Capitalul social al Biroului de Credit a fost vărsat, în cele din urmă, de către toate cele 24 de bănci fondatoare care au pus bazele acestei instituţii. "Atît Banca Comercială Română, cît şi Casa de Economii şi Consemnaţiuni au vărsat sumele aferente participării lor la capitalul social al Biroului de Credit", ne-a declarat Elena Petculescu, preşedintele interimar al Birou-lui de Credit şi, totodată, preşedintele Banc Post. Este finalizată astfel prima etapă în ceea ce priveşte constituirea acestei instituţii cerută cu multă insis-tenţă de către Banca Naţională şi organismele internaţionale.
"Urmează să ne întîlnim mîine cu reprezentanţii < International Finance Corporation > (IFC) şi să discutăm proiectul de pregătire şi aplicare a programului prin care vor fi obţinute informaţiile despre persoanele fizice", spune doamna Petculescu.
Actul constitutiv al Biroului a fost semnat la sfîrşitul anului trecut, iar pînă la următoarea Adunare Generală a Acţionarilor din luna martie, instituţia va fi condusă de către un Consiliu de Administraţie interimar format din reprezentanţii primelor cinci bănci din sistem: preşedinte Elena Petculescu (Banc Post), Costică Drăguţ (BRD), Ilie Mihai (BCR), George Mucibabici (Banca Ţiriac) şi Terzi Petre (CEC). Înfiinţarea Biroului de Credit a fost grăbită, la sfîrşitul anului trecut, la insistenţele BNR, îngrijorată de creşterea exponenţială a creditelor pentru populaţie, în special a celor de consum. Elena Petculescu spune că, într-un fel, Biroul de Credit va limita accesul la împrumuturile bancare prin informaţiile pe care le va da băncilor asupra persoanelor care cer credite. "Nu se va mai putea ca o singură persoană să obţină credite la două sau mai multe bănci", mai spune doamna Petculescu. Biroul de Credit are un capital social de 40 miliarde lei la care au contribuit cele 24 bănci fondatoare, în funcţie de cota deţinută pe piaţa bancară.