CE a creat un precedent recunoscând "excepţia iberică" referitoare la preţurile energiei

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei
Internaţional / 21 septembrie 2022

CE a creat un precedent recunoscând "excepţia iberică" referitoare la preţurile energiei

Există modele de ameliorare a impactului preţurilor energiei în sectorul domestic şi economic european, dar replicarea lor la nivelul tuturor statelor membre necesită calibrări de reglementare şi voinţă politică europeană convergentă. Astăzi prezint "excepţia iberică".

Spania şi Portugalia au obţinut, la sfârşitul lui aprilie 2022, recunoaşterea de la Bruxelles a unei "excepţii iberice" care le-a permis să renunţe la sistemul tarifar european al energiei pentru a decupla preţul gazului de cel al energiei electrice.

Comisia Europeană a recunoscut "excepţia iberică", deschizând uşa acestui regim special si creând un precedent în acest sens, exceptie motivată de lipsa interconexiunilor cu Franţa. Fluxurile dintr-o parte în cealaltă a Pirineilor reprezintă doar 3% până la 5% din capacitatea instalată în Spania, această izolare împiedicând Peninsula Iberică să facă schimb şi să aibă acces la energii regenerabile din nordul Europei, ceea ce o obligă să funcţioneze, de fapt, ca o insulă.

Cum funcţionează acest mecanism instituit în Portugalia şi Spania?

Mecanismul iberic prevede limitarea preţului gazului care intră în producţia de energie electrică, cu scopul final de a reduce nota de energie electrică a gospodăriilor, precum şi a industriilor. Producătorii de gaze sunt compensaţi şi primesc diferenţa dintre preţul pieţei şi tariful plafonat la care gazul va fi introdus în mixul energetic. Această compensaţie este finanţată printr-o reducere a profiturilor extraordinare ale companiilor de electricitate obţinute în urma escaladării preţurilor.

Filozofia acestui mecanism are la bază credinţa că majorarea preţurilor gazelor trebuie să înceteze să contamineze preţul restului energiilor mobilizate, nucleare sau regenerabile.

Obiectivul Madridului a fost cel de a reduce facturile gospodăriilor cu 25 până la 30%, dar şi a IMM-urilor şi industriilor, care şi-au văzut costurile de producţie crescând din vara anului 2021. Guvernul spaniol calculează că sistemul va avea ca rezultat o reducere directă de 30% a facturii la energie electrică.

Conform regulilor definite cu Bruxelles, Spania şi Portugalia s-au putut retrage în mod excepţional de pe piaţa europeană de energie pentru cel puţin 12 luni.

Acest mecanism s-a confruntat luni de zile cu opoziţia frontală a principalelor companii energetice, în frunte cu Iberdrola şi Endesa. Ostili ideii de a-si vedea profiturile generate de volatilitatea ridicată a gazelor reduse, aceştia au sperat să menţină sistemul european de preţuri marginale, ceea ce însemna că toată energia este vândută la preţul celei mai scumpe tehnologii, şi anume cea a gazului.

Profiturile acestora au fost semnificative deoarece în anul 2021, între eolian, hidro şi solar, sursele regenerabile au asigurat 46,7% din producţie, iar consumatorii spanioli nu profitaseră de aceste investiţii, care trebuiau să genereze energie verde la un cost mai mic. Implementarea acestui nou mecanism care ar trebui să schimbe situaţia este o victorie pentru ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, care aproape un an de zile a luptat pentru a cere de la Bruxelles o reformă a pieţei europene de energie electrică. În aşteptarea revizuirii sistemului european, aceasta a obtinut "excepţia iberică."

Astăzi observăm că decuplarea pieţelor iberice de energie electrică de restul Europei cerută de Spania şi Portugalia şi acceptată de Comisia Europeană este în curs de a-şi îndeplini promisiunile: preţurile MWh pe pieţele en gros sunt astăzi de trei ori mai mici faţă de perioada premergătoare implementarii excepţiei.

Acest mecanism are însă un cost, şi anume subvenţiile acordate de guvernele celor două ţări pentru gazul utilizat pentru funcţionarea centralelor, chiar dacă acestea nu le plătesc integral. Planul garantează că producătorii de energie electrică îşi cumpără gazul cu 40 de euro pe MWh din iulie, apoi treptat mai mult (+5 euro pe MWh pe lună), pentru a ajunge la 70 de euro pe MWh la sfârşitul anului 2022.

De subvenţia pusă în aplicare beneficiază aproape exclusiv Peninsula Iberică. Această decuplare de facto este posibilă, aşa cum spuneam şi mai sus, în contextul interconectării slabe dintre Peninsula Iberică şi restul continentului, altfel toată Europa şi-ar putea obţine aprovizionarea de la spanioli şi portughezi. Mai mult, subvenţia nu este finanţată în întregime de statele spaniole şi portugheze, întrucât cumpărătorii de pe piaţa en gros de electricitate ieftină spaniolă sau portugheză vor trebui, de asemenea, să returneze o parte din câştigurile lor. Dar vedem că acest mecanism funcţionează: de atunci preţul MWh iberic s-a stabilizat la un nivel mult mai mic decât cel al restului Europei şi toată lumea rămâne în marja de câştig satisfăcător, în Spania şi Portugalia cel puţin.

Comisia Europeana a acceptat această "încălcare" a legilor pieţei şi acest ajutor de stat, deoarece preţurile gazelor afectează puternic preţurile energiei electrice, care, la rândul lor, au consecinţe economice puternice în Spania şi Portugalia (ca peste tot în altă parte). În decizia sa, Comisia subliniază izolarea Spaniei şi a Portugaliei: "este imposibil ca celelalte ţări să se aprovizioneze indirect din gazul iberic subvenţionat". Prin urmare, aceasta înseamnă că o astfel de măsură este inaplicabilă în ţări extrem de interconectate, cum ar fi Belgia şi chiar Franţa. Avand în vedere că unitatea franceză marginală este, cel mai adesea, o centrală nucleară sau hidraulică, cu un cost de producţie foarte mic, Franţa, dacă s-ar putea izola de restul Europei şi s-ar putea obţine un acord similar de la Comisie, ar câştiga fără îndoială, dar nu ar mai putea să-şi exporte electricitatea atunci când ţările vecine au nevoie de ea.

Aşadar, izolarea intenţionată a unei pieţe naţionale de energie electrică de restul continentului are costurile si dezavantajele sale. Pe de altă parte, mecanismul european al costului marginal (costul de exploatare al ultimei centrale puse în funcţiune pentru a asigura echilibrul între cerere şi ofertă de energie electrică care stabileşte preţul pe pieţele en gros) este acum denigrat, desi, de-a lungul timpului, a arătat numeroase avantaje: acela de a promova energiile regenerabile, al căror cost marginal este aproape zero, deoarece operează cu vântul sau cu soarele. Acest raţionament a fost rezonabil, cu preţuri en gros de aproximativ 50 de euro/MWh observate în ultimul deceniu, nu cu preţurile actuale de zece ori mai mari. Marjele devin indecente.

Mecanismul de subvenţionare a gazelor iberice a fost într-adevăr prevăzut de Comisie, în comunicarea sa din 18 mai 2022, care oferă orientări pentru intervenţia pe piaţa energiei pe termen scurt. Nimeni nu vrea, însă, să pericliteze fundamental funcţionarea pieţei de energie electrică. Dar, întrucât toţi experţii sunt de acord că preţul gazului va rămâne foarte ridicat cel puţin în următorii doi ani, statele membre ale Europei continentale (în foarte mare măsură interconectate) trebuie să găsească împreună o măsură similară cu cea a Spaniei şi a Portugaliei, pentru a evita să-şi scufunde proprii cetăţeni si întreprinderile într-o dificultate economică profundă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. probabil , adica sigur , acolo conduc oameni responsabili nu paiate .

    Nu ma mir ca acest fost ministru nu cunoaste un lucru esential: Spania si Portugalia nu au beneficiat niciodata de gazul rusesc!! Ei au luat din alte surse , al caror pret ani de-a randul a fost mult mai mare ca al rusilor!! Si atunci de ce sa participe azi la masurile pe care le ia UE din cauza lipsei gazului rusesc? Nu e nici o exceptie, e o normalitate ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb