Candidaţii exotici

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 19 februarie 2024

Sorin Rosca Stanescu

Timpul trece şi nimic nu a fost bătut în cuie de către fruntaşii coaliţiei în ceea ce priveşte modul în care vor decurge alegerile. Ceea ce creează o instabilitate electorală care se poate transforma în criză. Deja, din perspectiva unor eventuale comasări, cei mai mulţi pretendenţi pentru poziţiile de primari şi consilieri se află într-o criză de timp. Pentru aceştia, eventuala devansare cu patru luni a alegerilor devine o veritabilă catastrofă. Pe acest fond, nu e de mirate că se înmulţesc şi candidaţii exotici la prezidenţiale.

Aceşti candidaţi exotici, care nu reprezintă propriu-zis vreun partid politic sau, dacă îl reprezintă, acesta este nefuncţional, înscris şi doar atât în registrul partidelor politice, apar şi se înmulţesc pe zi ce trece, în absenţa unor pretendenţi cât de cât credibili şi declaraţi pentru cursa prezidenţială.

Cel mai proeminent candidat exotic, fără susţinerea niciunui partid politic, nici măcar a unuia înscris formal în registrul partidelor, dar fără membri cotizanţi, este Mircea Geoană. O personalitate indiscutabilă în plan extern, dar şi în plan intern, chiar dacă este din ce în ce mai contestată pe măsură ce apare şi creşte în sondaje. Mircea Geoană încearcă marea cu degetul. Încearcă să spargă gheaţa. Să reuşească, în cele mai dificile alegeri, ca independent.

Un alt candidat excentric se profilează pe zi ce trece a fi Dan Puric. Un intelectual de rasă, cu un discurs bine articulat, care se adresează nu doar elitei, ci în special oamenilor simpli, practicanţi ai religiei creştin ortodoxe, susţinători ai familiei tradiţionale, oameni care îşi iubesc ţara şi neamul şi doresc ca, exprimând-şi votul, să-i apere valorile. Până când el nu este oficial asumat de către AUR, până când joacă pe post de libero, şi Dan Puric este tot un candidat exotic. Şi va rămâne exotic chiar dacă George Simion va face un pas înapoi şi îl va susţine pentru examenul electoral din toamnă. Rămâne exotic din simplul motiv că Dan Puric nu şi-a însuşit şi nu-şi va însuşi retorica unui om politic. Iar discursul său, deşi este apropiat de discursul liderilor AUR, nu se suprapune totuşi peste retorica acestui partid.

Un candidat exotic deja anunţat pentru cursa prezidenţială este şi Diana Şoşoacă, care aleargă practic pe tot terenul, anunţând că va candida şi la Primăria Generală a Capitalei, şi la europarlamentare, asta dacă cele două alegeri nu vor fi comasate, şi pentru Parlamentul României, în eventualitatea în care nu va fi totuşi decisă, la insistenţele PSD, şi cea de-a doua comasare. Şoşoacă are un partid vizibil în registrul partidelor, dar invizibil în teritoriu.

Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, excomunicat din PSD, şi el fără a fi ancorat de vreun partid politic, îşi anunţă în toate intervenţiile pe care le are intenţia de a candida. Este un intelectual cu un bun discurs politic şi care reuşeşte de fiecare dată, atunci când ia cuvântul în vreo adunare publică, să stârnească aplauze şi priviri de admiraţie, în special din direcţia doamnelor.

Tot exotic, tot interesant ca personaj şi ca om de analiză este Silviu Predoiu, fostul şef al spionajului românesc. Cu precizarea, pe care am mai făcut-o de câteva ori, că personaje de acest fel , care avut avut acces la seiful cu secrete de tot felul, deţinut pe bani publici de statul român, ar trebui, deşi legea nu prevede expres acest lucru, să se abţină din onestitate de a se angaja într-o competiţie electorală sau într-o concurenţă în lumea afacerilor.

Florin Călinescu anunţă şi el că-şi mai încearcă odată norocul într-o competiţie electorală, aruncându-se cu capul înainte direct şi declarat în cursa prezidenţială. Şi el este tot un exotic.

Din păcate, nu există în acest moment candidaţi declaraţi şi omologaţi de partidele din care fac parte pentru competiţia prezidenţială. Nici măcar generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care afirmă scurt, răspicat şi cu orice ocazie că PNL nu poate merge fără un candidat propriu în alegerile prezidenţiale, nu a fost omologat oficial de partidul său. Şi nici Marcel Ciolacu, de către PSD. Ba mai mult, Ciolacu o face şi pe niznaiul, afirmând cu fiecare ocazie că PSD nu a luat încă nicio decizie nici în ceea ce-l priveşte, nici în privinţa vreunui alt candidat.

Aşadar în anul în care românii vor fi chemaţi la urne pentru a decide cine va fi succesorul lui Klaus Iohannis, în cursă nu există practic decât candidaţi exotici. Iar numărul acestora poate creşte exponenţial, pe măsură ce trece timpul şi mai ales pe măsură ce românii văd că nu prea există personaje puternice şi credibile capabile să preia ştafeta de la Cotroceni. Va fi interesant de văzut câţi dintre aceşti candidaţi fără partid vor fi capabili să strângă numărul necesar de semnături. Desigur, de la cei vii. Nu nume colectate de pe crucile din cimitire, aşa cum s-a mai întâmplat în România. Deşi, dacă există candidaţi exotici, ar putea exista şi alegători fictivi ai acestora. În România lucrului bine făcut, totul se poate!

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Lucrurile la nivel politic sunt extrem de simple .Dupa ce actuala Coalitie aflata la guvernare isi continua parcursul de ajutorare oferit pensionarilor si persoanelor defavorizate, dupa ce cresterile salariale si oferetele energetice scad cheltuielile celor mai necajiti romani, se arunca in lupta Comasarea .Intreaga scena a politicii romanesti aduce Comasarea la rang de efect electoral .Cei care doresc comasarea(PNL)impotriva celor care nu o vor acolo unde PSD devine cap de afis .Opozitia este pusa pe coji de nuca .Votul se va da sentimental celor care vor comasarea .Nici un cetatean nu vrea sa isi piarda timpul (timpul costa bani ) spre a vota de zeci de ori acelasi lucru .PNL si Ciuca (roamanul absolut)devin astfel cistigatorii .Opozitia ,deja asociata cu Budapesta (Kelemen ,Orban,Ciolos,Barna ,Simion si Tomac ) au pierdut partida .Romanii „de vita veche ”vor vota cu Ciuca ei neavind alta alegere .

    1. Un cartonaș roșu este binemeritat de PNL&PSD. Daca am avea o Ciociolină am vta-o! Dacă nu avem, o votăm pe Șoșoacă să vadă liberalii cât îi prețuim. Din niste hoti cu ștaif și șarmanți cu verbul la îndemână, s-au transformat în interlopi odioși.

      daca votezi sosoaca practic nu votezi nimic sau votezi cu asia . probabil ai niscaiva singe in vene .

      Atat au decazut partidele care se pretind serioase incat a venit timpul pentru un vot in bataie de joc. Candidati la misto imi dai misto o sa primesti. Nu cred ca pot sa faca mai mult rau decat astia care sunt acum. Pana isi fac retea de furat, pana isi fac firme, pana isi numesc justitia lor o sa fie o perioada de mai putina praduiala

      ori nu pricepi ori esti rau intentionat

      Mai bine cu Sosoaca decat cu martorii vaccinului

    Am mai spus dar tot va mai zic .Perechile in alegerile Prezidentiale sunt facute deja .Simion versus Sosoaca ,Geoana versus Ciolacu si Ciuca versus Drula .In aceasta situatie voturile se impart si accederea in turul doi devine imprevizibila .Simion nu poate lua mai mult de 15 procente .Ciolacu tot asa .Sosoaca nu trece de opt procente iar Kelemen nu trece pragul .Drula nu poate face nici macar 10 procente .Singurul care poate sa depasesca 20 de procente intentie de vot si care , sustind comasarea , poate aduce cetateanul la vot este Ciuca .In turul doi al alegerilor Prezidentiale se va confrunta independentul Geoana si Ciuca de la PNL.Miza este doar pe accederea in turul doi si Simion sperta sa capaciteze cetatenii votanti ce sunt impotriva UE adica pe toti votantii maghiari ai lui Kelemen si pe o parte dintre votantii altor etnii ce nu indragesc politicile de federalizare si de digitalizare ale tuturor natiunilor europene .Estimam o participare record si in alegerile europarlamentare comasate cu cele locale sau nu .

    1. Se pare ca vom avea liste comune in alegeri ale PSD si PNL ceea ce ofera cetatenilor comasarea alegerilor fapt ce implica cresterea numarului de votanti si scoaterea din circuitul parlamentar al partidelor mici ce nu ating pragul .UDMR nu intra in Parlament si nici nu mai poate sustine opozitia unita Simon ,Kelemen ,Orban ,Ciolos ,Barna ,Sosoaca si Tomac ce par a face jocul asiatic Moscovei, Beijingului si al Budapestei .Romanii adevarati au acum obligatia sa voteze Ciuca .Ciolacu se va multumi cu urmatorii patru ani de mandat ca Premier .

      Ne-am fi asteptat ca USR sa se desprinda de Simion si UDMR si sa ceara intrarea la guvernarea viitoare alaturi de PSD si PNL. Din pacate vor sa se alieze cu sovietele .

    Geoana mi se pare cel mai potrivit.

    1. Un tip care vorbeste prea curgator ,de-o verbozitate suspecta de superficialitate.

      PSD a inteles ce trebuie facut .Geaona ,daca ar candida ,ar face ca PSD sa devina neputicios in alegerile Prezidentiale care sunt singura miza a momentului .Iohannis a decis sa faca aceasta Coaltie luind in calcul si viitorul Romaniei .Liste comune la toate alegerile si comasarea tuturor alegerilor care pot fi comasate ofera cetateanului roman prilejul de a participa masiv la vot si ofera posibilitatea scoaterii din jocul Paramentar a partidelor mici care acum incearca sa sustina in Romania Budapesta si Moscova plus Beijing .Motivele sunt cunoscute .Alianta de la Motiune se vrea refacuta .Kelemen ,Barna ,Orban ,Ciolos si Simion vor sa cistige alegerile Prezidentiale romanesti impreuna folosind la maxim si pe Sosoaca si Tomac .Nu vor reusi .

    Cu scorul Geoana in sondaje nu i trebuie sustinerea partidelor ci un numat de semnaturi, intra in turul 2.

    Acum 10 ani, în Noiembrie 2014, eram convins că am scăpat de răul absolut, adică de Traian Băsescu.

    Pentru asta ne-am dus la vot să votăm un om pe care-l credeam din altă tabără, alta decât cea a politicienilor mânjiți și corupți. Tabără reprezentată de Victor Ponta, pe care mare parte din mass-media îl prezenta ca un urmaș al sinistrului tandem Iliescu- Năstase.  

    Și am votat Klaus Johannis, am jubilat când acesta, venind din urmă, i-a luat fața lui Ponta. Un miracol! 

    Noiembrie 2014. Un nou început, o nouă speranță. 

    Au trecut 10 ani de-atunci. Urâți! 

    Am început să înțeleg că tot ce este prezentat ca o salvare a noastră, este defapt o sfoară în jurul gâtului. Ce credeți și sperați că o să vă aducă liniște și bunăstare, în realitate vă va lăsa cu ochii în soare. Aici mă gândeam să fiu mai cinic, dar mă abțin.  

    În concluzie, acum 10 ani nu credeam că se poate mai rău decât cu Traian Băsescu. Ba se poate! Mi-a demonstrat domnul președinte Johannis. 

    Și sunt sigur că următorul, pe care îl pot anticipa ( sunt 2 pretendenți clari), îmi va demonstra că se poate mult mai rău. 

    Păcat!

    1. Ai grija ce iti doresti .naivitatea evidenta te poate costa

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb