CÂTE LICITAŢII, ATÂŢIA CÂŞTIGĂTORI Privatizarea Oltchim: 1, 2, 3

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2012

Privatizarea Oltchim: 1, 2, 3

Procesul de privatizare al "Oltchim" depinde, în acest moment, numai de statul român, ne-a declarat Remus Vulpescu, şeful OPSPI, în cadrul unui interviu.

Guvernul a prelungit cu patru zile, pentru 18 septembrie, data licitaţiei pentru privatizarea combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol OLT), a anunţat, ieri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Termenul iniţial comunicat de Guvern era 14 septembrie.

Executivul a decis, săptămâna trecută, printr-un memorandum să schimbe strategia de privatizare a "Oltchim", prin vânzarea colectivă a pachetului de 54,80% din acţiunile OLT, deţinut de Ministerul Economiei şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi "Electrica", reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Astfel, vor avea loc trei licitaţii, care, teoretic, ar putea fi adjudecate de investitori diferiţi.

Remus Vulpescu este, însă, de părere că investitorii vor fi mai interesaţi să adjudece cele trei licitaţii în bloc. Domnia sa ne-a declarat: "Oricine ar achiziţiona separat oricare dintre cele trei active nu intră într-o poziţie atât de utilă ca atunci când le-ar cumpăra pe toate trei împreună".

Surse juridice sunt de părere că memorandumul privind privatizarea "Oltchim" nu este suficient, din punct de vedere juridic, astfel încât creanţele să poată fi vândute.

Sursele noastre ne-au explicat: "Memorandumul Guvernului nu este un act care să producă efecte juridice, ci un simplu document intern al Guvernului, astfel încât din punct de vedere juridic nu este suficient pentru a proceda la vânzarea creanţelor.

Dacă decizia autorităţii de privatizare este ca vânzarea creanţelor să se deruleze în baza prevederilor exis-tente (şi anume OUG nr. 51/1998), atunci nu se impune emiterea unei legi speciale în cazul creanţei AVAS.

În ceea ce priveşte creanţa Electrica, aceasta fiind o societate comercială, decizia de a dispune cu privire la creanţa pe care o deţine asupra Oltchim aparţine organelor sale societare, şi anume AGA sau, după caz, CA".

OPSPI a anunţat, ieri, că AVAS a fost mandatată să vândă creanţa asupra "Oltchim", iar reprezentanţii Ministerului Economiei trebuie să aprobe în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) "Electrica" vânzarea creanţei deţinută asupra combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, speră ca vânzarea în bloc a pachetului majoritar la Oltchim şi a creanţelor faţă de AVAS şi Electrica să crească interesul investitorilor

Reporter: OPSPI a publicat un nou anunţ de privatizare al "Oltchim", însă sindicaliştii cer statului să nu renunţe la conversia creanţei AVAS şi să aprobe un credit de 40 de milioane de euro, necesar capitalului de lucru.

Remus Vulpescu: Ceea ce ne interesează în acest moment este privatizarea Oltchim. Pentru că ţine de statul român şi numai de statul român. Actuala formulă de privatizare nu mai necesită nici favoruri, nici acorduri, nici concesii din partea altor acţionari şi credem că aşa este normal, ca procesul de privatizare să nu depindă decât de stat. Credem că, legat foarte tare de procesul de privatizare sau mai bine zis de reuşita procesului de privatizare, este şi viitorul companiei. Un contract de circa 40 de milioane de euro ca cel despre care spuneţi că sindicatul insistă să fie încheiat cu sprijinul statului nu poate fi de natură să determine viitorul pe termen lung al companiei Oltchim. În schimb, modul de privatizare, în mod cert, va determina viitorul pe termen lung al combinatului, într-un fel sau altul, şi noi sperăm să fie într-un sens bun.

Reporter: Cu alte cuvinte, prin această metodă de privatizare, aţi exclus orice posibilitate să existe contestaţii din partea unor terţi?

Remus Vulpescu: Oricine poate scrie o contestaţie împotriva a orice, oricând. Dar, într-adevăr, am gândit o metodă de privatizare care, legal, să nu depindă de nimeni altcineva decât de statul român ca vânzător şi un cumpărător oricare ar fi el.

Pot fi mai mulţi cumpărători, întrucât avem trei licitaţii în anunţul de privatizare - pachetul statului la Oltchim, creanţa AVAS şi creanţa Electrica.

Pot fi trei cumpărători, pot fi doi cumpărători, poate fi un cumpărător. Vom vedea în ce formulă aceste trei active scoase la vânzare sunt mai interesante pentru mediul de afaceri privat. Fiecare activ luat individual sau grupate. Este posibil ca interesul economic al oricărui investitor faţă de cele trei active să crească în momentul în care ele sunt grupate şi cumulează poziţia de acţionar majoritar cu poziţia de creditor majoritar.

Reporter: Practic, au loc trei licitaţii diferite şi fiecare poate fi câştigată de altcineva.

Remus Vulpescu: Concomitent, dar diferite. Teoretic da (n.r. pot fi câştigate de persoane diferite), în funcţie de preţul oferit. Preţul oferit este măsura directă a interesului economic pe care l-ar avea eventualul sau eventualii cumpărători.

Reporter: Dacă un investitor a participat la toate cele trei licitaţii, dar a câştigat doar una dintre ele, se poate retrage?

Remus Vulpescu: În ceea ce priveşte OPSPI licitaţia este astfel concepută în aşa fel încât adjudecatarul nu se poate retrage pentru motive care nu ţin de licitaţia strict privitoare la acţiuni. Însă, cum spuneam, noi urmărim să obţinem preţul cel mai mare posibil în acest moment pe piaţă, în aceste vremuri de criză, de lipsă de lichidităţi, de incertitudine a planurilor de dezvoltare pe termen lung şi în industria românească şi în industria altor ţări. Noi sperăm ca interesul oricărui investitor serios pentru cele trei active să crească în momentul în care ele sunt grupate. Dacă aşteptările noastre vor fi confirmate atunci pentru varianta de cumpărare în bloc vom primi oferte de cumpărare mai mari corespunzătoare fiecărui activ în parte decât am putea să primim pentru achiziţionarea separat. Pentru că oricine ar achiziţiona separat oricare dintre cele trei active nu intră într-o poziţie atât de utilă ca atunci când le-ar cumpăra pe toate trei împreună.

Fiecare trebuie să-şi gândească ofertele după cum îşi vede propriul interes. Şi noi urmează să avem concret măsura acestui interes din partea investitorilor.

Reporter: Când estimaţi că va fi lansată licitaţia pentru creanţa AVAS şi când va avea loc AGA la Electrica?

Remus Vulpescu: Urmează, în timpul acestei săptămâni, să fie pregătite în detaliu procedurile la nivelul şi AVAS şi Electrica, în cadrul lor normal de func-ţionare, plecând de la direcţiile de specialitate, trecând de conducerea executivă şi în organele proprii de conducere şi este posibil ca la sfârşitul săptămânii, încă o dată, Guvernul să examineze şi să se pronunţe cu privire la metoda concretă pe care o vor utiliza toate cele trei instituţii despre care vorbim, OPSPI, AVAS, Electrica.

Reporter: Aţi spus că creanţele vor fi vândute la valoarea de piaţă.

Remus Vulpescu: Definiţia valorii de piaţă este preţul maxim pe care îl poţi obţine într-un anumit moment în schimbul unui anumit bun, ţinând cont de toate condiţiile aplicabile din piaţă.

Reporter: Şi dacă reprezintă 10% sau 25%, de exemplu?

Remus Vulpescu: Sau 125%. Sau 150%. Cât dă piaţa într-un anumit moment, aceea este valoarea de piaţă. Acum poate fi o valoare, acum doi ani, putea fi alta, peste doi ani va fi alta şi tot aşa.

Reporter: Şi Guvernul şi-a asumat aceste posibile pierderi.

Remus Vulpescu: Şi Guvernul îşi asumă nu neapărat nişte pierderi. Guvernul deja şi-a asumat, de cinci ani, acumularea unor datorii de circa 700 de milioane euro la Oltchim. Nu suntem într-o situaţie de noutate în care Guvernul acum îşi asumă ceva negativ cu privire la Oltchim. Dimpotrivă. Guvernul în sfârşit îşi asumă stoparea strângerii de datorii la Oltchim. Pentru că 700 de milioane de euro, cifra existentă în prezent, este o sumă mult prea mare şi Guvernul în sfârşit îşi asumă să stopeze această acumulare de datorii la Oltchim, care finalmente era în dauna statului. Principalii furnizori şi creditori ai companiei sunt de stat.

Reporter: Mai rezistă Oltchim până pe 18 septembrie?

Remus Vulpescu: Oltchim nu are de ce să nu reziste.

Reporter: Am văzut că a primit un nou ultimatum din partea furnizorului de energie.

Remus Vulpes-cu: Oltchim şi-a încălcat în mod repetat toate angajamentele luate faţă de furnizorii de energie electrică. Cei 150 de milioane de euro datorie faţă de Electrica SA şi ulterior datoria existentă acum faţă de Electrica Furnizare SA sunt consecinţa unor angajamente nerealiste din partea Oltchim. Compania şi-a încălcat toate convenţiile cu aceşti doi furnizori de electricitate. Oltchim a avut o reprezentare greşită asupra propriului său viitor şi aceasta s-a vazut din imposibilitatea de a-şi respecta contractele, cel puţin în privinţa celor doi furnizori de energie electrică. Aşa încât ce crede conducerea Oltchim că ar trebui făcut ar trebui interpretat în registrul acesta în care aceeaşi conducere Oltchim, în ultimii ani, în mod repetat şi foarte frecvent s-a înşelat cu privire la evoluţiile Oltchim în perioada imediat următoare.

Reporter: Aveţi în vedere demiterea directorului general Constantin Roibu?

Remus Vulpescu: Nu este de competenţa actionarului majoritar să se pronunţe, să hotărască sau să se gândească de unul singur la directorul general executiv al unei companii de stat.

Cuantumul creanţei AVAS era, la 31.07.2012, de 1.128.647.772,3 lei (din care creanţa principală de 538.336.540,56 RON şi dobânzi în cuantum de 590.311.231,75 RON).

La data de 07.08.2012, cuantumul creanţei "Electrica" era de 661.235.691 lei (din care creanţa principală de 572.267.378 RON şi dobânzi şi penalităţi în cuantum de 88.968.313 RON).

Detaliile privind creanţele, oferta şi procedura de vânzare vor fi publicate la o dată ulterioară, cu respectarea termenelor legale pentru asemenea proceduri, prin intermediul unui anunţ şi a unui dosar de prezentare care include caietul de sarcini, potrivit anunţului ublicat pe site-ul OPSPI.

Metoda de vânzare a "Oltchim" se preconizezază că va fi aplicată şi pentru vânzarea creanţelor pe care AVAS şi "Electrica" le deţin asupra "Oltchim", iar preţul de ofertă al acestor creanţe va fi făcut public prin intermediul unor anunţuri ulterioare, potrivit OPSPI.

"În legătură cu creanţele AVAS şi Electrica, vor fi pregătite şi puse la dispoziţia investitorilor câte un dosar de prezentare, incluzând şi un caiet de sarcini. Anunţul de vânzare pentru creanţele AVAS şi Electrica va specifica şi condiţiile speciale legate de garanţia de participare la procedura de vânzare a acestor creanţe, diferită de garanţia de participare stabilită pentru vânzarea acţiunilor", anunţului de privatizare a "Oltchim".

OPSPI a anunţat, ieri, că viitorul acţionar majoritar "Oltchim" va avea opţiunea de a decide cumpărarea, de către combinat sau altă entitate, a activelor "Arpechim" Piteşti, aferente activităţii de rafinare deţinute de "OMV Petrom", conform termenilor care vor fi conveniţi cu acesta.

Deschiderea plicurilor cu Documentele de participare la licitaţia de vânzare a "Oltchim" urmează să facă, în prezenţa tuturor ofertanţilor, pe 17.09.2012, ora 12:00 la sediul OPSPI.

Verificarea şi analizarea Documentelor de participare la licitaţie este programată pentru 18.09.2012, ora 11:00, când se va întocmi şi se va afişa, la sediul OPSPI, lista ofertanţilor acceptaţi.

După ce OPSPI a publicat, ieri, anunţul de privatizare a "Oltchim", acţiunile OLT au revenit la tranzacţionare aproape de ora 12:00, fiind oprite, de săptămâna trecută, în aşteptarea anunţului de privatizare.

La deschidere, cotaţia titlurilor OLT a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp creşterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi să revină aproape de 5%.

Statul deţine prin Ministerul Economiei 54,80% din acţiunile "Oltchim",

"PCC SE" are o participaţie de 18,31%, iar "Nachbar Services Ltd" controlează 14,02% din titlurile OLT. (ELENA VOINEA)

Pot fi trei cumpărători, pot fi doi cumpărători, poate fi un cumpărător. Şi vom vedea în ce formulă aceste trei active scoase la vânzare sunt mai interesante pentru mediul de afaceri privat. Fiecare activ luat individual sau grupate.

În ceea ce priveşte OPSPI licitaţia este astfel concepută în aşa fel încât adjudecatarul nu se poate retrage pentru motive care nu ţin de licitaţia strict privitoare la acţiuni.

Guvernul în sfârşit îşi asumă să stopeze acumularea de datorii la Oltchim

Ce crede conducerea Oltchim că ar trebui făcut ar trebui interpretat în registrul acesta în care aceeaşi conducere Oltchim, în ultimii ani, în mod repetat şi foarte frecvent s-a înşelat cu privire la evoluţiile Oltchim în perioada imediat următoare.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. deci a recunoscut...management incompetent...si cum adica nu e de competenta actionarului majoritar sa decida directorul? atinci cine o sa-l decida, Obama? dar e greu, avand in vedere ca banii sifonati de roibu din Oltchim au ajuns la toate partidele....si cluburile din bucuresti si monte carlo...asteptam cu interes sa vedem cine va licita actiunile , mai ales ca ca inca nu se stie exact cum e cu vanzarea createlor...iar sindicatul sa se duca la munca in alta parte, nu la cersit ajutor de stat....cele 40 de milioane de euro se vor duce dupa celelalte milioane...pusculita de partid si cluburile din monte carlo...

    1. niciun guvern nu l-a schimbat pe roibu. niciun guvern nu a avut acces la datele financiare ale oltchim. alea reale. oltchim e imparatia lui roibu. sa vedem cine o sa fie in stare sa-l scoata de acolo. vulpescu pare sa nu fie in stare. il depaseste problema. poate PCC..

      si cu toate astea e de admirat cu a reusit sa tina in functiune un asemenea colos industrial, singur impotriva tuturor...cine crede ca e usor sa incerce

      roibu pare nemuritorul!

      Sa ai 4000 mii de oameni pe mana si sa-i nu-i trimiti acasa timp de 20 de ani fiindca vrem nu-i asa sa facem o tara model numai de butici, malluri si alte etablismente de dezvoltare a imaginatiei poporului roman este o performanta. Unii vor sa bage flexul in instalatiei sefu nu si nu. Vor sa recunoasca ajutor de stat unii, sefu hai sa ne incordam la UE. Castigam dupa 3 ani si acum toti cei care au de castigat de pe urma maririi de capital spun hai s-o lasam balta ca unii vor incepe sa planga si isi iau jucariile si pleaca acasa. Asta-i tot ce puteti voinicilor? Incepe chiar sa fie plictisitor sa castigi mereu :-)

      pai e simplu...cat castiga roibu daca se baga flexu in instalatie? si cat a castigat sugand bani de la stat prin intermediul Oltchim? optiunea e clara. de ce sa iei putin odata cand poti sa iei mult mai mult in transe? un procent din active e mult mai putin decat un procent din datorii....plus ca mai gasesti si papagali care sa te ridice in slavi...priceless...

      in cazul in care denumirea latina nu-ti este la indemana. Intrebarea nu este cat castiga idolul meu, ci cat castiga statutul roman daca vinde la lacitatie creantele creditorilor in loc sa faca marire de capital. Daca tu ai scrie in fiecare zi in ziarul bursa ca sunt un papagal crezi ca eu nu as primi vreun job de animal de companie. Asa si cu baietii astia care spun despre tarisoara noastra ca e vai de mama ei, pana la urma o sa creada toti cei interesati sa faca vreun bisnis in afara celor care au raspandit zvonul. Concluzia: eu papagalul sustin Roibu , tu pe cine sustii. Daca nu ai nici un raspuns sa stii ca ma intristez, trebuie sa vorbesc iar ca televizorul si pe caldura asta e pacat :-)

      de acord...o minciuna repetata de suficient de multe ori devine adevar...eu sustin ca: la oltchim managementul de stat nu e o solutie pentru ca nu rezolva problema divergentelor de interese intre manager (guvern prin CA si roibu) si proprietar - platitorii de taxe. In momentul de fata exista doua probleme: stoparea adancirii gaurii de le buget prin sustinerea unei activitatii neprofitabile, si recuperarea investitiei in combinat. Nu cred ca se pot atinge amandoua, pentru ca gaura e mult mai mare decat investitia. Deci sustin conversia creantelor in actiuni (altfel e greu de vandut), privatizarea - chiar si la un pret simbolic, catre cel care se angajeaza sa incerce sa produca ceva acolo pentru a minimiza costurile sociale. Evident, vor trebui restructurari - concedieri pentru eficientizare, dar trebuie sa alegem cel mai mic rau. Raul celalalt, mai mare, e ca in continuare fabrica sa acumuleze datorii si sa fie sustinuta de stat, pe banii nostri ai tuturor. E deranjant totusi sa vezi cum cel care a demonstrat in 20 de ani ca nu e in stare sa faca treaba sa mearga, desi a avut to sprijinul de la stat, e sustinut in continuare. Eu nu spun ca nu e in stare, eu spun doar ca tot ce face e sa capuseze combinatul si ca nu mai merita sa fie acolo. Mai mult, e de admirat abilitatea politica-sa tina in viata un vehicul ineficient doar pentru a-si umple buzunarele - dar scopul e unul care contravine interesului national. Si de asta ar trebui tras la raspundere. Deci, nici un motiv de tristete...in afara de cel de a fi furati fara rusine, dar aici nu e vina mea :) ce sa fac daca a inceput sa ne placa...

      Draga Costel,

      ce parere ai de doamna Gheorghe, este dumneaei cumva viceversa domnului Roibu ? Cate luni ii dai combinatului cu doamna la conducere, asta in cazul optim cand isi da seama ca Pitestiul are deschidere la mare. Eu am incredere in directorul Oltchim pentru ca a tinut singurul complex petrochimic pe linia de plutire si acum la liman are nevoie de ajutor pentru a arata ca inca n-am ajuns chiar acolo unde doresc domnii Treichl si Mobius. Distanta insa nu este prea mare. Brute ne-am aratat in ultimele luni , iar africani ajunge sa ne privim salariile si sa ne dam ochii peste cap cand auzim de la dom' Vulpescu ca nemunca este platita. Acesta este momentul de tristete pe care il vad. Pentru ca mai departe de declaratiile celor care spune ca in 20...si ceva vom fi complet dependenti de resursele externe stam si ne intrebam: cat am fost noi de papagali(tema noastra preferata) si cat sunt investitori de destepti. Tare teama mie ca notiunea de papagal va ajunge sa nu fie numai apanajul meu :-( 

      pai ti-am explicat ratiunea lui de a tine combinatul in viata la punctul 1.5....plus ca supravietuirea nu e o realizare, performanta economica ar fi fost..daca vrei exemple pozitive uitate la Stroe de la Dacia - mie omul ala mi se pare un exemplu, nu asta de la Oltchim.....

      PS:e foarte greu sa ai o discutie logica cu cineva care aude doar ce ii convine, desi asta e un talent care asigura o viata lunga si fara stres 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb