Perseverenţa este o trăsătură care se învaţă, de regulă, din experienţele profesionale prin care treci, dar şi din conexiunile pe care le ai cu cei din jur. În acest articol, vorbim în amănunte despre importanţa perseverenţei atunci când vrei să duci la bun sfârşit un curs online, dar şi cum să o cultivi.
Cum te ajută perseverenţa?
Eşti mai motivat în drumul către obiectivele tale
Pentru a-ţi atinge obiectivele în carieră e nevoie de efort, dar şi de răbdare. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul parcurgerii unui curs online. Dacă vrei să-l duci până la capăt, e necesar să ai un program de învăţare, să-ţi dedici timpul studiului individual şi să fii implicat 100% în timpul sesiunilor online.
Aşadar, notează-ţi scopul principal pe care doreşti să-l atingi, e important să fie realist şi măsurabil. Spre exemplu, vreau să mă reprofilez în domeniul IT. Apoi, împarte-l în obiective mai mici şi nu uita să treci paşii care te duc către acestea.
Eşti mai deschis eşecurilor
S-ar putea ca după o oră de curs să-ţi dai seama ca nu reuşeşti să înţelegi anumite aspecte predate. Asta însă nu ar trebui să te oprească din demersul tău, ci mai degrabă să te ambiţioneze să cauţi noi soluţii la provocările tale. Este firesc să vrei să eviţi eşecul, asta însă ar însemna să nu încerci niciodată ceva nou.
Îţi îmbunătăţeşti starea emoţională
Persoanele perseverente, care văd provocările într-o lumină pozitivă, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu depresia sau anxietatea. Astfel, cei care se concentrează pe perseverenţă ar putea să-şi îmbunătăţească sănătatea mintală şi chiar perspectiva generală asupra vieţii.
Paşii care te pot ajuta să perseverezi?
Dacă te-ai înscris la cursuri de reconversie profesională, precum sunt cele organizate în România de eJobs, prin proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanţat din Fondul Social European, parte a programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, atunci e necesar să ţii cont de următoarele aspecte:
Încearcă să schimbi periodic spaţiul de învăţare
Cursul este organizat pe o perioadă mai lungă de timp şi ar putea deveni plictisitor să stai în acelaşi spaţiu de fiecare dată. Astfel, ar fi bine să schimbi locul din care înveţi, fie că este vorba despre o cafenea sau un spaţiu din casă în care nu obişnuieşti să lucrezi.
Recompensează-te cu un mic premiu pentru fiecare reuşită
Dacă nu poţi trece printr-un punct deosebit de dificil pe parcursul studiului, gândeşte-te la un premiu pe care ţi-l poţi oferi la final. Ar putea fi orice, de la o carte pe care ţi-o doreşti de mai multă vreme la o ieşire cu prietenii.
Setează-ţi un program zilnic/săptămânal de studiu
Rezervă-ţi timp pentru a studia individual sau pentru a-ţi face temele. Atunci când eşti consecvent cu o rutină, aceasta se poate transforma într-un obicei bun. Gândeşte-te când ai momente în care nu eşti distras? La ce oră te simţi cel mai productiv? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să respecţi un program de învăţare.
Cu o agendă şi o planificare bună, poţi să reuşeşti. O modalitate prin care poţi să începi este să identifici acele sarcini care sunt urgente şi cele care pot aştepta.