CEE Stock Exchange Group, care operează bursele din Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga, este interesat de achiziţia altor operatori bursieri din Europa Centrală şi de Est, în principal bursa de la Bucureşti şi cea de la Sofia, transmite CNBC.com.
"Suntem în relaţii bune cu Bucureştiul, purtăm discuţii informale din când în când", a declarat directorul general al grupului, Michael Buhl, într-un interviu acordat CNBC.com, anunţă Mediafax.
În timp ce bursele de la Bucureşti şi Sofia sunt principalele ţinte de achiziţie, CEE Stock Exchange Group ia în calcul şi oferte pentru burse din Balcani şi din fosta Iugoslavie, a adăugat el.
Buhl a adăugat că "pentru moment" nu există discuţii concrete cu bursa de la Bucureşti, deţinută de case de brokeraj şi bănci, cu drepturile de vot ale fiecărui acţionar limitate prin lege la 5% indiferent de mărimea participaţiei.
În Bulgaria, guvernul deţine 50% din acţiunile operatorului bursei de la Sofia şi intenţionează să privatizeze compania.
"Odată ce procedura de privatizare va fi lansată, vom fi cu siguranţă interesaţi. În general, suntem interesaţi de toate ţările din Europa Centrală şi de Est", a arătat Buhl.
În privinţa preţului, Buhl notează că evaluările anterioare crizei care a început în anul 2008, de 16 ori profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe), nu mai reflectă realitatea.
"Cu siguranţă nu mai putem evalua la nivelurile anterioare crizei", a afirmat el, adăugând că valoarea ar fi acum de 8-10 ori profitul EBIT.
Un alt operator bursier mare din regiune, care ar putea rivaliza cu CEE Stock Exchange Group pe piaţa achiziţiilor, este Warsaw Stock Exchange, bursa de la Varşovia. Strategia polonezilor este însă să atragă companii din alte ţări, precum Ucraina, Belarus sau Georgia, la listare pe piaţa locală, şi nu să cumpere operatori din regiune.
Buhl argumentează că strategia grupului CEE Stock Exchange este mai bună deoarece listările pe bursele străine nu aduc întotdeauna suficientă lichiditate odată ce entuziasmul iniţial se risipeşte. Varşovia a atras recent multe companii străine mici şi mijlocii, majoritatea din spaţiul ex-sovietic.
"Cred că grupul nostru este mai atractiv. Avem lichiditate mai ridicată şi companii mai mari", spune Buhl.
Rusia şi-a consolidat prezenţa în ţările foste comuniste în ultimii ani şi "are un control mai puternic asupra pieţelor de capital din fostele ţări-satelit", a afirmat el, adăugând că achiziţia unor burse în această zonă ar fi dificilă "deoa-rece nimic nu se întâmplă fără consimţământul Rusiei".
Buhl a mai declarat că investitorii americani şi britanici au revenit pe pieţele central-est europene după criză, însă aceştia nu mai văd zona drept una emergentă şi, din cauza boom-ului din ţări precum grupul BRIC (Bazilia, Rusia, India şi China), nu se va reveni niciodată la nivelurile anterioare crizei, a continuat şeful CEE Stock Exchange Group.
"Nu putem concura cu creşterea economică de 10% din China, de 7% din India şi de 5-6% din Brazilia", a conchis el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2011, 04:51)
Buhl a fost prea diplomat si a dat-o pe criza. Cred ca pe langa "realizarile " crizei, putem numara si "realizarile" managementului bvb din ultimii 2 ani (si ceva) de cand o casnica si un broker au condus-o!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2011, 12:14)
casnica? nu vezi ce se intampla. in lume se cauta directori generali ani de zile, la noi au facut rost de 10 intr-o luna. Iar din cei negri mititei l-au ales pe cel mai mic si mai negru. Cum ai vrea sa arate piata? Insa cine si-a dorit aducerea acestui mic si negru si pentru ce, aceasta ar fi intrebarea zilei?
3. teplus
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2011, 12:16)
tepes tepelus, cu o mie de supusi si cu doi labusi. unul zis si vali si celalat machidonul din vale. taie, spanzura in ghilimele si lasa bursa lui " mai lele. Si peste 10 ani Bursa va fi in aceeasi stare cu Farmache la "catare".