CANDIDAŢII LA CONDUCEREA BNR - AUDIAŢI ASTĂZI ÎN COMISIILE PARLAMENTARE Partidele au făcut cărţile - Isărescu rămâne preferatul puterii

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2019

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Leonardo Badea, pe lista PSD, alături de Georgescu şi Gherghina

Eugen Nicolăescu şi Virgil Stoenescu, susţinuţi de PNL

ALDE, USR şi UDMR îi propun pe Dan Radu Ruşanu, Cristian Popa şi Balint Csaba

Candidaţii înscrişi pentru funcţiile din Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR) urmează să fie audiaţi astăzi, în şedinţa comună a comisiilor de buget din Camera Deputaţilor şi Senat.

Partidele au făcut cărţile şi şi-au anunţat, ieri, propunerile, după ce, toată săptămâna trecută, au fost vehiculate diverse nume pentru scaunele de conducere ale băncii centrale.

Social-democraţii s-au bâlbâit referitor la susţinerea lui Mugur Isăres­cu pe postul de guvernator. Dacă, în urmă cu o săptămână, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că puterea îl va sprijini pe guvernatorul BNR pentru un nou mandat în fruntea instituţiei, ulterior Olguţa Vasilescu (PSD) a spus că ea nu îl sus­ţine pe Isărescu, iar şeful grupului social-democraţilor din Senat, Şerban Nicolae, a precizat că niciun senator PSD nu şi-a exprimat susţinerea pentru reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu. În acest context, Călin Popescu-Tăriceanu a revenit, miercuri, afirmând că Mugur Isă­rescu este susţinut de ALDE pentru obţinerea unui nou mandat, urmând să fie votat de parlamentarii formaţiunii.

Se pare, însă, că discuţiile au continuat în PSD, de vreme ce, ieri, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că social-democraţii vor susţine candidaturile lui Mugur Isărescu, Florin Georgescu şi Leonardo Badea (preşedintele ASF) pentru conducerea Băncii Naţionale (guvernator, prim-viceguvernator şi viceguvernator). Viorica Dăncilă a precizat că s-a dorit "o abordare foarte corectă", astfel încât, în funcţie de ponderea în Parlament, fiecare partid are alocat un anumit număr de posturi.

Premierul a subliniat: "Da, susţinerea este pentru Mugur Isărescu. În acelaşi timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator, viceguvernator şi un alt post în executiv". Pe lângă Florin Georgescu şi Leonardo Badea, PSD îl mai susţine pe Gheorghe Gherghina, pentru un post de membru în CA al BNR. ALDE îl propune ca viceguvernator pe Dan Radu Ruşanu, fost şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Din partea PNL, candidaţii finali sunt Eugen Nicolăescu (pentru funcţia de viceguvernator) şi Virgil Stoenescu (membru).

Săptămâna trecută, în cărţi din partea PNL pentru două din scaunele de la şefia BNR erau şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru şi prim-vicepreşedintele CEC Bank, Andrei Stamatian (fiul parlamentarului Florin Stamatian).

USR şi-a menţinut propunerea, sus­ţinându-l pe actualul director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa (pe poziţia de membru), iar UDMR îl propune pe Balint Csaba (membru), de profesie economist, în locul lui Agnes Nagy.

Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de Administraţie format din nouă membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive pe o perioadă de cinci ani, existând posibilitatea reînnoirii mandatului.

Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Guvernator al Băncii Naţionale încă din anul 1990, cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009 şi octombrie 2014 (excluzând perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, când a exercitat funcţia de premier), Mugur Isăres­cu a dat de înţeles în mai multe ocazii că a ajuns la vârsta la care nu ar mai putea prelua un alt mandat, nedeclarând, însă, niciodată în clar că vrea să plece de la şefia BNR, ci, dimpotrivă, subliniind de fiecare dată că Parlamentul este cel care decide în această privinţă.

În urmă cu doi ani, surse din piaţa financiar-bancară, citate de presă, spuneau că Mugur Isărescu a început deja reorganizarea direcţiilor din bancă.

Acestea afirmau că puterile politice în negocieri cu guvernatorul BNR au căzut de acord asupra faptului că mandatul care se încheie în 2019, când Mugur Isărescu va avea 70 de ani, nu va fi reînnoit.

În septembrie 2015, presa scria că zvonurile potrivit cărora Mugur Isărescu urmează să plece din fruntea BNR circulă tot mai des printre angajaţii instituţiei.

Isărescu amintea, încă din 2013, că profesioniştii din generaţia lui se pensionează rând pe rând, şeful băncii centrale pledând pentru un schimb de ştafetă.

În 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, pentru o perioadă de cinci ani.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a îndeplinit condiţiile de pensionare încă din vara anului 2014, potrivit propriilor declaraţii: "Conform codului muncii, din 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 de ani şi zece luni, am îndeplinit condiţiile cumulative de lucru şi stagiul de pensionare, dar contractul meu de muncă cu BNR a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de Guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de Pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos, să nu încasez şi pensie atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plată după depunerea acestui dosar, conform articolului 103 al Legii pensiilor 263/2010 şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului".

Isărescu a încasat, însă, o primă de pensionare, acest lucru producând discuţii aprinse în opinia publică, ce a protestat împotriva faptului că şeful Băncii Centrale a încasat o astfel de primă fără să iasă la pensie.

În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isărescu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro).

Una dintre persoanele care se opune cu înverşunare şi constanţă prelungirii mandatului lui Isărescu la vârful băncii centrale este economistul Lucian Isar. Acesta susţine că Isărescu şantajează Guvernul cu avizarea tranzacţiei dintre EximBank şi Banca Româneas-că. Lucian Isar a scris, recent, pe Facebook: "Isărescu pune presiune pe Teodorovici să urgenteze numirea CA al BNR, că altfel nu aprobă achiziţia EximBank. Isărescu are interes în acoperirea găurilor istorice de la Banca Românească (prietenii ştiu de ce), dar o face cu mâna lui Teodorovici, în urma acordului pe care l-a avut cu Dragnea.

Faza amuzantă este că Isărescu lansează în piaţă că el nu înţelege şi nu vrea să comenteze oportunitatea tranzacţiei, că banca nu are sistem IT, că Eximbank are alt rol, nu să cumpere găuri...

Faza şi mai amuzantă este că legea EximBank (...) trebuie modificată şi să vedem ce aviz va da Isărescu".

Menţionăm că, recent, EximBank a anunţat că a semnat cu National Bank of Greece acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.

Actualii membrii ai CA al BNR sunt Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Liviu Voinea (viceguvernator), Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy şi Virgiliu Stoenes-cu (membri).

Votul final pentru noua conducere este programat pentru mâine, actualii şefi ai BNR având mandat până în luna octombrie a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb