CCR a decis că legea pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul este neconstituţională

F.D.
Politică / 5 octombrie 2023

CCR a decis că legea pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul este neconstituţională

Actualizare - Enache: Interdicţia cumulului contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României", a explicat preşedintele CCR Marian Enache, joi la Parlament, relatează News.ro.

Şeful CCR a mai spus că "Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial"

---

Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţională legea cumulului pensie-salariu, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţei. ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie, relatează News.ro.

ÎCCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul.

Ambele legi au trecut pe 28 iunie de Parlament, fiind în faza de control al constituţionalităţii, înainte de a fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare", anunţa ÎCCJ.

Între timp, Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat atunci că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. De ce incalca dreptul la munca al celor deja pensionati cand stim ca pensionarea se face la CEREREA SCRISA si semnata a persoanei rezpective. Parlamentul nu poate clarifica intr un amendament de tipul asta, specific celor care CER PENSIONAREA pe alte legi decat levea 263?! Daca e asa de greu, cereti idei de la populatie pe internet, poate reusim noi sau CHAT CGCP . Sau o interogare a lui ION?!

    Deci cei care au cerut pensionarea pe legi speciale, inclusiv magistratii care, iata ca revin in masa in sistem ( nu e chiar desperata situatia) ei sunt separati de restul pensionabililor si deci un amendament poate rezolva chirurgical problema. Succes parlamentarilor, si xaca nu gasesc solutii, nu mai intra pe lista pt 2024 sorry.  

    1. Pensionarea este un drept, iar exercitarea lui nu inseamna ca pierzi alt drept (la munca). Este atat de simplu, chiar si la gradinita se intelege asta.

      Nu asa se adreseaza chestiunea imbuibatilor din sistemul de stat. In primul rand se rezolva pentru viitor. Adica de acum inainte, fara pensii speciale, fara pensionare de la 40 de ani, etc. Sistemul se va revolta, va iesi la greva. Dar nu vor fi neconstitutionale. 

      Ce facem insa cu imbuibatii pensionati deja? Nimic. Nu avem ce face. In afara unor taxe pe care sa le aplicam si populatiei in general, nu avem ce face. 

      Exista solutii pt toate, dar incompetentii si coruptii care ne conduc trebuie sa plateasca taxa de protectie, iar acoperitii din CCR (acoperiti de robe - va gandeati cumva la altceva?) ii invata cum sa scrie legile asa incat ei sa le poata tranti.

    E "normal" pentru ca ii atingea direct si pe ei!! Iesi la pensie din justitie la 50 de ani si sa nu poata ei sa se angajeze la primarie? Pai sa nu le pui streangul in loc de cravata?

    si-au facut legi pt ei.

    Decizia CCR se stia,

    dar ce nu face politicianul ptr. prostirea populatiei  

    Desfiintarea urgenta a ccr,o institutie ce nu judeca nimic corect,plina de pensionari imbuibati ce mai primesc sume imense sa si protejeze specialii sistemului!

    Cu asemenea magistrati,Ro e condamnata la subdezvoltare si ei la imbuibare! 

    IMPOZITUL PROGRESIV PE PENSIE SI SALARIU ii mai poate speria!

    Peste sal presedintelui,90% impozit la ce ramane si asa se termina cu poezia cumulului haiducesc la stat! 

    Sistem de succes.Nesimtirea este la putere.

    Nu este chiar asa mai draga CCR!

    Dupa codul muncii, CI (contractul individual de munca) devine nul dupa iesirea la pensie (viitorul pensionar are totusi la dispozitie 30 zile calendaristice prin care poate renunta la dreptul sau de a iesi la pensie). 

    Adica, cei 4 judecatori CCR care au iesit la pensie DUPA ce au fost desemnati judecatori CCR (de presidentie, senat si camera deputatilor, dupa caz)...oare nu ar trebui ca si CI-ul lor (aka desemnarea) sa devina nul...iar procesul prin care au fost numiti sa se reia de la capat...pentru ca pur si simplu este vorba de o discriminare, in momentul desemnarii aveau calitatea de magistrati, iar la ceva timp dupa, erau pensionari?

    1. Este vorba de un reset, CIM-ul devine nul dupa iesirea la pensie.

      Iar pentru a se reangaja pensionarul trebuie sa o ia de la capat...inscrierea la concurs, CV, proba scrisa si interviu, chiar daca este vorba de acelasi post la ca aceiasi institutie. 

      Oare cati dintre astia specialii (politie, servicii, jandarmerie, etc.) au respectat cerintele din codul muncii? 

      Asa cum zici, cei 4 speciali la CCR cu siguranta nu au respectat codul muncii...si cine sa-i traga de urechi?

      ANI? Care ANI?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb