Carabulea şi afiliaţii vor să vândă pachetul majoritar la Carpatica

V.B.
Bănci-Asigurări / 11 decembrie 2014

Acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica (omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate) au anunţat decizia de vânzare a participaţiilor, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului băncii, scriu surse din presă.

În cazul în care pachetul majoritar de acţiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, urmează fuziunea cu aceasta. Dacă va avea loc vânzarea către un alt cumpărător, va fi operată majorarea de capital.

În prezent, Ilie Carabulea şi părţile afiliate deţin 57,1% dintre acţiunile băncii.

Oprea Carabulea (fiul lui Ilie Carabulea şi reprezentantul acţionarului majoritar) a declarat: "Ne menţinem angajamentul de a încheia o tranzacţie de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni, conform unui scenariu accelerat pentru a asigura băncii platforma necesară pentru a spori baza de capital, în vederea dezvoltării viitoare".

În noiembrie, Nextebank a înaintat o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica (BCC). Acţionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie ca să discute oferta primită.

Nextebank este deţinută de Emerging Europe Accession Fund, fond de investiţii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

BCC menţionează, într-un comunicat citat de presă, că în octombrie şi noiembrie a hotărât să majoreze provizioanele IFRS cu 177,76 milioane lei (ca să le alinieze la nivelul ajustărilor prudenţiale de valoare), iar fondurile proprii au scăzut de la 226,6 milioane lei în septembrie la 188,3 milioane lei în noiembrie.

La sfârşitul lunii trecute, banca a consemnat un profit operaţional de 39 milioane lei, cu 1,2 milioane lei sub valoarea bugetată pentru întregul an 2014.

La finele lui aprilie, Emerging Europe Accession Fund a încheiat preluarea Nextebank de la banca ungară MKB Bank, după obţinerea aprobării din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Tranzacţia a vizat 98% din acţiunile Nextebank şi a fost anunţată la începutul anului, după semnarea acordului între MKB şi EEAF la sfârşitul lui 2013. Valoarea achiziţiei nu a fost dezvăluită.

Printre investitorii instituţionali în EEAF, sunt incluşi: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank şi fondul german DEG (subsidiar al băncii de dezvoltare KfW). Fondul EEAF a fost constituit în 2010, succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi este al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital (un administrator de investiţii prezent de 8 ani în Europa de Sud-Est, care a încheiat peste 35 tranzacţii).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb