Dolarul american se va deprecia, în acest an, în condiţiile în care Rezerva Federală va începe să reducă dobânzile, diferenţa de performanţă dintre economia Statelor Unite şi alte economii ale lumii se va diminua, iar o eventuală intrare în recesiune a SUA ar avea un impact negativ asupra monedei americane. Pe de altă parte, o aterizare lină a economiei Statelor Unite şi scăderea inflaţiei ar aduce un sentiment pozitiv în pieţe, ceea ce poate afecta cererea pentru dolar ca activ de refugiu, conform analiştilor.
De altfel, perspectiva scăderii dobânzilor de către Fed se vede în evoluţia monedei americane care, după o creştere în perioada iulie - septembrie, a început să piardă teren, pe măsura ce retorica băncii centrale a Statelor Unite a devenit mai relaxată. În acest context, după doi ani de aprecieri puternice, Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY), ce măsoară puterea monedei Statelor Unite faţă de un coş format din alte şase monede, a încheiat 2023 uşor sub nivelul din anul anterior.
• Lee Hardman, MUFG: "Ne aflăm într-un punct de cotitură, ce creează multă incertitudine legată de factorii cheie ce vor influenţa pieţele valutare în următoarele şase luni"
Dominaţia dolarului asupra altor monede ale ţărilor din Grupul celor Zece (G10) va slăbi în 2024, moneda americană având perspective slabe anul acesta, pe măsură ce Rezerva Federală a Statelor Unite ar trebui să înceapă reducerea ratelor dobânzilor, conform unui sondaj realizat de Reuters la care au participat 71 de analişti ale pieţelor valutare, realizat în prima parte a lunii decembrie a anului trecut.
"Credem că dolarul va slăbi şi mai mult anul viitor (n.r. în acest an), dar ne aşteptăm ca scăderea să se manifeste mai ales în a doua parte a anului", a spus Lee Hardman, strateg valutar senior la Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG)", conform Reuters. "Pentru prima parte a anului suntem încă precauţi în ceea ce priveşte prezicerea unor vânzări masive de dolari, deoarece, în opinia noastră, creşterea (n.r. economică) globală din afara SUA rămâne încă foarte, foarte slabă şi provocatoare".
Cu toate că predicţiile analiştilor chestionaţi de Reuters arată că dolarul va da dovadă de robusteţe în primele şase luni ale anului 2024, sondajul a arătat că nu există un consens clar cu privire la factorii ce vor susţine performanţa monedei americane. Dintre cele 47 de persoane care au răspuns la această întrebare suplimentară a sondajului, 20 au indicat, drept motiv, diferenţe ale ratelor de dobândă, 17 s-au referit la date economice iar şapte au indicat către cererea pentru active de refugiu. Ceilalţi trei au dat alte motive, potrivit trustului media.
"Ne aflăm într-un punct de cotitură în economia globală şi politica băncii centrale, ce creează mai multă incertitudine legată de factorii cheie ce vor influenţa pieţele valutare în următoarele şase luni", a adăugat Hardman.
Dar, ulterior, creşterea economică şi evaluările valutare relative vor dicta, probabil, mişcările monedelor, crede Simon Harvey, şef de analiză valutară la Monex Europe, conform Reuters.
• Wells Fargo: "O recesiune a economiei SUA ar face ca rata dobânzii şi trendinţele de creştere să se întoarcă împotriva monedei americane"
Analiştii băncii Wells Fargo sunt de părere că există premisele unei deprecieri pronunţate a dolarului în 2024, pentru o gamă largă de scenarii economice, conform FXStreet.
"În vreme ce supraperformanţa economică a Statelor Unite poate susţine biletul verde la începutul anului viitor (n.r. acest an), ne aşteptăm la o depreciere amplă a dolarului american pe măsură ce 2024 avansează. Progresele de pe frontul inflaţiei înseamnă că reducerea ratei dobânzilor de către Fed este aşteptată mai devreme decât mai târziu, ceea ce ar trebui să limiteze câştigurile dolarului", au spus analiştii la finele lunii noiembrie 2023, conform FXStreet.
În opinia lor, o aterizare dură (engl. hard landing) sau o recesiune a economiei SUA în acest an ar face ca rata dobânzii şi trendinţele de creştere să se întoarcă împotriva monedei americane. "O aterizare lină (engl. soft landing) în Statele Unite, laolaltă cu îmbunătăţirea situaţiei în ceea ce priveşte inflaţia şi randamente mai scăzute ale titlurilor de stat americane, pot avea un impact pozitiv asupra sentimentului din pieţele financiare, ceea ce ar afecta susţinerea pentru dolar ca activ de refugiu", au mai punctat analiştii Wells Fargo.
Practic, pe măsură ce ciclul politicii monetare globale se îndreaptă către faza de relaxare, deprecierea dolarului pare tot mai probabilă într-o gamă amplă de scenarii, a mai punctat echipa băncii, potrivit FXStreet.
• Bank of America: "Slăbiciunea dolarului va apărea pe fondul aşteptărilor ca decalajul de performanţă dintre economia SUA şi alte economii să se diminueze"
Bank of America (BofA) are un scenariu de scădere (engl. bearish) pentru dolar, în acest an, analiştii instituţiei subliniind că reducerile de dobânzi ale Rezervei Federale contează mai mult pentru piaţă decât reducerile altor bănci centrale, conform unui articol publicat în Pound Sterling Live, în decembrie anul trecut.
Conform analiştilor, slăbiciunea dolarului va apărea pe fondul aşteptărilor ca decalajul de performanţă dintre economia SUA şi alte economii puternice ale lumii să se diminueze. Ei estimează că Rezerva Federală va opera patru reduceri de dobândă de 25 puncte de bază, în acest an, prima fiind în martie. Potrivit Financial Times, investitorii se aşteaptă ca Fed să reducă dobânda de cinci ori în 2025, în vreme ce pentru Banca Centrală Europeană aşteptările sunt de şase tăieri ale ratelor.
"Reducerile Fed contează mai mult pentru piaţă, iar impactul negativ asupra dolarului american va fi probabil exagerat în raport cu monedele altor bănci centrale, care reduc dobânzile", a spus Thanos Vamvakidis, şef de strategii valutare pentru ţările din C10 la Bank of America.
În opinia sa, tăierile de rate din partea Fed ar trebui să susţină apetitul pentru risc, iar modul de "risk-on" al pieţelor financiare este în concordanţă cu un dolar mai slab.
Conform strategului, unul dintre riscurile asupra prognozei BofA este ca economia SUA să aibă o performanţă mai bună decât sunt aşteaptările actuale, iar Fed să înceapă reducerea ratelor mai târziu. Un alt risc este inflaţia. "De asemenea, există riscul unei aterizări dure, adică rate mai mari ale dobânzilor pentru mai mult timp, ceea ce poate «rupe ceva» în sistemul financiar", a spus Vamvakidis, adăugând că, totuşi, nu este clar ce impact poate să aibă un asemenea eveniment asupra pieţei.
Alegerile din Statele Unite reprezintă o altă necunoscută pentru 2024, ce poate crea volatilitate monedei americane, mai sunt de părere analiştii BofA.
• Isabella Rosenberg: "Majoritatea fluxurilor de fonduri transfrontaliere au fost direcţionate către SUA"
Nu toţi analiştii văd neapărat o depreciere pentru dolar, anul viitor. Isabella Rosenberg, strateg macro în cadrul Goldman Sachs Research, este de părere că dolarul american îşi poate menţine tăria datorită supraperformanţei economiei Statelor Unite.
"Pentru 2023, economia SUA este pe cale să aibă un ritm de creştere cu mult peste consensul estimărilor de la începutul anului. În acest context şi ţinând cont de provocările economice din Europa şi China, nu este surprinzător faptul că majoritatea fluxurilor de fonduri transfrontaliere au fost direcţionate către SUA," a scris Rosenberg, într-un material publicat pe site-ul Goldman Sachs, la finele lunii noiembrie anul trecut.
Pentru 2024, Goldman se aşteaptă la o creştere a economiei SUA de 2,1%, estimare dublă faţă de consens, ceea ce poate menţine interesul investitorilor străini pentru activele americane. "Deşi poate fi tentant să prognozăm deprecierea dolarului, supraperformanţa (n.r. economiei) Statelor Unite în 2024 înseamnă că cererea mare pentru dolar ar trebui să se menţină", a scris Rosenberg.
La întâlnirea din decembrie anul trecut, Fed a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie în decembrie, în intervalul 5,25% - 5%, maximul ultimilor 22 de ani. Conform CME FedWatch Tool, traderii estimează că banca centrală a Statelor Unite va menţine acelaşi nivel al ratelor în această lună, dar văd o probabilitate de circa 70% să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din martie.
Notă
Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY) este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro (cu o pondere de 57,6% din coş), yenul japonez (13,6%), lira sterlină (11,9%), dolarul canadian (9,1%), coroana suedeză (4,2%) şi francul elveţian (3,6%), conform investopedia.com.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2024, 19:42)
dxy 104.21 si apoi se duce dracu la vale la 90 si ceva
salutari,
Ban.Cher.Vali