CE SALUTĂ DECIZIA CONSORŢIULUI Şah Deniz confirmă selectarea gazoductului TAP

F.A.
Companii / 28 iunie 2013

UPDATE 15:19:

Decizia consorţiului Şah Deniz II de a exporta gaze către Europa prin conducta TAP nu va pune presiune pentru scăderea preţurilor la gaze de pe continent, în timp ce selectarea variantei Nabucco, prin Europa de Est, ar fi putut conduce la reducerea preţurilor, consideră agenţia de rating Fitch, potrivit surselor de presă.

Astfel, capacitatea mai ridicată a Nabucco, dar şi calitatea de a deservi ţări care depind aproape în exclusivitate de gazele ruseşti, ar fi condus la un impact modest asupra preţurilor în cazul în care conducta la care este partener şi ţara noastră ar fi câştigat cursa pentru gazele azere, se arată într-un comunicat transmis de Fitch.

---

Consorţiul care dezvoltă exploatarea gazeiferă de la Şah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca rută de export către Europa, în defavoarea proiectului Nabucco, la care este parte şi România. Comisia Europeană (CE) salută decizia, informează Realitatea.net.

"Cosorţiul Şah Deniz anunţă că a selectat TAP pentru livrarea de gaze de la proiectul Şah Deniz, etapa a doua, către clienţii din Grecia, Italia şi Europa de Sud-Est", se arată într-un comunicat transmis de grupul britanic BP, liderul consorţiului Şah Deniz.

Iniţial, producătorii de la Şah Deniz vor trimite către Europa, prin TAP, până la 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, se spune în comunicat.

"Suntem încântaţi că gazele azere vor fi transportate către Europa, facilitând implementarea coridorului sudic de transport al gazelor", a declarat în comunicat Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR, compania naţională de petrol şi gaze din Azerbaijan.

Consorţiul Şah Deniz intenţionează să colaboreze şi cu proiectele de interconectare din Europa pentru a livra gaze către mai multe ţări din Europa de Sud-Est, a precizat oficialul azer.

Comisia Europeană (CE) salută decizia de selectare a gazoductului prin care vor fi livrate gaze azere către Europa, care se va materializa prin prima legătură directă a Europei la zăcămintele de gaze din Marea Caspică, se arată într-un comunicat transmis vineri de Executivul Uniunii Europene.

"Salut decizia anunţată astăzi de Consorţiul Şah Deniz II, care a selectat Conducta Trans-Adriatică drept ruta către Europa pe coridorul sudic. Această decizie reprezintă un succes pentru întreaga Europă şi o piatră de hotar pentru securitatea energetică a Uniunii. Sunt încrezător că decizia de astăzi va oferi un nou avânt construcţiei rapide a întregului coridor sudic de transport al gazelor, ca legătură directă între Marea Caspică şi Uniunea Europeană", a declarat în comunicat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb