CE a dat Poloniei undă verde pentru a sprijini o nouă fabrică a Intel cu peste 1,91 miliarde de dolari

S.B.
Internaţional / 14 septembrie

CE a dat Poloniei undă verde pentru a sprijini o nouă fabrică a Intel cu peste 1,91 miliarde de dolari

Comisia Europeană a dat Poloniei undă verde pentru a sprijini o nouă fabrică a Intel de asamblare şi testare a cipurilor cu peste 7,4 miliarde de zloţi (1,91 miliarde de dolari), a anunţat vineri guvernul, potrivit news.ro.

Decizia vine în timp ce Intel ia măsuri de reducere a costurilor care au ridicat semne de întrebare dacă ar putea întârzia sau anula unele planuri de expansiune europeană, care includ şi o fabrică majoră de producţie de cipuri în Germania.

"Comisia Europeană a informat Polonia că a aprobat acordarea ajutorului de stat pentru Intel. Ajutorul public pe care îl vom acorda se ridică la peste 7,4 miliarde de zloţi în anii 2024-26. Astăzi această investiţie valorează, atât ca pachet de ajutoare, cât şi în total, peste 25 de miliarde de zloţi", a declarat viceprim-ministrul Krzysztof Gawkowski.

Polonia trebuie acum să adopte legislaţia privind acordarea de fonduri publice şi apoi să notifice în mod oficial Comisia Europeană, înainte de a putea finaliza acordul cu Intel.

"Evaluăm că întregul proces va fi finalizat până la sfârşitul anului", a spus ministrul adjunct al afacerilor digitale, Dariusz Standerski.

Un purtător de cuvânt al Intel a declarat că compania apreciază "sprijinul şi parteneriatul continuu al guvernului polonez".

Un purtător de cuvânt al Intel de la proiectul german, strâns legat, a refuzat să comenteze dincolo de a repeta faptul că compania a vrut să servească clienţii europeni şi "să execute planurile noastre".

Acest proiect de 33 de miliarde de dolari încă aşteaptă aprobarea UE, iar pînceperea construcţiei fabricii a fost amânată pentru cel mai devreme în mai 2025.

Intel a anunţat anul trecut planuri de a investi până la 4,6 miliarde de dolari în fabrica de lângă Wroclaw, în sud-vestul Poloniei, cu capacitate de extindere în continuare.

Investiţia se aliniază cu Legea europeană a cipurilor, prezentată ca un plan de subvenţie de 43 de miliarde de euro, care vizează creşterea ponderii Europei pe piaţa globală a cipurilor la 20% până în 2030.

"Nu am primit niciun semnal în ultimele săptămâni sau luni cu privire la o schimbare a poziţiei... Pe baza informaţiilor de astăzi, nu există nimic care să încetinească această investiţie", a spus Gawkowski, întrebat despre riscurile pentru investiţia din Polonia. El a spus că speră că Intel poate începe lucrările de construcţie în acest an.

"Investiţia în fabrica Intel este cea mai mare investiţie din Polonia din ultimele decenii... semiconductorii din Polonia vor garanta atât o mai bună dezvoltare economică, cât şi o mai mare securitate". Standerski a spus că Polonia este pregătită pentru noi investiţii în tehnologie, iar experienţa dobândită cu Intel va ajuta ţara să accelereze investiţiile viitoare.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb