CCR: Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, neconstituţională

A.L.
Politică / 20 ianuarie 2016

Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, neconstituţională

Actualizare 17:16 CCR: Legea pensiilor aleşilor locali nu îndeplineşte condiţiile de previzibilitate cu privire la indemnizaţia pentru limită de vârstă

Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că legea referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali nu îndeplineşte condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la "indemnizaţia pentru limită de vârstă", sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului.

Plenul Curţii Constituţionale, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia formulată de Guvern şi a constatat că dispoziţiile Legii privind modificarea şi completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali sunt neconstituţionale.

"Curtea a reţinut că legea contravine art.1 alin.(5) din Constituţie, întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate şi previzibilitate cu privire la 'indemnizaţia pentru limită de vârstă', sub aspectul naturii juridice a acestei instituţii, al sferei beneficiarilor săi şi al modului de acordare a dreptului. De asemenea, Curtea a constatat că legea a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale cuprinse în art.16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetăţenilor, precum şi a celor ale art.138 alin.(5) care consacră interdicţia aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanţare", arată un comunicat remis redacţiei.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

(A.L.)

-------------------

Actualizare 14:37 Ionuţ Stroe: "Decizia CCR arată că PNL a avut o atitudine corectă"

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) în cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali demonstrează că PNL a avut o atitudine corectă în Senat, afirmă purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, într-un comunicat de presă.

Ionuţ Stroe subliniază că partidul va vota anul acesta împotriva oricăror demersuri similare.

"Decizia Curţii Constituţionale în privinţa neconstituţionalităţii pensiilor speciale pentru aleşii locali demonstrează că Partidul Naţional Liberal a avut o atitudine corectă în Senat, atunci când a ales să boicoteze un astfel de act normativ. (...) Aşteptăm cu interes argumentaţia Curţii Constituţionale pentru decizia de astăzi pentru a stopa şi alte iniţiative similare ale PSD. PNL vrea ca anul 2016 să nu se transforme într-un an al dezechilibrelor, iar pentru acest lucru va vota împotriva oricăror demersuri similare", spune Stroe, într-un comunicat de presă remis miercuri redacţiei.

El arată că această lege, iniţiată şi susţinută de PSD, se înscrie în "suita de privilegii pentru care acest partid a luptat constant şi o va face şi pe parcursul acestui an".

"Atragem atenţia social-democraţilor că aceste abordări populiste, pregătite printr-o serie de iniţiative legislative aflate deja pe masa Parlamentului, nu fac decât să afecteze tot mai mult stabilitatea economică şi să inducă lipsa de responsabilitate a întregii clase politice", subliniază liberalul.

Acesta susţine că PSD, care controlează şi majoritatea parlamentară, ''a urmărit şi urmăreşte interese electorale evidente şi imediate, de fidelizare a primarilor, fără a ţine cont de perspectivele pe termen mediu şi lung".

Ionuţ Stroe afirmă că PSD "ţine la sertar" OUG 55 privind traseismul aleşilor locali din aceleaşi "raţiuni meschine".

"Considerăm că populismul iresponsabil al PSD, sancţionat acum de decizia Curţii Constituţionale, va fi penalizat pe măsură la vot şi de cei care realizează faptul că acţiunile politice ale acestui partid au un efect de bumerang asupra întregii societăţi", adaugă purtătorul de cuvânt al PNL.

(I.D.)

-----

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis astăzi că sunt neconstituţionale dispoziţiile privind pensiile speciale pentru aleşii locali după ce a admis sesizarea Guvernului, transmit televiziunile de ştiri.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Judecătorii au constatat că legea nu este clară, că există inegalitate între aleşi şi că nu se precizează sursa de finanţare.

Pe 26 decembrie 2015, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene - Legea de modificare şi completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, aminteşte Agerprses.

Sesizarea avea în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurarea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

"În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. (...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat", arăta Guvernul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pt cine a votat pentru?

    Sau traim in Romania si merge si asa? 

    Sa le fie rusine excrocilor care au votat o asemenea lege.Au vrut sa fie finantata din fondul de pensii?NESIMTITI!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb