Cât vor da kazahii pe ce n-au din "Rompetrol"?

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2009

Cât vor da kazahii pe ce n-au din "Rompetrol"?

Ofertele publice de preluare obligatorie (OPP) a companiilor "Rompetrol Rafinare" (simbol RRC) şi "Rompetrol Well Services" (PTR) i-ar putea costa pe kazahii de la "KazMunaiGaz" până la 87 de milioane de euro, în funcţie de metoda prin care se va stabili preţul de lansare a ofertei.

Potrivit legii pieţei de capital, preţul oferit în cadrul unei OPP trebuie să fie cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei.

În eventualitatea în care această prevedere nu poate fi aplicată, articolul 204 din legea pieţei de capital menţionează alte trei metode pentru calculul preţului din ofertă.

Astfel, conducerea unei societăţi trebuie să găsească cel mai mare preţ dintre preţul mediu ponderat de tranzacţionare, aferent ultimelor 12 luni anterioare derulării ofertei, valoarea activului net al societăţii, conform ultimei situaţii financiare auditate, şi valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză, efectuată de un evaluator independent, în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

În cazul "Rompetrol Rafinare", activul net pe acţiune este de 0,06 lei, potrivit informaţiilor financiare comunicate de companie la 30 iunie, anul acesta, în timp ce preţul mediu ponderat calculat din octombrie anul trecut şi până în prezent este de 0,032 de lei/acţiune. Astfel, doar pentru cele 5,2 miliarde de acţiuni RRC pe care nu le deţin, kazahii ar trebui să cheltuiască din start 74,39 milioane de euro, pe criteriul celui mai mare preţ calculat în urma primelor două metode menţionate de articolul 204 citat anterior.

Pentru cele 136,31 milioane de acţiuni "Rompetrol Well Services" tranzacţionate liber pe Bursă, kazahii ar mai trebui să scoată din buzunar încă 12 milioane de euro, potrivit preţului de 0,37 de lei/acţiune, calculat prin metoda activului net al societăţii. Preţul mediu ponderat din ultimele 12 luni stabileşte un preţ de ofertă mai mic, de 0,31 de lei/acţiune.

Cristian Duţescu, reprezentantul fondului de investiţii "QVT", care a cerut, încă de la finele anului trecut, lansarea de OPP-uri la cele două companii, susţine că, cel mai probabil, vor fi alcătuite raportate de evaluare ale celor două societăţi, metodă ce ar putea aduce un preţ de ofertă uşor mai mare.

Chiar şi în această eventualitate, acţionarii minoritari ai celor două companii ar putea avea de pierdut pentru că preţul final la care se va face oferta va fi cu mult mai mic faţă de preţul la care ar fi trebuit lansată aceasta, în urmă cu mai bine de un an şi jumătate.

"În opinia mea, oferta de preluare trebuia să se facă încă din ianuarie 2008, când preţul mediu ponderat din ultimele 12 luni era aproape dublu faţă de preţul la care se tranzacţionează titlurile RRC în prezent", a declarat, pentru ziarul Bursa, avocatul Cristian Duţescu. Domnia sa consideră că decizia kazahilor de a lansa OPP-uri, va transmite un semnal pozitiv în piaţă, chiar dacă ea vine în "al doisprezecelea ceas".

"În cazul celor de la "Rompetrol Group", putem spune că este mai bine mai târziu decât niciodată. Cele două OPP-uri vor fi un semnal de alarmă pentru ceilalţi majoritari care ar fi trebuit să procedeze la fel până acum şi, în acelaşi timp, vor da încredere investitorilor de pe piaţa de capital", a mai spus domnul Duţescu.

Măcel pe titlurile RRC, după anunţul ofertei de preluare

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost cele mai tranzacţionate titluri din şedinţa bursieră de ieri, fiind schimbate, în total, peste 31 de milioane de titluri. Cotaţia de referinţă a urcat, într-o singură şedinţă, cu aproape 8%, la 0,0581 lei/acţiune, fiind, totuşi, sub valoarea activului net/acţiune la care ar putea fi lansată oferta de preluare obligatorie.

Acţiunile PTR au înregistrat o creştere moderată, de aproape 3%, la 0,355 lei/titlu, pe o lichiditate de 197.755 lei.

Conducerea companiei "The Rompetrol Group" a anunţat miercuri seară că a început pregătirea documentaţiei pentru lansarea unor OPP-uri la "Rompetrol Rafinare" şi "Romeptrol Well Services", dar că a solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare să prelungească termenul de depunere a ofertelor până la 30 octombrie 2009.

"The Rompetrol Group" este deţinută de compania de stat "KazMunaiGaz" care a cumpărat în iunie participaţia de 25% pe care omul de afaceri Dinu Patrivciu o mai avea în societate. Acesta a vândut 75% din TRG kazahilor în 2007.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa dai calificativul de "Macel" la ce s-a tranzactionat pe RRC ieri inseamna ca cine a scris articolul e la primele luni cand scrie despre piata de capital romaneasca. Daca doreste sa vada ceva senzational pe RRC o sfatuiesc sa priveasca in urma cu 2 ani cand s-a anuntat tranzactia KMG-RRC si exemple mai pot fi enumerate. Pacat de articol!

    1. Titlul putin nu e in ordine, restul e foarte ok. Cred ca sunteti putin cam dur cu domnisoara/doamna Ciocirlan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb