CE AŞTEAPTĂ ADMINISTRATORII DE FONDURI DE LA ANUL ÎN CURS Oprirea întăririi politicilor monetare, interes pentru investiţii ESG, listarea Hidroelectrica

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2023

Oprirea întăririi politicilor monetare, interes pentru investiţii ESG, listarea Hidroelectrica

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "Există premisele reluării trendului ascendent al acţiunilor în cursul anului 2023, pe fondul încheierii procesului de întărire a politicilor monetare" Milan Pruşan, NN Investment Partners: "Observăm un interes în creştere pentru soluţiile de investiţii responsabile şi cu o componentă clară ESG" Dan Popovici, OTP Asset Management: "Structura indicilor de la BVB este diferită de cea a principalilor indici internaţionali; de aici poate şi evoluţia diferită a fondurilor cu expunere internaţională faţă de a celor cu expunere locală"

Anul 2022 a fost slab pentru pieţele de acţiuni în ansamblu, dar indicii au avut evoluţii diferite, în funcţie de structură, poziţie geografică sau politici monetare. La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET a scăzut cu 10,7%, în 2022, în timp ce cu tot cu dividende deprecierea coşului a acţiuni a fost de 1,8%. În Europa, indicele Stoxx 600 a coborât cu 12,9%, în vreme ce în Statele Unite ale Americii, Nasdaq Composite, ce cuprinde acţiuni mai sensibile faţă de mişcările de politică monetară, a scăzut cu 33%, comparativ cu un declin de numai 8,9% a Dow Jones. Chiar dacă diferenţele nu sunt atât de mari, performanţa fondurilor de acţiuni a fost influenţată de structura expunerilor. De pildă, în cazul unuia dintre cei mai mari administratori de la noi, Valoarea Activului Net al unui fond cu deţineri la BVB a avut anul trecut o scădere de 6%, faţă de unul cu expunere globală, pentru care declinul a fost de aproape 10%.

Managerii de fonduri consultaţi de ziarul BURSA spun că factorii care au susţinut piaţa locală anul trecut ar trebui să o susţină şi în acest an. Ei îndeamnă la diversificare şi observă un interes în creştere pentru investiţiile cu o componentă clară ESG (Environmental, Social, and Governance).

Robert Burlan: "Ne aşteptăm  la o evoluţie mai corelată a pieţei locale în raport cu pieţele externe"

Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, este de părere că, atât pentru piaţa locală de acţiuni cât şi pentru cele internaţionale, există premisele reluării trendului ascendent în acest an, pe fondul încheierii procesului de întărire a politicilor monetare.

Managerul de fond ne-a transmis: "În cursul anului 2022, piaţa locală de acţiuni a înregistrat o performanţă net superioară pieţelor globale, fiind susţinută de reprezentativitatea ridicată a companiilor din sectorul energetic, ce au beneficiat de un context favorabil, de distribuţiile generoase de dividende ale emitenţilor listaţi şi de baza solidă de investitori instituţionali locali". 

În opinia sa, aceeaşi factori ar trebui să susţină evoluţia pieţei locale şi în cursul anului 2023, care în plus ar putea beneficia şi de listarea Hidroelectrica, ce va consolida statutul de piaţă emergentă al BVB.

"Având în vedere corecţia mult mai amplă a pieţelor externe în cursul anului 2022, precum şi o potenţială rotaţie a interesului investitorilor dinspre companiile de tip value către cele de tip growth în cursul anului 2023, ne aşteptăm  la o evoluţie mai corelată a pieţei locale în raport cu pieţele externe, pentru perioada următoare. În cazul ambelor categorii de pieţe (locală şi internaţională) există premisele reluării trendului ascendent în cursul anului 2023, pe fondul încheierii procesului de întărire a politicilor monetare sau chiar o reversare a acestei tendinţe spre final de an", ne-a transmis Robert Burlan.

Milan Pruşan: "Un portofoliu diversificat ce e constituit din emitenţi care reprezintă diverse geografii şi diverse sectoare de activitate aduce un avantaj clar"

Milan Pruşan, Managing Director al NN Investment Partners spune că în condiţiile actuale este mai dificil ca niciodată să facem previziuni.

"Există o tentaţie ridicată de a compara piaţa locală de acţiuni cu diverse pieţe internaţionale deoarece observăm că întâlnim, la modul general, aceleaşi provocări peste tot în lume şi, în egală măsură, anumite oportunităţi similare. Dar comparând o piaţă emergentă de multe ori efervescentă, cum este România, cu pieţele dezvoltate din Europa sau din SUA, face acest exerciţiu extrem de complicat", ne-a transmis Milan Pruşan. Managerul a adăugat: "Având un portofoliu diversificat ce e constituit din emitenţi care reprezintă diverse geografii şi diverse sectoare de activitate aduce un avantaj clar, dacă ne gândim la portofoliile fondurilor de investiţii, care oricum sunt extrem de diversificate prin structura lor definitorie".

De asemenea, se observă un interes în creştere din partea clienţilor pentru soluţiile de investiţii responsabile şi cu o componentă clară ESG, mai punctează Milan Pruşan. "Observăm că din ce în ce mai multe produse iau naştere în acest segment, cum ar fi fondurile de obligatiuni verzi (green bond funds) şi cu componentă socială (social bond funds), dar şi fondurile cu o tematică clară de sustenabiliate, trend care considerăm ca va capta un interes ridicat şi pe viitor", ne-a transmis directorul din cadrul NN Investment Partners.

Dan Popovici: "Pe fondul scumpirii banilor, companiile de tehnologie au avut de suferit; în Europa, companiile industriale au suferit în urma crizei energetice"

Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management Romania, spune că indicii de la BVB au o caracteristică diferită de cea a principalilor indici internaţionali, de unde probabil şi evoluţia diferită dintre aceştia şi, în cele din urmă, evoluţia diferită a fondurilor cu expunere internaţională faţă de a celor cu expunere locală.

"Nu trebuie să uităm ponderea mare a companiior energetice la BVB, companii care au fost beneficiarele creşterii preţurilor produselor energetice pe parcursul anului trecut. Un alt aspect important de menţionat este lichiditatea relativ scăzută a pieţei locale şi prezenţa fondurilor de pensii care sunt cumpărători neţi", ne-a transmis managerul de la OTP Asset Management.

Pe de altă parte, în SUA companiile de tehnologie au o pondere mult mai importantă, în timp ce în vestul Europei vedem multe companii industriale, spune Dan Popovici, care a conchis: "Pe fondul scumpirii banilor (inflaţie ridicată şi implicit rate de dobândă ridicate) companiile de tehnologie au avut de suferit. În Europa, companiile industriale au suferit la rândul lor în urma crizei energetice, fapt care s-a văzut în evoluţia preţurilor acţiunilor listate la burse".

Până în prezent, pieţele de acţiuni au un start bun de an. La Bucureşti indicele BET avea de la începutul lui 2023 şi până joia trecută un avans de 3,7%, în timp ce pentru Stoxx 600 creşterea era de 6%. În Statele Unite, S&P 500 avea o apreciere de 1,5%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Interes pt investitiile esg"... hahahahahaha, spalarea pe creier nu cunoaste limite.

    1. Astea sunt investitiile recomandate hipsterilor nascuti dupa 2000 care abia intra sau urmeaza sa intre in "campul muncii". Ei sunt viitorii "investitori" care intra la pacanit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb