CDS-URILE LA NIVEL RECORD Grecia - 98% şanse de faliment

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2011

Merkel: "Ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ".

Merkel: "Ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ".

Angela Merkel nu va permite intrarea Greciei "într-o insolvenţă necontrolată"

Italia a vândut obligaţiuni la un randament record

Autorităţile de la Roma vor sprijinul Chinei

Grecia are 98% şanse să intre în default (incapacitate de plată) în următorii cinci ani, în condiţiile în care premierul elen George Papandreou nu va reuşi să îi asigure pe investitori că ţara sa poate supravieţui crizei datoriilor din zona euro, informează agenţia Bloomberg.

Peter Tchir, fondator al fondului speculatuiv "TF Market Advisors" din New York, declară: "Toată lumea ia în calcul un default al Greciei într-un termen apropiat şi cred că acesta va fi un eveniment dur. E clar că programul de austeritate al ţării nu funcţionează".

Potrivit datelor CMA, costul asigurării contra riscului de default al unui împrumut pe cinci ani, de 10 milioane de dolari, către Grecia (CDS) a atins, ieri, un nou nivel record, de 5,8 milioane de dolari în avans şi alte 100.000 de dolari pe an. Recordul anterior, de 5,5 milioane de dolari, a fost atins vineri.

Promisiunile premierului George Papandreou şi ale guvernului elen de a respecta ţintele fiscale care condiţionează programul de finanţare externă convenit cu UE şi FMI şi-au pierdut credibilitatea recent, după ce o misiune a inspectorilor instituţiilor financiare internaţionale la Atena a constatat că deficitul bugetar al Greciei a crescut cu 22% în primele opt luni ale anului.

Guvernul grec estimează că economia ţării va scădea cu peste 5% în acest an, faţă de un declin de 3,8% anticipat de Comisia Europeană.

Merkel: "Ieşirea Greciei din zona euro trebuie evitată cu orice preţ"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu va permite ca Grecia să intre "într-o insolvenţă necontrolată", liderii europeni încercând să limiteze riscurile de răspândire a problemelor acestei ţări către alte state din zona euro.

Potrivit afrimaţiilor făcute de oficialul german, Europa face tot posibilul ca să ajute statul elen să evite intrarea în încetare de plăţi şi a avertizat că ieşirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino".

Merkel a subliniat: "Folosim toate instrumentele pe care le avem ca să prevenim aşa ceva. Trebuie să evităm orice proces turbulent în privinţa euro".

Italia a vândut titluri de stat de 6,5 miliarde euro

Trezoreria Italiei a anunţat, ieri, că a obţinut aproape 6,5 miliarde euro (8,8 miliarde dolari) de pe piaţă prin vânzarea de obligaţiuni, însă la dobânzi record. Statul italian a vândut titluri pe cinci ani în sumă de 3,9 miliarde euro, la un randament de 5,6%, faţă de 4,93% la licitaţia anterioară, din 14 iulie. Cererea pentru aceste obligaţiuni a depăşit oferta de 1,28 ori.

Trezoreria a mai vândut obligaţiuni de 2,6 miliarde euro, cu scadenţa în 2018 şi 2020.

Menţionăm că ieri publicaţia americană Wall Street Journal scria că guvernul de centru-dreapta din Italia îşi îndreaptă atenţia spre China, în speranţa că Beijing-ul va ajuta la salvarea ţării din criza financiară, prin achiziţii "semnificative" de obligaţiuni italiene şi investiţii în companii strategice. Lou Jiwei, preşedintele "China Investment" Corp., unul dintre cele mai mari fonduri suverane de investiţii din lume, a condus o delegaţie la Roma, săptămâna trecută, pentru discuţii cu ministrul de finanţe Giulio Tremonti şi "Cassa Italia Depositi e Prestiti" - entitate controlată de stat, care a creat un fond italian strategic deschis pentru investitorii străini.

Premierul Silvio Berlusconi a anunţat că planul de austeritate de 54 de miliarde euro pregătit de guvern va fi votat astăzi, de Parlament, şi a promis să identifice şi alte măsuri care ar susţine creşterea economică.

Pe de altă parte, guvernul Italiei ia în considerare vânzarea unor active de stat de 500 miliarde euro, pentru reducerea datoriei publice masive, conform unor surse citate de Il Sole 24 Ore.

"Cel mai curând săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Roma, cu investitorii financiari, pentru analizarea opţiunilor pe care guvernul le are la dispoziţie", au declarat sursele, care subliniază că nu sunt vizate companii precum "Eni" şi "Enel".

Probabilitatea ca Grecia să intre în default este bazată pe un model standard de estimare care presupune că investitorii ar recupera 40% din valoarea nominală a obligaţiunilor, dacă statul elen nu va reuşi să-şi respecte angajamentele.

Uniunea Europeană va propune, vineri, un mecanism de suspendare din spaţiul Schengen a ţărilor cu probleme - măsură menită, în parte, să pună presiuni asupra Greciei, pentru ca aceasta să menţină imigranţii în afara zonei de liberă circulaţie, informează Financial Times. Conform publicaţiei britanice, propunerea - denumită neoficial "clauza Grecia" - va fi anunţată odată cu noile măsuri schiţate de Comisia Europeană pentru înăsprirea normelor privind zona de liberă circulaţie. Aceasta va permite ca o ţară să fie suspendată temporar din Schengen.

Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (ţările BRICS) ar putea cumpăra obligaţiuni denominate în euro ca să ajute ţările europene afectate de criza datoriilor suverane, declară unele surse apropiate situaţiei, conform Reuters. Acestea afirmă că o decizie în acest sens ar putea fi luată la reuniunea din 22 septembrie a miniştrilor de Finanţe şi preşedinţilor băncilor centrale din ţările BRICS.

Guvernul elen a îngheţat parţial plăţile, decizie care exclude salariile şi pensiile, din cauza temerilor că va rămâne fără bani până la jumătatea lunii octombrie, potrivit cotidianului Kathimerini.

Decizia vine în contextul în care, fără noi măsuri eficiente privind veniturile statului, creditorii externi ai Greciei par să nu elibereze următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, din acordul de împrumut în valoare de 110 miliarde de euro stabilit în 2010.

Restanţele diferitelor entităţi de stat (spitale, fonduri de asigurări sociale şi autorităţi locale) erau estimate la 6,5 miliarde euro, în iulie. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, deficitul bugetar al Greciei a crescut la 18,6 miliarde euro, în primele opt luni din 2011, de la 15,7 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aproape 3.500 de angajaţi ai unor companii de stat din Grecia vor intra în şomaj tehnic luna aceasta, ca urmare a măsurilor guvernamentale de reducere a deficitului bugetar, potrivit agenţiei locale Ana.

Măsura priveşte 150 de companii, iar angajaţii care vor fi afectaţi sunt, în principal, cei aproape de pensionare sau care nu sunt calificaţi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb