CCR: Înalta Curte trebuie să aibă completuri specializate pe corupţie

I.Ghe
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2019

Curtea Constituţională a României (CCR) a închis definitiv discuţia privind necesitatea specializării completului de trei judecători, care, în primă instanţă, l-au condamnat anul trecut pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Teleorman. Magistraţii CCR au admis, ieri, cu majoritate de voturi, conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind completurile specializate pe corupţie de la Instanţa Supremă.

Potrivit deciziei CCR, judecătorii au constatat existenţa unui conflict până la data de 23 ianuarie 2019, când colegiul de conducere al ÎCCJ a decis înfiinţarea de completuri specializate.

Decizia nu va avea niciun efect asupra dosarului în care a fost condamnat Liviu Dragnea. Conform CCR, toate procesele aflate pe rolul ÎCCJ la completurile de trei judecători vor fi reluate dacă nu au primit o sentinţă până la data de 23 ianuarie 2019.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, nu intră sub incidenţa deciziei CCR, deoarece a fost condamnat în primă instanţă, de un complet de trei judecători de la Înalta Curte, pe 21 iunie 2018, la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare. Sentinţa completului de trei judecători de anul trecut a fost menţinută şi de completul de cinci judecători, care l-a condamnat definitiv pe Dragnea în data de 27 mai 2019.

Decizia CCR a fost luată cu 5 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă". Au votat împotriva luării acestei decizii judecătorii Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Daniel Morar şi Mona Pivniceru. În favoarea deciziei au votat judecătorii Valer Dorneanu, Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enache şi Attila Varga.

Sesizarea privind această speţă a fost făcută anul trecut de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Prezent ieri la CCR, preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a cerut suspendarea dezbaterilor, susţinând că trebuie aşteptată o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Cu acest prilej, Tarcea a contestat numirea preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, ca judecător raportor în acest caz şi a susţinut că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, nu avea calitatea de a depune sesizarea la CCR.

Solicitarea Cristinei Tarcea de suspendare a dezbaterilor a fost însă respinsă de CCR.

Tarcea a mai spus că toţi judecătorii de la Curtea Supremă sunt specializaţi în dosare de corupţie, deoa-rece magistraţii de aici, spre deosebire de alte instanţe, au şi alte atribuţii, respectiv dau soluţii de principiu, unifică practica judiciară, asigură interpretarea unitară a legii, inclusiv în legătură cu infracţiunile de corupţie.

Procesele inculpaţilor de la Înalta Curte - condamnaţi de completuri de 3 judecători nespecializate pe corupţie şi care nu au o sentinţă defintivă dată de completurile de 5 judecători se vor rejudeca de la zero, de această dată de completuri de 3 judecători specializate pe corupţie. Aceasta înseamnă că inculpaţi precum Darius Vâlcov sau familia Cosma scapă de condamnările primite la fond. În februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani cu executare de un complet de 3 judecători al ICCJ nespecializat pe corupţie. Fos-tul preşedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a primit tot 8 ani cu executare şi fiul lui, fostul deputat PSD, Vlăduţ Cosma, a primit 5 ani, tot din partea unui complet de 3 judecători nespecializat pe corupţie. De asemenea, fiica fostului baron PSD, deputata Andreea Cosma, a fost condamnată în decembrie anul trecut la 4 ani de închisoare tot de către un C3 nespecializat pe corupţie.

O situaţie cel puţin interesantă este în cazul Elenei Udrea, Alinei Bica, lui Dan Şova şi Constantin Niţă. Condamnările lor definitive au fost deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut care a constatat compunerea nelegală a Completurilor de 5 judecători. Aum, ei beneficiază şi de a doua decizie CCR care a constatat şi compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători.

Şi procesele inculpaţilor achitaţi de completurile de 3 judecători nespecializate pe corupţie ar trebuie să se rejudece de la zero. În această situaţie este fostul premier, Victor Ponta, şi fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici.

Mai grav este că în multe dintre aceste cauze va interveni prescripţia răspunderii penale a inculpaţilor.

Liderii principalelor partide politice de opoziţie au criticat decizia CCR. USR susţine că "justiţia din Româ-nia a primit o nouă şi devastatoare lovitură, prin intermediul Curţii Constituţionale politizate, doar pentru ca infractori din partidele la putere să nu răspundă pentru faptele de corupţie comise". Ludovic Orban, preşedintele PNL califică drept "stupefiantă" decizia de miercuri a Curţii Constituţionale, care a admis cu majoritate de voturi conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind completurile specializate pe corupţie de la Instanţa Supremă. Orban cere demisia judecătorilor CCR care au votat pentru această decizie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce sa avem completuri specializate numai in cazul coruptiei? Sa avem completuri specializate pentru fiecare infractiune in parte iar facultatile de drept sa nu mai fie de drept ci de "completuri specializate". Principiile de drept nu mai sunt aceleasi daca nu sunt "specializate" in prealabil. Nu mai impartim dreptatea in societate ci alcatuim completuri. Prin comparatie, ar trebui sa retrimitem toata populatia la scoala si liceu pentru ca profesorii nu erau "specializati" pentru invatamantul gimnazial si respectiv pentru cel liceal si prin urmare invataturile lor nu sunt bune! Nu avem "completuri de profesori specializati pentru scoala" si nici "completuri de profesori specializati pentru liceu" ci avem doar profesori.

    Dar parlamentari si politicieni specializati cand vom avea? Pastrand aceeasi logica,, toate legile emise in Romania nu sunt valabile pentru ca nu au fost emise de "completuri de parlamentari specializati"!  

    Alo, CCR, deciziile voastre sunt NULE pentru ca nu sunteti "COMPLET CCR SPECIALIZAT" ci o adunatura de aserviti politici!

    Traim in tara nebunilor! 

    1. De acord!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb