CÂŞTIGĂTOR, FAVORIZAT DE COMISIA DE LICITAŢIE IGPR a schimbat regulile achiziţiei în timpul procedurii

George Marinescu
Miscellanea / 26 august 2022

Sursa foto: https://www.news.ro/social/politia-a-lansat-licitatia-pentru-sistemul-informatic-necesar-monitorizarii-agresorilor-prin-intermediul-bratarilor-electronice-

Sursa foto: https://www.news.ro/social/politia-a-lansat-licitatia-pentru-sistemul-informatic-necesar-monitorizarii-agresorilor-prin-intermediul-bratarilor-electronice-

Asocierea româno-israeliană CSR-SuperCom LTD a câştigat procedura de achiziţie a brăţărilor electronice de monitorizare iniţiată de Poliţia Română

Căştigătorii trebuie să operaţionalizeze sistemul în 90 de zile, cu două luni peste termenul limită trecut în achiziţia publică şi care este 1 octombrie 2022

Preţul ofertat de CSR-SuperCom Ltd: 33 milioane dolari pentru realizarea de către asociaţie a infrastructurii hardware, software şi livrarea a 15.000 de brăţări de monitorizare

Asocierea CSR-SuperCom Ltd a câştigat achiziţia publică privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, derulată de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Deşi anunţul privind oferta câştigătoare nu a fost publicat încă pe SEAP, compania israeliană SuperCom Ltd a trimis deja de ieri un comunicat presei din Tel Aviv în care susţine că a obţinut un contract de monitorizare electronică, în valoare de 33 de milioane de dolari, din partea unei ţări membre a Uniunii Europene. Din informaţiile inserate în articolul respectiv, reiese destul de clar că este vorba despre achiziţia publică iniţiată de IGPR în ianuarie 2022.

"SuperCom (NASDAQ: SPCB), furnizor global de soluţii securizate pentru sectoarele e-guvernare, IoT şi securitate cibernetică, are plăcerea să anunţe că, împreună cu partener local, a primit un contract de peste 33 de milioane de dolari de la guvernul unui stat membru al Uniunii Europene (UE) pentru a implementa Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică pentru monitorizarea violenţei domestice, urmărirea GPS a infractorilor şi programul de monitorizare a detenţiei la domiciliu. (...) Operaţionalizarea programului SIME va avea loc în 90 de zile. «Suntem încântaţi de obţinerea acestui contract, este cel mai mare proiect european SIME pe care l-am obţinut în aces an. Obţinerea acestui contract validează şi mai mult strategia noastră de extindere a operaţiunilor privind accelerarea creşterii siguranţei publice în mai multe state din lume. (...) Este o onoare să participăm la acest proiect naţional privind construirea infrastructurii necesare şi implementarea primului program SIME în statul respectiv», a declarat Ordan Trabelsi, Preşedinte şi CEO al SuperCom Ltd", se arată în materialul preluat de presa din Israel.

Anunţul făcut ieri de preşedintele companiei din Israel, membră a asocierii cu Centrul de Servicii pentru Radiocomunicaţii (CSR), este total neaşteptat, deoarece, conform surselor noastre, mâine este ultima zi de depunere a eventualelor contestaţii de către celelalte companii şi asocieri care au depus oferte competitive în cadrul acestei licitaţii. Procedura de achiziţie s-a încheiat pe 18 august, dar de atunci curge termenul de 10 zile pentru depunerea unor eventuale contestaţii. Iar, din punct de vedere calendaristic, termenul respectiv se împlineşte la finalul acestei săptămâni.

Mai mult, preşedintele SuperCom Ltd susţine că operaţionalizarea primei faze a programului SIME va avea loc în termen de 90 de zile. Or, acest lucru este contrar datelor din procedura de achiziţie pe baza legii 146/2021, care stipulează că termenul limită de operaţionalizare a sistemului este 1 octombrie 2022.

Acest lucru reiese şi din clarificările făcute, pentru una dintre firmele competitoare, de comisia de licitaţie, în 8 iulie 2022, când aceasta arată:

"Perioada de execuţie a primului contract subsecvent este de maximum 60 de zile, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2022, perioadă care include livrarea, operaţionalizarea, testarea şi recepţia calitativă a SIME. (...) Autoritatea contractantă are obligaţia de a implementa SIME, în fază pilot, prima etapă, până la 1 octombrie 2022, în conformitate cu Legea146/2021 cu modificările ulterioare".

Dacă luăm în considerare ceea ce susţin reprezentanţii companiei câştigătoare, reiese că pentru asocierea româno-israeliană CSR-SuperCom Ltd, cei de la IGPR, cu binecuvântarea Ministerului de Interne, au făcut o derogare de termen, derogare solicitată şi celelalte opt companii şi joint-venture-uri care au participat la achiziţia publică, dar care le-a fost refuzat aşa cum reiese din răspunsul oferit de comisia de licitaţie în 8 iulie 2022.

În aceste condiţii, în care asocierea CSR-SuperCom Ltd va operaţionaliza sistemul undeva la începutul lunii decembrie 2022, în loc de 1 octombrie 2022, în timp ce contracandidaţilor li s-a transmis că acest lucru nu este posibil - deşi ei au atras atenţia că operaţionalizarea sistemului şi datelor cerute este imposibil să fie făcută până la începutul lunii octombrie - lasă posibilitatea firmelor competitoare să se gândească că joint-venture-ul româno-israelian a fost favorizat în această achiziţie publică de către comisia de licitaţie din cadrul Poliţiei Române. Or când ai protecţia Poliţiei, îţi este permis orice, nu-i aşa?

Conform datelor din procedura de achiziţie, în cadrul primului contract subsecvent, până la 1 octombrie 2022 ar fi trebuit să fie livrate toată infrastructura hardware si software şi 964 de kituri de monitorizare.

Arătăm că la atribuirea contractului, componenta financiară a reprezentat 80% - adică a contat preţul cel mai scăzut, în timp ce componenta tehnică (garanţia şi mentenanţa sistemului) a reprezentat doar 20% din oferta depusă de competitori. În aceste condiţii, în care estimarea iniţială a fost de 40,5 milioane dolari, oferta asocierii CSR-SuperCom Ltd, de 33 milioane dolari pare una satisfăcătoare. Nu însă şi morală ţinând cont de schimbarea datei operaţionalizării sistemului şi livrării din primul contract subsecvent pentru asocierea respectivă.

Menţionăm că achiziţia publică a fost demarată de IGPR care a estimat la 202,5 milioane lei (40,5 milioane dolari) valoarea contractului de cumpărare a brăţărilor electronice de monitorizare şi a softurilor aferente necesare, comenzile urmând a fi făcute în funcţie de disponibilităţile băneşti, pe termen de patru ani de la semnarea contractului. Prin acest contract ar urma să fie achiziţionate 15.000 de brăţări electronice şi softul necesar urmăririi persoanelor respective.

Cu ajutorul brăţărilor electronice, poliţiştii vor putea supraveghea agresorii ce fac obiectul ordinelor de protecţie, supravegherea urmând a se desfăşura în mai multe etape:

- Monitorizarea în timp real a persoanei supravegheate/protejate;

- Afişarea pe hartă a poziţiei persoanei supravegheate/protejate care poartă dispozitive de monitorizare;

- Posibilitatea construirii de zone pe hartă în formă de poligon şi circulară, care să aibă caracteristica de zonă de incluziune (în care persoana supravegheată are permisiunea de a sta) şi zonă de excludere (în care persoana supravegheată nu are permisiunea de a intra);

- Generarea de alerte: alertă de părăsire a imobilului, alertă de depăşire a perimetrului, alertă de apropiere, alertă de defecţiune, alertă sabotare dispozitiv, alertă de testare.

Achiziţia a fost demarată pentru implementarea legii 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, act normativ promulgat în luna mai 2021 de către preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aici dna nu se mai activeaza pt licitatii cu dedicatie

    dar sa avem incredere in guvern... 

    Pt ei e legal, ca sint speciali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb