Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprimă preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunţate recent în noul Program de Guvernare 2017-2020, potrivi unui comunicat de presă.
Reprezentanţii CCIR transmit: "Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunităţii de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absenţa unei consultări reale a companiilor din România şi, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător".
CCIR consideră că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, şi-a dovedit utilitatea atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri, fiind o soluţie fiscală probusiness, care susţine consolidarea culturii antreprenoriale şi dezvoltarea afacerilor, promovată inclusiv prin Programul de Guvernare 2017-2020, se arată în comunicat.
"Modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinaţie investiţională", se precizează în comunicat.
CCIR consideră esenţială asigurarea unui cadru normativ stabil, care să stimuleze atragerea de investitori în economia naţională, în contextul în care investiţiile au scăzut îngrijorător, conform sursei citate.
În comunicat se mai arată: "Investiţiile pot contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea rezultatelor în domenii precum digitalizarea, inovarea sau cel al energiei, sectoare fundamentale pentru competitivitatea României pe plan global.
Reprezentanţii CCIR susţin, în comunicatul de presă, necesitatea adoptării actelor normative prin respectarea legislaţiei comunitare, aplicabilă conform obligaţiilor asumate de România în calitate de stat membru al UE.
CCIR mai afirmă că absenţa consultării tuturor actorilor implicaţi este unanim recunoscută ca fiind contraproductivă şi generatoare de neîncredere între mediul public şi cel privat.
CCIR îşi manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislaţiei fiscale, alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, se mai arată în sursă.