Administraţia Trump dă semne de impacienţă în faţa negocierilor de pace privind războiul din Ucraina, iar poziţia Statelor Unite ar putea oferi un avantaj Moscovei, potrivit unei analize publicate de The Guardian, de la care relatăm următoarele.
Secretarul de stat Marco Rubio a declarat, pe pista aeroportului din Paris, că SUA ar putea abandona complet medierea conflictului, cea mai gravă criză militară din Europa de la al Doilea Război Mondial. Acest gest ar marca o nouă retragere diplomatică a administraţiei, după ce a renunţat la negocierile pentru Gaza şi a oscilat în privinţa politicilor comerciale globale.
"Nu vom continua să zburăm peste tot în lume şi să facem întâlnire după întâlnire dacă nu se fac progrese", a spus Rubio, adăugând că Washingtonul este pregătit să se concentreze pe alte priorităţi, în lipsa unor paşi concreţi spre pace.
Administraţia Trump a promis anterior că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, însă până acum nu a reuşit să îşi traducă retorica în acţiuni diplomatice clare. În pofida mai multor întâlniri între Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, şi Vladimir Putin, precum şi între Rubio şi omologii săi ruşi şi europeni, nu au fost obţinute progrese notabile.
În plus, nu este clar ce garanţii de securitate ar putea asigura ca Rusia să nu relanseze conflictul. Presa britanică subliniază că "modelul Trump" de negociere pare să evite eforturile susţinute şi să favorizeze soluţii rapide, chiar şi în contexte extrem de complicate.
Această abordare riscă să lase Ucraina fără un aliat esenţial, dacă SUA decid să renunţe la implicare. Potrivit sursei citate, Moscova ar putea beneficia indiferent de rezultat: fie obţine o înţelegere favorabilă cu Washingtonul, fie profită de o eventuală retragere a SUA din procesul de pace.
Există însă şi voci mai optimiste. Vicepreşedintele JD Vance a declarat recent, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Giorgia Meloni, că este "optimist" privind şansele unei încetări a focului. Totuşi, realitatea din teren sugerează că poziţiile părţilor implicate rămân ferme, iar Rusia continuă să formuleze cereri extinse, dincolo de o simplă încetare a luptelor.
The Guardian concluzionează că administraţia Trump pare să sufere nu doar de lipsă de expertiză diplomatică, ci şi de răbdare - o combinaţie riscantă pentru un proces de negociere atât de complex. Ucraina, în schimb, nu are luxul de a se retrage de la masa discuţiilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 19.04.2025, 16:14)
Nu stie stinga ce face dreapta .Niciuna dintre promisiunile adm .Trump nu este adusa in realitate .Pacea cu Rusia , canalul Panama , noul stat al SUA numit Canada sau preluarea Groenlandei nu s-au realizat si timpul trece .Taxele au devenit si ele subiect de gluma iar maretia Americii i se scurge lui Trump printre degete .Epoca de aur , Domul de aur , totul poleit cu aur , ne aduce aminte de povestioara cu regele ce tot ce atingea se transforma in aur .Pina la urma regele din poveste a murit de foame .Porumbelul pacii numit „Meloni”le-a vorbit in italiana fara ca cei doi Vance si Trump sa priceapa boaba .Reactia lor a fost atit de copilareasca incit a adus zimbetul in ochii doamnei Meloni .Jocul UE la nivel mondial nu are asemanare .Cine ar fi crezut vreodata? Germania se poate acum si nuclear . Franta preia intreaga Europa sub scutul sau atomic iar noi toti ne inarmam de la zero cu cele mai noi tehnologii decuplindu-ne de SUA si Rusia .Fara aparitia lui Putin ce a deschis cutia Pandorei in razboiul din Ucraina si fara Trump ce ofera motivul pentru care Europa se poate inarma tot ceea ce stiam nu putea fi demolat .Polonia cere si ea armament nuclear din Franta .Urmeaza si Romania .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 21:41)
Greu de crezut ca urmeaza Romania,
om avea noi lipsurile noastre, dar in relatia cu Trump si in "hai sa ne sacrificam pentru Ucraina" santem de 100 de ori deasupra gastii penibile a cotoroantei, in astea avem un simt practic innascut
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 22:19)
Vai de mine ,fratele meu drag,dar esti extrem de departe de adevar,
Franta cu 3 rachete nucleare, apara Europa ??
inarmarea europei,se poate realiza cel mai repede in 5-10 ani !!
Europa nu are soldati ptr. un razboi serios,
mai ales in tarile bogate (Germania,Franta,Anglia,Italia ...)
Europa in privinta sistemului informatic complex militar,
fara USA este surd si mut .... !!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2025, 07:04)
Daca apara Franta Europa asa cum s-a comportat in WWII, mai bine lipsa. Doar gura e de francezi, trancane in nestire si atat. Nimic palpabil, nimic concret.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 18:58)
S-a plictisit moșneagul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 21:55)
Trump isi da silinta enorm,
Rusia si a numit clar si pe puncte necesitatile sensibile ca baza de negociere de la care sa se porneasca,
singurul cu care nu se poate face nimic e Zelenski, el nu are niste puncte de plecare ale unor negocieri si nici nu accepta negocieri, el are doar porunci nerealizabile de genul "incetare NECONDITIONATA a focului", la probabil cele 4 clase pe care le are nu cunoaste istoria, adica ca asa ceva se aplica partii infrante (vezi de exemplu in ww2 Japonia, Germania), in nici un caz partii in avantaj, ca Rusia acum,
pe de alta parte o "incetare NECONDITIONATA a focului" NU ESTE O NEGOCIERE,
deci cel care impiedica pacea acum e Zelensky
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2025, 07:02)
Pacea se face daca cedeaza Zelea. Daca nu, Ucraina va fi rasa de pe fata pamantului. Iar pe Trump nu il intereseaza ce se intampla cu rusii cei mici. El a vrut sa fie pace, dar daca circarul nu doreste, asta e. Putin are liber la nivelat si arat Ucraina.