Carpatica vrea să fuzioneze cu altă bancă

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 martie 2014

La ora 12:52, valoarea acţiunilor BCC se deprecia cu 4,44%, ajungând la un preţ de 0,0645 lei/unitate.

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) scădeau, în jurul orei 12, pe Bursa de Valori Bucureşti, cu 1,48%, până la valoarea de 0,0665lei/unitate.

Carabulea şi Tănase vor Consiliu de Supraveghere şi Directorat mai mici, la Banca Carpatica

Directoratul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) convoacă Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi propune să fie împuternicit să analizeze şi să identifice "eventuale oportunităţi de dezvoltare a băncii prin realizarea unei fuziuni" şi, în cazul în care ajunge la concluzia că există o astfel de oportunitate, să întocmească proiectul de fuziune, pe care să îl prezinte acţionarilor, potrivit unui convocator remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În urmă cu aproape două săptămâni, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), Nicolae Cinteză, a afirmat că instituţii de credit locale au în vedere o fuziune.

"Există nişte discuţii, chiar săptămâna aceasta (n.r. 17 - 21 februarie) am avut discuţii cu două bănci care se tatonează reciproc şi care consideră că există o compatibilitate puternică între portofoliile lor. Acţionarul uneia doreşte, acţionarul celeilalte mai aşteaptă, va mai studia problema", preciza domnia sa.

Şeful supravegherii din BNR a menţionat că una dintre bănci are o cotă de piaţă între 1% şi 5%, iar cealaltă sub 1%.

Nicolae Cinteză mai menţiona că oferte de achiziţie pentru instituţii de credit de la noi există, dar acţionarii ţin la preţ. "Există şi oferte pentru băncile locale care se gândesc să vândă. Sunt, însă şi acţionari români care, deşi este evident că, într-un eventual necaz, nu au bani de injectat în bancă, ţin totuşi la preţ", declara domnia sa.

Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, principalii acţionari ai BCC, au solicitat convocarea AGA pentru modificarea actului constitutiv, în vederea reducerii numărului de membri al Consiliului de Supraveghere (CS) de al cinci la trei şi a limitării numărului de directori la trei, conform aceluiaşi convocator.

Articolul 18.2 din actul constitutiv al BCC prevede, în prezent, alcătuirea CS din cinci membri, numiţi de AGA pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de realegere, dintre care cel puţin unu trebuie să fie independent, arată convocatorul.

Cei doi acţionari, care deţin, împreună, aproape 52,51% din capitalul social al băncii, propun ca numărul membrilor Consiliului de Supraveghere să fie de trei, celelalte prevederi urmând să fie păstrate.

De asemenea, Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase mai doresc ca articolul 21.1 să fie modificat, pentru ca prevederea "Directoratul este compus din cel puţin trei membri" să devină "Directoratul este compus din trei membri", conform documentului.

Astfel, numărul membrilor Directoratului nu va mai putea fi stabilit de CS, ci va fi stipulat în actul constitutiv.

Cei doi acţionari au trimis pe 14 februarie adresa prin care cereau convocarea AGA, se mai menţionează în convocatorul Băncii Comerciale Carpatica.

Săptămâna trecută, BCC a trimis Bursei de Valori Bucureşti şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) un raport curent prin care informa asupra reconfirmării, de către Consiliul de Supraveghere, a conducerii şi componenţei Directoratului băncii.

Acesta este format, în prezent, din cinci membri, respectiv Johan Gabriels, Director General, Preşedinte al Directoratului (CEO),

Ion Dobrică, Director General Adjunct, membru al Directoratului (CFO), Gheorghe Cismaru, Director General Adjunct, membru al Directoratului (COO), Cosmin Bucur, Director General Adjunct, membru al Directoratului (CCO), şi Elena Bădeanu, Director General Adjunct, membru al Directoratului (CPO), potrivit raportului.

Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica are, în acest moment, patru membri, pe Nicolae Petria, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CS, Doina Toader, Ioan Trenca şi Silviu Popa, membri.

Banca Comercială Carpatica (BCC) a raportat pentru anul trecut un profit net de 38,4 milioane lei (8,59 milioane euro), în creştere cu 77% faţă de 2012, susţinut de recuperarea creanţelor din impozitul amânat de 11,89 milioane lei. Activele s-au diminuat cu 14%, la 4,06 miliarde lei.

Profitul brut a urcat până la 26 milioane lei, cu 5,16% peste nivelul din anul precedent, datorită unei aprecieri a venitului net cu 12% (aproape 24 milioane lei), la 217,15 milioane lei.

Ilie Carabulea se află în arest preventiv, în "cazul Carpatica Asig".

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), omul de afaceri este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

Nicolae Cinteză a declarat, recent, că BNR se pregăteşte să suspende dreptul de vot al acţionarului unei instituţii de credit din ţara noastră, din cauză că persoana în cauză nu mai îndeplineşte cerinţele impuse de lege pentru exercitarea acestui drept.

Acţiunile BCC au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în creştere cu 12,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb