Cătălin Chelu vrea să preia firma Amplo Ploieşti prin intermediul Electroargeş

E.D.
Piaţa de Capital / 28 februarie 2014

Compania Electroargeş (ELGS), cel mai mare acţionar al Amplo Ploieşti (AMPL), vrea să lanseze o ofertă de preluare pentru acţiunile pe care nu le deţine la producătorul de aparate de măsurare şi automatizare din Ploieşti.

Lansarea ofertei de preluare este înscrisă pe ordinea de zi a unei AGA programată pentru 5 aprilie, potrivit unui convocator transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vineri, de Electroargeş, companie controlată de omul de afaceri Cătălin Chelu. Oferta ar urma să fie intermediată de firma de brokeraj Eldainvest Galaţi, prin care Chelu şi firme controlate de el derulează tranzacţii pe bursă.

Potrivit celor mai recente raportări, în data de 18 februarie Electroargeş deţinea 35,52% din acţiunile Amplo. Compania din Curtea de Argeş a cumpărat în ultimele şedinţe mai multe pachete de acţiuni Amplo reprezentând 12,71%, conform raportărilor transmise Bursei. Astfel, Electroargeş deţine în prezent 48,23% din titlurile firmei din Ploieşti.

Electroargeş şi Galgros Galaţi, altă firmă controlată de Chelu, controlează peste 50% din titlurile Amplo, se arată într-un convocator AGA transmis, joi, de firma din Ploieşti pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti. Potrivit legislaţiei pieţei de capital, investitorul care ajunge să deţină direct sau indirect peste 33% din acţiunile unei companii listate trebuie să lanseze o ofertă de preluare pentru restul titlurilor, iar Electroargeş a depăşit deja acest prag.

Electroargeş a cumpărat în ultimele zile acţiuni Amplo inclusiv de la persoane din Consiliul de Administraăie al firmei sau familiile acestora. Doi dintre membrii Consiliului de Administraţie al Amplo au demisionat în ultima săptămână, iar în locul lor au fost numite două persoane apropiate omului de afaceri Cătălin Chelu, Ion Gavrilă şi Mihai Brînză.

Electroargeş a solicitat convocarea unei AGA la Amplo pentru revocarea Consiliului de Administraţie şi numirea unor noi administratori. AGA a fost convocată pentru data de 3 aprilie, potrivit convocatorului transmis, joi, de Amplo.

Acţiunile Amplo au încheiat şedinţa bursieră de joi în creştere cu 3,7%, la 2,8 lei, iar la această cotaţie firma are o capitalizarea bursieră de 8,8 milioane lei. În şedinţele de miercuri şi joi titlurile Amplo au crescut cu 5,66%, revenind uşor după o corecţie de 33,58% înregistrată în perioada 14 - 24 februarie, când Electroargeş a cumpărat pachete importate de acţiuni Amplo.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis la finalul săptămânii trecute o decizie prin care dispune ca în cel mult 15 zile să fie iniţiată o ofertă de preluare la Altur (ALT) de către firmele Mecanica Roteş Târgovişte (METY), Celule Electrice Băileşti, Revan Com Galaţi, Galgros Galaţi, Surexcomp Brăila, New Dezvolt Consulting Slatina, Metalica Oradea şi persoanele cu care acţionează în mod concertat. Instituţia a aplicat, totodată, amenzi de 74.405 de lei ăi, respectiv, de 76.558 de lei firmelor Celule Electrice şi Mecanica Roteş pentru că acţionează concertat, deţin peste 33% din acţiuni şi nu au lansat oferta de preluare. Cele două firme deţin 14,81% şi, respectiv, 28,15% din acţiunile Altur.

Mecanica Roteş a convocat, miercuri, acţionarii pentru a decide dacă va lansa o ofertă de preluare la Altur.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri cu investiţii pe bursă şi s-a aflat de mai multe ori în conflict cu fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), dar şi cu conducerile SIF-urilor, în special pentru că deţinea concertat mult peste pragul maxim prevăzut de lege la acel moment, de 1% din acţiunile SIF-urilor.

În ultimii ani, Chelu şi-a orientat atenţia spre companii listate pe piaţa Rasdaq. De regulă, Cătălin Chelu sau persoane apropiate lui cumpără acţiuni la unele firme, iar apoi prin acele companii preia titluri emise de alte societăţi, într-un final el ajungând să deţină controlul indirect. Fosta CNVM l-a obligat în numeroase rânduri pe Chelu să lanseze oferte de preluare la companiile unde deţinea indirect peste 33% din acţiuni, însă acesta nu a respectat dispoziţiile instituţiei. CNVM l-a amendat direct pe Chelu şi o parte din firmele pe care le controlează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb