CAZACU, XTB: "Deşi e un proces îndelungat, sunt şanse mari ca modul de funcţionare a burselor americane să fie schimbat radical"

Piaţa de Capital / 9 iunie 2022

Cazacu, XTB:

Cazacu, XTB:

Gary Gensler, din iunie anul trecut preşedinte al SEC (autoritatea de reglementare a pieţei bursiere din SUA) a lucrat anterior atât în cadrul Goldman Sachs sau CFTC (supraveghere pentru pieţele la termen, de materii prime şi alte instrumente), cât şi în mediul academic, fiind profesor la MIT, unde a predat un curs de blockchain (Blockchain and Money), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, experienţa sa în domeniu nu s-a tradus, însă, într-o abordare permisivă sau neimplicată, arată, într-o analiză de piaţă, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

În aprilie anunţa intenţia de a supraveghea platformele care oferă tranzacţionare de criptomonede, vorbind despre riscurile şi conflictele de interese din domeniu, iar în mai se aştepta ca multe din proiecte din spaţiul cripto să eşueze.

Reglementări mai stricte pe tema criptomonedelor, a burselor unde se tranzacţionează acestea, şi a "stablecoins", instrumente cu valori legate de monedele tradiţionale, sunt în plin proces de realizare. Acesta nu e singurul plan de impact pe care îl pregăteşte Comisia SEC, subliniază sursa citată.

Micii investitori au folosit la începutul anului trecut forumuri publice, precum cele de pe Reddit şi alte zone din social media, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de ceea ce ei numeau un joc incorect al firmelor de brokeraj care trimiteau spre execuţie instrucţiunile de tranzacţionare către anumite firme, de la care primeau în schimb un comision.

Aşa numita plată pentru fluxul de ordine (payment for order flow) era văzută ca o metodă incorectă, aducând firmele în conflict de interese cu investitorii care ar fi preferat o dirijare spre bursa potrivită fără criterii suplimentare.

Fanii Gamestop au mers şi mai departe, acuzând unele firme de brokeraj din SUA (între care Robinhood) că au dirijat ordine spre execuţie tocmai către Citadel, care a intervenit pentru a salva fondul Melvin, tocmai cel care miza pe scăderea acţiunilor Gamestop, operând în sens opus faţă de valul de investitori de retail.

Îngheţarea deschiderii de poziţii de cumpărare suplimentare pe Gamestop a fost reclamată vehement de către participanţii din piaţă prezenţi pe Reddit ca favorizând poziţia de vânzare în lipsă şi mergând, astfel, împotriva intereselor micilor investitori.

Aşteptările pentru schimbarea regulilor au venit ca urmare a amplificării unor nemulţumiri mai vechi, iar conferinţa Piper Sandler de miercuri, un eveniment pe teme de piaţă, a reprezentat o bună ocazie pentru a face anunţuri majore.

În propunerile din toamna anului 2021, printre alte zeci de sugestii se afla şi propunerea de a moderniza regulile referitoare la "structura pieţei de capital, printre care cele despre rutarea ordinelor, conflictele de interese, execuţia cea mai bună" şi alte aspecte adiacente precum comisioanele percepute.

Autoritatea SEC are obligaţia de a investiga situaţiile care aduc atingere bunei funcţionări a pieţei, şi să ofere, astfel, protecţie investitorilor de retail.

Schimbările propuse sunt fundamentale, ar interveni asupra modului în care funcţionează firme precum Virtu, Citadel sau brokerul Robinhood, acesta fiind remunerat pentru trimiterea fluxului de ordine către firme care le execută, deşi, la rândul său, nu percepe comision pentru tranzacţionare de la clienţi.

Citadel, aflată în top din punct de vedere al veniturilor, a plătit, în 2021, 2,6 miliarde de dolari, către brokerii care au redirecţionat ordinele de tranzacţionare spre propriile sisteme. Din această sumă, acţiunile reprezintă o porţiune mai mică, de 0.87 mld. dolari, în timp ce opţiunile iau partea leului, 1,7 miliarde de dolari, potrivit firmei care acţionează ca market-maker.

"Nu este clar," a afirmat Gensler, "că sistemul nostru naţional de piaţă este corect şi competitiv în cel mai înalt nivel posibil".

Întrebarea principală este: vor fi interzise practicile de plată pentru a primi un flux de ordine? Aceasta ar dizolva sau cel puţin afecta semnificativ, în lipsa unei reinventări, modelul de business al unor firme precum Robinhood. Acţiunile sale au atins un vârf de 85 de dolari în august anul trecut, dar ieri la închidere valorau 8,38 dolari, pierzând peste 90% din valoare, subliniază sursa citată.

Procedura de modificare a reglementărilor este una de durată: se speră că regulile ar fi schiţate în această toamnă.

Până la implementarea efectivă, este nevoie de două runde de vot în Comisie, a doua luând în calcul comentarii şi propuneri, ale tuturor celor implicaţi, strânse, probabil, pe o perioadă de câteva luni.

Trenul a fost pus în mişcare, şi prinde viteză, însă intensitatea activităţilor de lobby fac ca rezultatul să nu fie unul cert.

Din perspectiva noastră, probabilitatea este în favoarea schimbării, cu o mai bună protejare a investitorilor de retail.

Pentru unii jucători, adaptarea rapidă şi refacerea modelului de business va fi esenţială pentru păstrarea profitabilităţii (sau a speranţei de profitabilitate pe un orizont mai lung) sau chiar supravieţuire.

Deşi e un proces îndelungat, sunt şanse mari ca modul de funcţionare a burselor americane să fie schimbat radical, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. balarii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb