Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 mai

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

English Version

Fondurile administrate de NN Pensii, BCR Pensii şi Metropolitan şi-au mărit expunerea la Hidroelectrica

Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii a crescut în acest an la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor, faţă de 3,75% anul trecut

APAPR: "Din sumele acumulate în conturi, circa 72% reprezintă contribuţiile virate, restul de 28% fiind câştigul realizat de investiţiile administratorilor"

Fondurile de pensii private Pilon II şi-au majorat investiţiile în principalele companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în primul trimestru al acestui an, conform calculelor noastre realizate pe baza raportărilor administratorilor celor şapte fonduri.

Este vorba de plasamente în acţiuni ale producătorilor de energie electrică, petrol şi gaze, precum şi în titluri bancare, societăţi ce domină piaţa noastră de capital şi care ocupă ponderile cele mai mari între activele cu risc administrate de fondurile Pilon II, pentru care contribuţiile au crescut în acest an de la 3,75% din venitul brut lunar al salariaţilor la 4,75%. Totuşi, fondurile au primit primele viramente mărite în a doua parte a lunii martie, astfel încât majorarea deţinerilor în principalele acţiuni de la BVB poate fi atribuită doar într-o mică măsură creşterii contribuţiilor.

Valoarea investiţiei fondurilor de pensii private obligatorii în acţiuni Hidroelectrica ajunsese la 6,4 miliarde lei, în martie

Investiţia tuturor celor şapte fonduri de pensii Pilon II la Hidroelectrica, cea mai mare companie românească de la bursa noastră, se ridica la 6,39 miliarde de lei în martie, faţă de 5,71 miliarde lei la finele anului trecut, creştere provenită atât din aprecierea preţului acţiunilor cât şi din achiziţiile realizate de fondurile administrate de NN Pensii, BCR Pensii şi Metropolitan. Astfel, fondurile Pilon II ajunseseră să aibă 10,2% din producătorul şi furnizorul de energie electrică, din care deţinerea fondului administrat de NN Pensii se ridica la 1,94 miliarde lei, echivalentul a 3,2% din companie, iar cea a fondului AZT Viitorul Tău era de 1,64 miliarde lei, respectiv 2,7% din Hidroelectrica.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

Compania energetică este deţinută în proporţie de 80% de Statul Român astfel încât, conform legislaţiei în vigoare, fondurile de pensii pot investi până la 10% din active în acţiuni Hidro, faţă de doar 5% în cazul companiilor în care statul are o participaţie de sub 50% din capital. În aceste condiţii, investiţiile a trei din cele şapte fonduri de pensii private obligatorii (Aripi, AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life) depăşiseră 5% din activele administrate.

Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii au vândut acţiuni Banca Transilvania

Banca Transilvania este a doua cea mai importantă companie de la BVB din portofoliile fondurilor Pilon II, ale căror investiţii în acţiunile instituţiei de credit din Cluj erau de 5,88 miliarde lei, cu aproape 15% peste valoarea de la finele anului trecut, în primul rând datorită creşterii cotaţiei băncii, care marchează noi maxime istorice. Metropolitan Life şi fondul administrat de BCR Pensii au vândut acţiuni Banca Transilvania în perioada ianuarie-martie a acestui an, în primul caz motivul fiind, foarte probabil, atingerea pragului de deţinere de 5% din activul fondului.

Pe de altă parte, fondurile Aripi şi AZT Viitorul Tău au cumpărat titluri ale Băncii Transilvania, astfel încât în primele trei luni ale anului, fondurile de pensii Pilon II au realizat achiziţii nete de acţiuni ale instituţiei de credit. La finele lunii martie, cele şapte fonduri de pensii private deţineau 26,4% din capitalul băncii.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

Aripi, BCR Pensii şi NN Pensii au cumpărat acţiuni OMV Petrom

Valoarea investiţiilor Pilon II în acţiuni ale producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom era de aproape 5,76 milioane lei, în martie, în creştere cu 17,4% faţă de cea din decembrie anul trecut, în special pe fondul creşterii preţului acţiunilor, care a bifat noi recorduri istorice. Fondurile Aripi, BCR Pensii şi NN Pensii au cumpărat titluri ale companiei, în primele trei luni ale anului, dar Metropolitan Life a vândut, probabil tot în contextul apropierii deţinerii de pragul de 5% din active. Chiar şi aşa, în martie, deţinerea de acţiuni SNP a fondului era peste acest nivel.

La finele primului trimestru, investiţiile celor şapte fonduri de pensii private obligatorii în acţiuni OMV Petrom echivalau cu 13,7% din capitalul companiei.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

Niciun fond Pilon II nu a vândut acţiuni Romgaz, în primele trei luni ale anului

Fondurile de pensii Aripi, AZT Viitorul Tău, cel administrat de BCR Pensii şi Metropolitan Life au cumpărat acţiuni Romgaz în primele trei luni ale anului, iar celelalte trei fonduri Pilon II şi-au păstrat neschimbate investiţiile în producătorul de gaze. Astfel, valoarea deţinerilor fondurilor de pensii private obligatorii ajunsese la aproape 3,7 miliarde lei, în martie, echivalentul a 17% din capitalul Romgaz, iar deoarece compania este controlată de stat, fondurile mai au loc de achiziţii.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

În cazul BRD, valoarea deţinerilor Pilon II ajunsese la 2,7 miliarde lei, în martie, cu 22,7% peste cea de la finele anului trecut, atât datorită creşterii preţului acţiunii cât şi a achiziţiilor realizate de Aripi, AZT Viitorul Tău şi Metropolitan Life. Astfel, fondurile de pensii private obligatorii ajunseseră să controleze aproape 18% din instituţia de credit cu acţionar majoritar francez.

Ce acţiuni de la BVB au tranzacţionat fondurile Pilon II, în primele trei luni ale anului ?

Metropolitan Life a intrat în acţionariatul Aquila, în vreme ce Vital a intrat în acţionariatul One United Properties

Metropolitan Life şi BCR Pensii au fost cele mai active fonduri de pensii Pilon II, în primul trimestru al anului. Administratorul Metropolitan a majorat expunerea fondului la şapte companii de la BVB, respectiv MedLife, One United Properties, Transelectrica, Transport Trade Services (plus BRD, Hidro şi Romgaz deja menţionate). De asemenea, fondul a intrat în acţionariatul Aquila, achiziţionând 41,67 milioane de acţiuni ale companiei de distribuţie şi logistică a bunurilor de larg consum. Singurele vânzări ale Metropolitan Life au fost la companii unde deţinerile depăşiseră pragul de 5% din activ.

La finele lunii martie, fondul avea active de 19,08 miliarde de lei, circa 26% fiind investiţii în acţiuni listate la BVB (Metropolitan Life are doar investiţii în acţiuni locale).

Fondul administrat de BCR, ce avea active de aproape 9,7 miliarde lei, a cumpărat acţiuni Aquila, Electrica, One United Properties, TeraPlast (plus Hidro, OMV Petrom, Romgaz deja menţionate) şi a vândut titluri Alro şi Fondul Proprietatea (plus Banca Transilvania menţionată mai sus).

Fondul administrat de NN, care avea cele mai mari active în martie, de 45,84 miliarde lei, nu a vândut nicio deţinere de acţiuni de la BVB şi a mărit expunerea la Aquila şi Electrica (pe lângă achiziţiile deja menţionate - Hidroelectrica şi OMV Petrom).

AZT Viitorul Tău, cu active de 28,3 miliarde lei, a vândut acţiuni Evergent Investments (pe lângă achiziţiile BRD, Banca Transilvania şi Romgaz), în vreme ce Aripi, cu active de 12,4 miliarde lei, nu a vândut nimic din portofoliul de acţiuni de la BVB (achiziţii - Banca Transilvania, BRD, OMV Petrom şi Romgaz). Fondul Vital, administrat de Carpathia Pensii, a intrat în acţionariatul One United Properties.

Fondul de pensii administrat de BRD şi-a păstrat nemodificate deţinerile de acţiuni la BVB, în primele trei luni ale acestui an. Fondul este pe cale să fie achiziţionat de Banca Transilvania, conform Economica.net.

La finele lunii martie, activele nete ale celor şapte fonduri de pensii Pilon II ajunseseră la 134,9 miliarde de lei, în creştere cu 6,5% faţă de activele din decembrie anul trecut, circa o pătrime fiind investiţii în acţiuni, în vreme ce titlurile de stat reprezentau 65%. Numărul participanţilor la sistemul privat de pensii obligatorii ajunsese la aproape 8,2 milioane de persoane.

Conform unui comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), după şaisprezece ani de la înfiinţarea sistemului în ţara noastră, valoarea contului mediu al unui participant este de circa 17.000 de lei, însă valoarea contului pentru participanţii care au stagiu complet de cotizare este de circa trei ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 euro de participant. Din sumele acumulate în conturile românilor, circa 72% reprezintă contribuţiile virate, restul de 28% fiind câştigul realizat de investiţiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe întreaga perioadă de şaisprezece ani de activitate, fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa şi OECD pe această perioadă.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. din text ="Pe întreaga perioadă de şaisprezece ani de activitate, fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an"

    Stie cineva si cat a fost inflatia medie pe an in acesti 16 ani ?  

    pentru a afla randamentul mediu REAL= trebuie sa scadem inflatia din acel 7.8 %

    daca inflatia a fost 5 % de exemplu = cartigul real = 7.8-5 = 2.8 % randamentul mediu REAL  

    1. Tot timpul vor fi doar astfel de formulari si niciodata nu o sa spuna/transmita realitatea investitiilor facute de ei. Acum aproape un an am facut toate calculele posibile si imposibile, dupa ce am lecturat tot ce-au publicat de-a lungul timpului, si am ajuns la aceasi si aceasi concluzie: sunt niste banditi, corupti pana in varful dintilor, care cu mult inainte de finalul petrecerii pleaca acasa cu mai multi bani decat viitorul pensionar.

      Pe cine are capacitatea intelectuala si suficient "cojones" il invit sa-si faca singur pensia din propriile investitii si sa uite de balivernele ingrozitoare care sunt servite marelui public de creduli (de aici si de aiurea).

      De altfel, este suficient sa vezi ca fondurile cumpara H2O pentru a intelege cat le pasa de viitorul si bunastarea pensionarilor, dar pentru ca romanii sunt pasivi pot face orice porcarie, nu vor pati absolut nimic. 

      sa cumperi h2o la 135 lei este incalificabil. cumpara mai scump companii cu profit tot mai mic

      Si unde mai pui ca la restitituirea lor mai esti impozitat la sursa cu 10% impozit pe banii care-ti revin la pensionare.

      Poate sa si creasca impozitul la 15-20% ca la noi nimic nu e sigur avand in vedere ca regulile se schimba in timpul jocului ceea ce la inceput nu ere impozitat acum iau 10%.

      Deci cat e randamentul lor real? 

      Deci tot la Pilonul 1 e mai bine.

      Am auzit ca pensiile bazate pe contributie (Gica de la scularie, Ana de la casierie) se vor numi pensii speciale.

      Cele bazate pe altceva decit contributia (deputatul Ionescu, procurorul Georgescu, politistul Lemn Tanase) se vor numi pensii. 

    O persoana incepe sa contribuie la Pilon II imediat ce intra in campul muncii, adica in cele mai multe cazuri pe la 20 si ceva de ani. Asta inseamna ca are un orizont de peste 40 de ani de munca, perioada care in investitii este considerata termen lung. Din pacate din cauza legislatiei, fondurile de pensii investesc putin in actiuni – cam 25% din active. Dar actiunile sunt cele care produc randamente reale pozitive, pe termen lung, iar titlurile cu venit fix cel mult pastreaza puterea de cumparare a banilor daca nu cumva au randamente reale negative pe un ciclu economic intreg. Cred ca fondurile de pensii ar trebui sa fie lasate sa investeasca mai mult in actiuni – pentru ca oricum investitiile pe care le fac sunt pe termen lung, iar istoric s-a dovedit ca actiunile au cele mai bune randamente reale in timp.

    Are idee cineva cum investesc in strainatate fondurile de pensii ?  

    1. sa se duca pe pietele externe, nu sa tot cumpere actiuni romanesti la p/e de 100

      hehehe ,crezi ca au pregatirea sa aplice strategii complexe de investire?Acesti gestionari de fonduri nu fac decit sa extraga o renta pe spinarea prostilor de romani.Sint sute de mil de euro pe care astia le incaseaza anual si ii scot din tara.Nu degeaba Ungaria a renuntat la sistemul asta.La un moment dat asta o sa faca politicul si la noi.

      E o politica gresita. Ar fi fost mai bine sa convinga anumite companii cu datorii foarte mari sa recurga la majorari de capital cu cash. Abia atunci ar contribui cu adevarat la cresterea profitului acelor companii. Asa nu fac decat sa contribuie la bunastarea si averea majoritarilor acelor companii

      Oameni cu pregatire exista. Modul in care sint lasati sa gestioneze fondurile este foarte restrictiv. Sa le ceri randamente mari, in conditiile in care-i obligi sa investeasca preponderent in titluri de stat, e ipocrizie curata.

      Ti-ai gasit sa dai exemplul Ungariei, unde guvernul Orban face cartile in economie. Practica un etatism mascat. Si la noi sint unii (Florin Georgescu, Liviu Voinea) carora le curg balele dupa banii din Pilonul 2. Sa astupe gaura din Pilonul 1. Ca mai sint si altii care vor pensii speciale.

      Lasati administratorii sa investeasca, psd-isti stupizi! Le-ati legat miinile si le cereti performanta. 

      Pietele externe sunt mult mai supra-evaluate decat a noastra. Plus vezi exemplul wirecard. Este bine sa imprumute statul, macar nu fac altii bani pe spinarea stupizeniei statului roman. Dar P2 ar trebui sa isi reduca drastic procentul din acele comisioane aplicabile prin lege tuturor angajatilor romani.

    Dupa toate randamentele lor bazate pe aer,respectiv actiuni pe care tot ei le tin supraevaluate si titlurile cu dobanzi mari ale unui stat vad ca foarte prieten cu administratorii fondurilor,aceste entitati o sa trimta,peste 10-20-30 de ani,depinde de fiecare,cate o scrisoare contributorilor:

    'Stimate X,va informam ca aveti dreptul la o suma totala de Y foarte eficient administrata de catre noi in ultimii zeci de ani,echivalentul a 4 pensii speciale lunare sau,daca va place,primiti lunar 2,3% dintr-o astfel de pensie.Va uram spor la cheltuiala,ceea ce ne uram si noua administratorii care luam tot cat pensiile speciale dar din sistemul de stat,unde am contribuit cu 95% doar ca la sume foarte mari ca aveam pe cine comisiona.Doar nu eram sa ne lasam la mana fondurilor de pensii sau sa comisionam pe masura performantei nostre reale,nu aia pentru public' 

    Aceste fonduri fac tranzactii intre ele, mereu cu aceleasi actiuni din piata. Ba vand,ba cumpara si uite asa cresc actiunile si chipurile se face profit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb