CC&G şi CCP.RO BUCHAREST S.A. au semnat acordul prin care vor fi oferite servicii Contrapărţii Centrale din România

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2020

CC&G şi CCP.RO BUCHAREST S.A. au semnat acordul prin care vor fi oferite servicii Contrapărţii Centrale din România

CC&G, parte a London Stock Exchange Group, va oferi CCP.RO BUCHAREST, parte a Grupului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), tehnologia cu privire la servicii de compensare şi management al riscului

Tehnologia şi expertiza CC&G vor permite CCP.RO BUCHAREST să desfăşoare servicii centralizate de compensare pentru pieţele de capital şi de energie din România

CCP.RO BUCHAREST S.A., parte a grupului Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a semnat cu Cassa di Compensazione e Garanzia (CC&G), unul dintre liderii de servicii post-tranzacţionare şi parte a London Stock Exchange Group (LSEG), un parteneriat prin care CC&G va oferi atât consultanţă privind stabilirea Contrapărţii Centrale în România, cât şi asistenţă tehnologică specifică serviciilor de compensare şi management al riscului care vor fi derulate de CCP.RO BUCHAREST şi care se aplică tuturor claselor de active tranzacţionate pe piaţă de capital românească, arată BVB într-un comunicat remis ieri. CCP.RO BUCHA­REST S.A. are rolul de a funcţiona că o Contraparte Centrală (CCP) independentă pentru pieţele din România.

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, preciza la conferinţa BURSA din iunie că acordul era la aprobare internă la partener, procesul fiind întârziat de pandemia de Covid-19. Următorul pas este autorizarea CCP-ului, proces care s-ar putea finaliza în 2022 când noile produse aduse de CCP vor deveni şi tranzacţionabile.

Potrivit BVB, fiecare entitate juridică va rămâne în totalitate responsabilă de activitatea propriei contrapărţi centrale. Acordul, care se va derula pe o perioadă de 7 ani, aduce o dimensiune suplimentară în ceea ce priveşte colaborarea privind Contrapartea Centrală în sensul în care va permite Contrapărţii Centrale din România să se concentreze pe cerinţele specifice pieţei locale în timp ce va beneficia de expertiză CC&G privind serviciile de compensare şi de management al riscului, care au la baza o arhitectură IT extrem de robustă, mai arată BVB.

Citat în comunicat, directorul general al BVB Adrian Tănase notează că această "colaborare cu CC&G, un CCP renumit la nivel european, este un element-cheie pentru a ne atinge scopul de a oferi servicii centralizate de compensare pentru pieţele operate de Bursă de Valori Bucureşti şi de Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM)".

"CC&G a implementat o soluţie similară în Austria şi vreau să-i felicit pentru această realizare. Alături de CC&G, ne dorim să lucrăm îndeaproape cu toţi stakeholderii locali, incluzând aici autorităţile locale, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Naţională a României (BNR) şi Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel încât CCP.RO BUCHAREST S.A. să poată funcţiona în cel mai eficient mod posibil, să putem lansa instrumente financiare derivate şi să creştem capacitatea de management al riscului specific pieţelor noastre", a mai notat Adrian Tănase.

La rândul său, Marco Polito, CEO CC&G, a afirmat că "parteneriatul dintre CC&G şi CCP.RO BUCHAREST S.A. reprezintă un proiect de referinţă, cu beneficii pentru întreagă comunitate financiară din România".

"Acest acord reprezintă angajamentul nostru de a sprijini simultan multiple Contrapărţi Centrale, aflate în diferite zone geografice, încurajând creşterea financiară şi asigurând respectarea deplină a actualului cadru de reglementare al CCP potrivit principiilor Regulamentului privind Infrastructură Pieţei Europene (EMIR) şi celor existente la nivel mondial. Acest acord reprezintă un pas suplimentar către extinderea serviciilor de compensare pe care CC&G le oferă la nivel internaţional şi va conduce la noi evoluţii pozitive pentru ambele părţi şi pentru stakeholderii acestor comunităţi", a spus Polito.

Totodată, Victor Ionescu, CEO-ul OPCOM, partenerul naţional al BVB în proiect, a precizat: "De la bun început OPCOM a fost convinsă de necesitatea, oportunitatea şi fezabilitatea construcţiei instituţionale a CCP.RO şi a proiectului funcţional şi de tehnologie aferent. Parteneriatul cu Bursa de Valori Bucureşti este, de asemenea, unul dintre aspectele pe care OPCOM le-a avut în vedere de mai mult timp, luând în considerare conexiunile dintre cele două burse româneşti, Bursa de valori şi Bursa de energie, iar acest lucru se dovedeşte prin participarea şi angajamentul său ca acţionar al CCP.RO. Prin beneficiile pe care o contraparte centrală le aduce pentru piaţă din perspectiva riscului, respectiv: transparenţă, securitatea şi marcarea la piaţă zilnică a poziţiilor compensate, toate acestea într-o abordare neutră din punctul de vedere al expunerii la riscul de contraparte, compensarea printr-o contraparte centrală este un pas înainte în evoluţia pieţelor de energie, care va aduce tranzacţiile de energie la următorul nivel de lichiditate în beneficiul întregii comunităţi economice, al industriei, investitorilor şi clienţilor finali. Contractul dintre CC&G şi CCP.RO face parte din baza solidă şi angajată de care OPCOM doreşte că CCP.RO să beneficieze în drumul său spre trecerea la operarea comercială a proceselor de compensare a tranzacţiilor".

În planul prezentat de conducerea BVB ce a fost aprobat de acţionari în luna ianuarie a anului trecut, operatorul pieţei menţiona că intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse în trei faze, pe parcursul a cinci ani, astfel: faza I - lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar; faza II - lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni; faza III - implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport. Totodată, în proiectul BVB se estimează că entitatea va intra în zona profitabilităţii în anul al doilea de funcţionare.

CEO-ul societăţii CCP.RO BUCHAREST S.A., Rodica Popa, a mai afirmat: "Pieţele de capital şi de energie româneşti au dovedit în cursul evoluţiei lor angajamentul puternic al operatorilor lor de piaţă, Bursa de Valori Bucureşti şi Operatorul Pieţei de Energie din România, faţă de standardele tehnologice înalte, ca element important în robusteţea pieţelor, cu un rol vital în dezvoltarea continuă a oricărei pieţe. Prin proiectul care va fi implementat în baza Acordului semnat cu CC&G, CCP.RO este angajată să ofere părţilor interesate posibilitatea îmbunătăţirii capacităţilor post-tranzacţionare prin utilizarea unei tehnologii de nivel înalt care urmează să deservească lansarea unei contrapărţi centrale independente. Aceasta presupune şi trecerea la următorul nivel de infrastructură de afaceri, prin implementarea unei tehnologii specializate pentru gestionarea în timp real a marjelor şi a riscurilor şi pentru raportarea datelor. Nu în cele din urmă, echipa CCP.RO consideră Acordul că o uşa deschisă pentru a beneficia în cel mai fructuos mod din învăţarea din experienţa CC&G şi din schimbul de cunoştinţe în cadrul şi între echipele de proiect"

Practic, CCP.RO BUCHAREST S.A. va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB şi, respectiv, de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. Contrapartea centrală se va interpune între părţile tranzacţiei devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului. Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţă de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb, etc.).

CCP.RO BUCHAREST S.A. a fost înfiinţată în data de 4 noiembrie 2019, cu un capital iniţial de aproximativ 17 milioane de euro. BVB este acţionarul majoritar cu 59,52%, iar Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale "OPCOM" S.A. (OPCOM) deţine 19,06% din capitalul social. Ceilalti acţionari ai CCP.RO BUCHAREST S.A. sunt: Enel România S.A. (9,5% din societate), Banca Transilvania S.A, Tinmar Energy S.A., Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana S.A. (SIF1), Societatea de Investiţii Financiare Transilvania S.A. (SIF3), Societatea de Investiţii Financiare Muntenia S.A. (SIF4) şi SSIF BRK Financial Group S.A.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb