bursei. Nu o data, unii de mai multe ori. Cu ce veni nou? Ma intreb de ce ati vota pe cineva care este si are contracte cu institutii ale Bursei? Mi se pare ca nu este tocmai OK! Ma intreb de ce in Romania nu se pot vota oameni la fata locului? Oameni tineri, oameni buni, oameni care pot schimba? Asta inseamna sa fii mafiot? Asta inseamna Romania de astazi? Acest lucru doresc actionarii de astazi? Nu putem sa fim onesti, nu putem si nu ne dorim deloc schimbare! Nu dorim sa ne amintim de oameni care au facut ceva bun pentru Bursa cum ar fi dl.A Siminel. Nu vrem..vrem sa traim in mafie, in

    1. Cind erai mic te-au dus parintii la Disneyland si te-a marcat experienta asai-? Acolo sint doar personaje pozitive.

    Ideile lui Lucian ,sunt de bun simt si plauzibile.De oameni noi are bursa nevoie si de un suflu nou,Sper sa reusesti Lucian,si te vom spriini

    1. Corect. Trebuie sa fie votat. Votati va rog Lucian Dobre. Dobre sa fie numarul 1 la Bursa. Pe restu va rog sa-i uitati. Votati DOBRE

    La chestia cu ROE ti-ai dat cu stangu-n dreptul. E departe de domeniul tau de competenta, daca ar exista unul. ROE pe un trimestru nu are relevanta majora. Acum e drept ca nici la 9 luni nu e grozav, dar asta-i o alta poveste...N-ai abordat-o. Ti-au placut 'outlier-ii', daca ma-ntelegi... Sunt curios cum vei face tu sa inmultesti acest indicator cu zece. Lumineaza-ne. Ii dai steroizi?

    1. Trebuie sa.ti meargă mintea,simplu.Cat despre calitatile foștilor. .....vedem rezultatele. ...Frustratule sau frustrato!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb