CCR: Abuzul în serviciu, parţial neconstituţional

Laura Boico
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 iunie 2016

Abuzul în serviciu, parţial neconstituţional

ACUALIZARE 21:30 Călin Popescu Tăriceanu: "Abuzul în serviciu a rămas valabil sub o altă definiţie, mult mai riguroasă"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că 'abuzul în serviciu' prevăzut în Codul penal nu a fost dezincriminat, ci a rămas valabil, dar sub o altă definiţie, mult mai riguroasă.

"Doresc să remarc că 'abuzul în serviciu' prevăzut în Codul penal nu a fost dezincriminat, el a rămas valabil, dar sub o altă definiţie, mult mai riguroasă. Astfel, preşedintele interimar al Curţii, dl. Valer Dorneanu, a explicat că CCR a considerat sintagma: 'îndeplineşte atribuţiile de serviciu în mod defectuos' ca fiind vagă şi lăsând loc interpretărilor subiective şi a cerut înlocuirea ei cu: 'îndeplineşte sau nu îndeplineşte atribuţiile de serviciu prin încălcarea legii'", a afirmat miercuri Tăriceanu,potrivit unor surse din presă.

El a arătat că aşteaptă motivarea oficială a CCR. "O să reiau un principiu binecunoscut şi anume: deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi general aplicabile, aşa că în această privinţă nu am niciun comentariu. Sigur, toţi cei interesaţi aşteptăm motivarea oficială a CCR care ne va edifica pe deplin din punctul de vedere al argumentaţiei juridice, mai ales că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi", a mai spus Tăriceanu.

(G.F.)

-------------

Actualizare 18:43 Iohannis: "Sper ca decizia CCR să clarifice şi să înlesnească parcursul justiţiei"

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat astăzi speranţa că decizia CCR în privinţa abuzului în serviciu va clarifica şi va înlesni parcursul justiţiei în ţara noastră.

"Mi se pare că la Curte s-a judecat cu calm şi sper că această decizie să fie una care clarifică şi înlesneşte parcursul Justiţiei în România", a declarat preşedintele, subliniind că nu va comenta decizia pe fond, potrivit unor surse din media.

"Până la urmă, Curtea Constituţională trebuie să decidă asupra acestor chestiuni şi nu analiştii sau alţii care au un interes, poate chiar şi legitim, în ce se discută acolo", a spus Iohannis, aflat astăzi în Bulgaria.

Întrebat dacă era necesară o astfel de clarificare pentru a fi evitate eventuale abuzuri din partea pocurorilor şi judecătorilor, Iohannis a spus că nu ştie dacă este cazul să se discute despre abuzurile celor din justiţie, dar clarificarea legii este în avantajul sistemului.

"Nu ştiu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim acum despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiţie, dar întotdeauna când o legislaţie este neclară, sau uşor interpretabilă, apar situaţii în care unii sau alţii pot fi iarăşi acuzaţi de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislaţia care nu este foarte, foarte clară se corectează şi se înlocuieşte cu una care este foarte clară, cred că se face un lucru, în esenţă bun pentru sistem", a spus şeful statului.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:58 Lăzăroiu (CCR): "O persoană poate cere revizuire dacă din probe rezultă că «defectuos» nu e cu încălcarea legii"

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a afirmat astăzi că decizia Curţii în ceea ce priveşte abuzul în serviciu nu afectează procesele.

''În Codul penal şi în legile speciale, mai ales legea 78 privind competenţa DNA cu corupţia, textul spune că neîndeplinirea unui act sau îndeplinirea în mod defectuos este neconstituţională, asta a fost critica. După tot ce am studiat şi ne-am documentat şi noi am văzut că şi Convenţia Naţiunilor Unite spune acelaşi lucru, dar într-o formă mult mai clară: spune 'îndeplinirea cu încălcarea legii'. (...) Dau un exemplu. (...) Un judecător de fond dă o sentinţă care i se casează pentru că sentinţa e proastă. Ce faci? Îl trimiţi pe judecătorul de fond în instanţă pentru abuz în serviciu? Avem alte feluri de răspunderi - disciplinare, materiale... Nu trebuie să le confundăm. Ori când trimiţi un om în judecată şi îi iei libertatea nu o faci aşa, oricum, trebuie să ai nişte limite, nişte lucruri foarte bine definite. Acesta este scopul procurorului până la urmă, e jobul lui să caute infractori, să-i descopere, să-i trimită în judecată. Dar judecătorul trebuie să vadă dacă s-a încălcat legea'', a declarat Lăzăroiu, după şedinţa CCR, transmit surse din media.

Acesta a precizat că decizia Curţii nu afectează ''absolut nimic''.

''Se judecă şi se constată de către judecător că actul a fost îndeplinit cu încălcarea legii sau, dimpotrivă, că nu ştiu care instrucţiune, că nu ştiu ce sarcină verbală a dat şeful...nu se poate. Această sintagmă - 'în mod defectuos' - dădea posibilitatea interpretării oricărui act, orice neîndeplinire, orice îndeplinire care nu se potrivea cu tiparul pe care-l avea procurorul era defectuos. Deci, nu poţi să laşi aşa. Nu urmează nimic. Urmează ca judecătorul să-şi facă datoria, să aprecieze în ce măsură legea a fost încălcată'', a mai declarat Lăzăroiu.

Judecătorul a explicat că o persoană trimisă în judecată pentru abuz în serviciu poate cere revizuire dacă din probele dosarului rezultă că ''defectuos'' nu e cu încălcarea legii.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:57 Blaga despre decizia CCR: "Cred că a dat-o rabinul din Buhuşi, nu am înţeles mare lucru"

Partidul Naţional Liberal va respecta decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte reglementarea infracţiunii de abuz în serviciu, potrivit unor surse din presă.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat că nu a citit minuta, fiind în şedinţa Biroului Politic Naţional, în schimb Vasile Blaga a mărturisit că nu a înţeles "mare lucru" din această decizie a CCR.

"Eu, ca inginer, dacă permiteţi o glumă, cred că a dat-o rabinul din Buhuşi, că n-am înţeles mare lucru, dar noi o respectăm, ca întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale", a afirmat Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a arătat că decizia Curţii nu poate fi comentată şi va fi respectată. "Eu am fost în şedinţă. Înţeleg însă că nu e parţial neconstituţională, ci că ar fi constituţional acel articol dacă este interpretat într-un anumit sens. E o decizie care nu poate fi comentată. E o decizie a Curţii care va fi pusă în acord cu textul legal. O să văd minuta în cel mai scurt timp", a adăugat aceasta.

(L.B.)

-------

Actualizare 15:50 Valer Dorneanu: "Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării"

Preşedintele interimar al Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a declarat astăzi că decizia CCR privind abuzul în serviciu se aplică pentru viitor şi că ''nu s-a pus problema dezincriminării''.

''Decizia mult aşteptată a fost luată în unanimitate. Este o decizie parţială. Se admite contestaţia şi se declară că sintagma «în mod defectuos» din 246 şi din 297 (din Codul penal n.r.) se înţelege «prin încălcarea legii». Deci nu în mod defectuos, ci prin încălcarea legii. Celelalte critici au fost respinse, inclusiv la 13 indice 2 (din legea 78/2000 n.r.)'', a afirmat Dorneanu, potrivit unor surse din media.

Întrebat dacă e corect să spunem că abuzul a fost dezincriminat, Dorneanu a răspuns: ''Nu. În toată discuţia care a fost până acum nu s-a pus problema dezincriminării''.

''Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, «prin încălcarea legii»'', a precizat Valer Dorneanu.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:30

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis astăzi că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional, transmit televiziunile de ştiri. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.

CCR a hotărât că sintagma ''în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce prin încălcarea legii.

Sintagma "în mod defectuos" va fi înlocuită cu sintagma "prin nerespectarea legii", în articolul 297 din Codul penal la care a fost depusă excepţia de neconstituţionalitate, potrivit Digi24.ro.

Conform articolului 297 din Codul penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:37

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat astăzi, înainte de începerea şedinţei Curţii în care se discută dezincriminarea abuzului în serviciu, că nu a simţit nicio presiune din partea nimănui şi că nu ştie dacă se va lua o decizie azi sau pronunţarea se va amâna din nou, potrivit unor surse din presă.

Întrebat dacă declaraţiile publice din ultimele zile în ceea ce priveşte pericolul unei eventuale dezincriminări a abuzului în serviciu a pus presiune pe judecătorii Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu a afirmat că el nu a simţit vreo presiune. ''Pe mine n-are nicio presiune nimeni şi nu cred că şi pe colegii mei, dar nu cred că asta-i problema. Noi ne vedem de treabă'', a spus Lăzăroiu.

În ceea ce priveşte declaraţiile fostului preşedinte al CCR Augustin Zegrean, cum că în cele mai multe state europene pentru abuz în serviciu nu se face închisoare, judecătorul Petre Lăzăroiu a arătat că este problema fiecărui stat cum îşi defineşte politica penală. ''Chestiune de politică penală. Fiecare stat îşi face propria politică penală'', a explicat Lăzăroiu.

Judecătorul CCR a mai susţinut că nu poate spune în acest moment dacă articolul din Codul Penal care încriminează abuzul în seriviciu este clar sau neclar: ''Nici asta nu pot să vă spun, v-aş spune cu drag, dar deocamdată nu ne-am pronunţat pe el. Mă credeţi că nu ştiu cum voi vota? Nu ştiu'', a conchis Lăzăroiu.

(L.B.)

-------

Actualizare 13:12 Tăriceanu despre abuzul în serviciu: Întotdeauna definiţiile laxe lasă loc la interpretări

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat astăzi că, în ultima perioadă, abuzul în serviciu s-a constituit într-o metodă abuzivă de apreciere şi de anchetare a multor oameni, el arătând că definiţia infracţiunii trebuie clarificată deoarece întotdeauna definiţiile "laxe" lasă loc la interpretări, potrivit unor surse din presă.

Întrebat dacă abuzul în serviciu ar trebui mai bine clarificat în lege, Tăriceanu a spus că fără îndoială, dar aşteaptă punctul de vedere al Curţii Constituţionale.

"Aşa cum decurg lucrurile, în ultima perioadă abuzul în serviciu s-a constituit într-o metodă abuzivă de apreciere şi de anchetare a multor oameni, care, sigur, sunt acum plimbaţi pe la procuratură, prin instanţe şi întotdeauna definiţiile laxe lasă loc la interpretări. Când ele sunt făcute nu cu bune intenţii, atunci putem să fim confruntaţi cu multe abuzuri şi excese şi cred că rolul Curţii Constituţionale este extrem de important. Dar nu înseamnă că Parlamentul trebuie să se derobeze de la responsabilitatea pe care o are de a face legi bune, clare, la care interpretarea să nu fie posibilă într-o manieră atât de extensivă cum a fost cazul abuzului în serviciu", a afirmat Tăriceanu.

(L.B.)

--------

Actualizare 10:18 Băsescu: Sper să avem o definiţie corectă a abuzului în serviciu pentru a continua consolidarea statului de drept

Fostul preşedinte Traian Băsescu îşi exprimă speranţa cu privire la o "definiţie corectă" a abuzului în serviciu, în contextul în care CCR s-ar putea pronunţa astăzi în cazul mai multor excepţii de neconstituţionalitate privind incriminarea acestei infracţiuni.

"Abuzul în serviciu. Foarte probabil, azi, CCR se va pronunţa cu privire la abuzul în serviciu. Sunt convins că definiţia din Noul Cod Penal, care se referă la neîndeplinirea sau îndeplinirea «defectuoasă» a atribuţiunilor de serviciu, este incorectă. Termenul «defectuos» este mult prea larg şi imprecis pentru a trimite oamenii în puşcărie pentru 7 ani. În Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, ratificată prin Legea 365 din 2004, abuzul în serviciu este definit la art. 19 de trei coordonate precise: încălcarea legii, intenţia şi obţinerea de foloase necuvenite. Mare diferenţă între enunţul «defectuos» şi cele trei elemente precise formulate în art. 19 din Convenţie. Eu sper să avem o definiţie corectă a abuzului în serviciu, pentru a continua să avansăm în consolidarea Statului de Drept", a scris Băsescu, pe contul său de Facebook.

(M.I.)

-------

CCR decide astăzi dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat

Curtea Constituţională se reuneşte astăzi pentru a relua în discuţie excepţiile de neconstituţionalitate cu privire la abuzul în serviciu. Miza este, potrivit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, 3.200 de dosare în lucru pe această infracţiune şi prejudicii de 620 de milioane de euro de recuperat numai din dosarele de anul trecut, transmite Digi24.

Curtea Constituţională a judecat aceste excepţii de neconstituţionalitate pe 24 mai, însă a amânat luarea unei decizii. Una dintre aceste excepţii a fost invocată de fosta şefă a DIICOT Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit sesizărilor, noţiunea de "abuz în serviciu" este neclar definită în Codul penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii.

News.ro notează că, potrivit articolului 297 din Codul penal, "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

De altfel, fosta şefă a DIICOT Alina Bica a lucrat la definirea Codului penal.

Înainte de primul termen al acestui dosar la Curtea Constituţională, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat că o decizie de neconstituţionalitate dată de judecători ar duce la închiderea a peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale cu fraude de milioane de euro.

"Este o infracţiune extrem de clară. Dacă infracţiunea de abuz în serviciu dispare, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege. Cam o treime din infracţiunile pentru care noi am întocmit rechizitorii sunt aceste infracţiuni de abuz în serviciu. În ziua de astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraude în achiziţii publice. În general, în aceste dosare sunt reţinute infracţiuni de abuz în serviciu. Daca această sancţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie, noi n-o să putem să facem investigaţii. O să facem investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni", spunea Laura Codruţa Kovesi.

"În ultimii 10 ani a fost invocată această excepţie şi a fost respinsă de fiecare dată. Legislaţia nu s-a schimbat. Şi CCR a avut o practică forte clară. Acum s-au trezit nişte funcţionari trimişi în judecată de DNA care brusc au decis că legea nu este previzibilă. În toate aceste situaţii, judecătorii au menţionat că există o practică unitară şi că această cerere trebuie respinsă", a spus Laura Codruţa Kovesi în urmă câteva zile, conform aceleaşi surse.

Şefa DNA a amintit că nu există nicio hotărâre CEDO legată de abuzul în serviciu şi că, potrivit ONU, "există concordanţă din textul din legislaţia naţională şi cea internaţională, totul ne arată că această infracţiune este corect formulată, previzibilă si nu trebuie modificată".

Pe de altă parte, dacă ar fi dezincriminat abuzul în serviciu, "funcţionarii publici şi demnitarii vor fi lipsiţi de orice responsabilitate, pentru că nu vom avea infracţiune pentru care să-i pedepsim, iar ei vor putea să facă ce vor, să încheie orice contracte. Prejudicii enorme nu vor putea fi recuperate", a adăugat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb