Capital Economics: "Piaţa americană a acţiunilor nu are caracteristicile bulelor speculative din trecut"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2024

Capital Economics: "Piaţa americană a acţiunilor nu are caracteristicile bulelor speculative din trecut"

English Version

Dan Ives, Wedbush: "Inteligenţa artificială este cea mai importantă tendinţă din tehnologie pe care am văzut-o de la începutul internetului, în 1995"

Creşterea recentă a pieţei de acţiuni americane nu are caracteristicile bulelor speculative din trecut, crede John Higgins, economistul-şef al firmei de cercetare Capital Economics, potrivit Business Insider.

În primul rând, spre deosebire de nebunia aşa-numitelor acţiuni "meme" din 2021 - când o comunitate de investitori de retail şi traderi activi pe Reddit şi alte platforme sociale au alimentat creşterea unor titluri precum GameStop şi AMC, inclusiv prin sume primite de la stat în timpul pandemiei - în momentul de faţă piaţa nu prezintă "semne evidente de levier ridicat şi în creştere", a scris într-o notă Higgins, conform publicaţiei americane.

Potrivit economistului, dacă înainte de izbucnirea bulei dot com şi de Marea Criză Financiară sectorul gospodăriilor din Statele Unite devenise un debitor net, în timpul pandemiei a devenit un creditor net, datorită unor reduceri masive a cheltuielilor şi a sprijinului fiscal substanţial acordat. "Chiar dacă excedentul financiar al gospodăriilor a scăzut de atunci de la un nivel foarte ridicat, acum are o revenire uşoară, după ce devenise pentru scurt timp negativ", spune Higgins.

Economistul-şef al Capital Economics mai arată că, raportul dintre datoria în marjă şi dimensiunea întregii pieţe de acţiuni nu se ridică la nivelurile atinse înaintea prăbuşirii din 1929 sau a crizei financiare din 2008. Conform unui grafic prezentat de firma de cercetare economică, după un puseu de creştere în 2020-2021, raportul se află în continuă scădere, fiind în prezent similar cu nivelul din 2005.

Anumiţi comentatori ai pieţei susţin că trecerea de la administrarea activă la administrarea pasivă a fondurilor reprezintă un motor pentru o potenţială bulă speculative a pieţei.

Datele Bloomberg arată că ponderea fondurilor mutuale de acţiuni americane care sunt considerate că au o abordare pasivă şi a ETF-urilor s-a dublat în ultimul deceniu, până la peste 60% la sfârşitul anului trecut. Capital Economics estimează că proporţia poate să urce până la 80% până în 2030.

Dar Higgins nu vede dominaţia fondurilor cu administrare pasivă drept o variabilă care să ducă la o bulă speculativă în piaţa acţiunilor.

"Până la urmă, faptul că banii sunt investiţi în fonduri active sau pasive nu ar trebui să influenţeze cât de mult din aceste sume îşi găseşte drumul spre acţiuni", spune el, adăugând că, totuşi, fondurile pasive dau un anumit confort investitorilor să cumpere acţiuni, având în vedere taxele mai reduse.

Alt element susceptibil să formeze o bulă speculativă este entuziasmul recent din jurul inteligenţei artificiale, creşterea pieţei fiind tractată, în principal, de câteva nume mari din tehnologie.

Proporţia companiillor din indicele S&P 500 care menţionează inteligenţa artificială în raportările aferente trimestrului al patrulea al anului trecut a atins maximul istoric, iar titlurile unor companii legate de AI precum Super Micro Computer, Arm şi SoundHound au avut recent pusee de creştere puternică.

Dar, analişti precum Dan Ives de la Wedbush nu sunt convinşi că entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale este o bulă în devenire.

"AI este cea mai importantă tendinţă din tehnologie pe care am văzut-o de la începutul internetului în 1995. Sunt analist de la sfârşitul anilor 90, acoperind domeniul tehnologic, iar aceasta nu este o bulă, este începutul revoluţiei AI", a scris Ives săptămâna trecută, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. nu mai e bubble, bubble-ul e noul normal-din cauza printarii masive de bani, activele se scumpesc proportional. in trecut , inainte de 2000 media la per s&p a fost 17. dar in ultimii 20 de ani, a fost cca 25. deci acum suntem la noul normal, nici scump nici ieftin, comparand cu ultimii ani, nu cu anii 50 in puii mei.

    Iar povestea poate fi realitate: soft landing nu e posibil ! Invazia de bani sprijina stocks dar sustine si inflatia, totul e posibil pana cand statele indatorate vor plati dobanzi > veniturile anuale.

    1. au descoperit pe d.. si bancile centrale. ingineriile financiare s-a vazut in 2008 cat de valabile sunt.

      acum se merge pe aceeasi smecherie. printare de bani tot mai mare, datorii tot mai mari si public si privat, dar totul e sub control, ca bancile centrale vor jongla cumva cu niste smenuri si nu vom intra in recesiune. da putin probabil. 

      sunt 3 variante: ori scad datoriile=recesiune,

      ori continua deficitele de 6-8% =lipsa finantare din piata la dobanzile negative pe care le vor guvernele= printare de bani=mega inflatie= marire de dobanzi in stilul anilor 70=recesiune. 

      si varianta 3 vin bancile centrale si jongleaza cumva perfect ca guvernele sa continue deficite imense dar cumva sa nu avem inflatie si oamenii sa aiba incredere in bani. ca inflatia eu asta cred ca e ;o lipsa de incredere in valoarea banului. varianta 3 pare plauzibila pt un om normal la cap? nu cred.

    bula din usa nu e a usa… e a globalului… ca in japonia.. 80-90-5! …. are net intrari 50% din global… si japonia avea 30%… pana sa crape…

    nu e bula in usa… ia vezi raportul din tre large cap smal cap…sta pe varf si nu vrea sa cedeze .. 3 varfuri si tot nu se prabuseste raportul! 

    aia imo deja a facut si a 2 cocoasa deomader … raportul din 2024 ian… arata ca a schimbat directia! - in jos!  

    s c c r e t 

    Reddit şi alte platforme sociale au alimentat creşterea unor titluri precum GameStop şi AMC

    pe game si pe amc stateau insiderii fonduri mari cu long levier pe ele… un grup de cetateni a zi sa cumpere la orice pret…in sus… 

    problemea e ca oamenii “de rand” au fortat pret in sus in timp ce ii falimenta pe fonduri cu levier… la fiecare bust levier pretul sarea mai mult in sus.. la fiecare iar achizitie pretul statea sus si altul continua sa puna levier pariu crash… oita reusea za cumpere cs turbata la orice pret si iar falimenta fonduri speculative cu long levier pe crash… pana a intrat “asful” lor si a zis stop de aici doar long vanzare fara cumparare… pentru ca a vazut ca falimentau fonduri speculative cu levier si destabilizau sistemul… oitele care cum au vandut cand trebuie au facut profit… restul multe fonduri decimate de care nu se prea vorbeste… noroc ca a dat ordin si bani fedul la altii ca sa ii canibalizeze rapid.. si mizerie ascunsa iar sub pres. 

    s c c r e t

    1. este exact inversul de comportament la ce se intampla acum pe s&p500 si altele din usa… unde insideri long vanzare… in trepte… mai ales ce 7 magnifici si surpriza “fonduri de pensii” intra achizitii cu levier nu cu cash ca nu mai au…

      hmmm… sa vezi macel la fonduri de pensii in fata.. usa… 

      aia nici nu cumpara cu cash deci ioc lichiditate in rulaj… si cand vin ordinele de exit la insideri… ii falimenteaza in trepte pe fonduri… 

      bun asa… sa muti “legal” cashu de la “oite” la “boier” sub stricta supraveghere a “ciobanului”… 

      bondu rile usa 10 - 2 … arata clar => criza si crash in fata. 

      s c c r e t 

      noci la germani nu a gresit!

      nici la romani in 2007 la minus 3 nu a mintit! 

      s c c r e t 

      insiderii satateau long levier cu pariu pret in jos… de aici au primit croseurilenoitelor… de ii saltau in sus nu in jos!

      s c c r e t 

      cu insiderii ai dreptate ca vand. ultimul bezos

      si cu fondurile de pensii ca cumpara ce vand insiderii… si cumpara cu lipsa cash ca procent din achizitii … cumpara cu levier multiplu…!!!

      o sa le casapeasca la aia iesirile de pe sionare cand vor da iama sa ceara somaj sau iesire din munca in fata… 

      tare curios sa vad care dintre pensionari isi ia primul banetul si care nu mai apuca… fni vegheaza pentru ei… 

      s c c r e t 

    Serios ???

    mai fratilor,

    suntem iar luati de fraieri 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb