Republica Cehă a lansat un plan de inovator de "carantină inteligentă" pentru a localiza şi a izola persoanele nou infectate cu Covid-19 după ce au fost ridicate deja restricţiile privind circulaţia persoanelor şi a fost reluată activitatea economică.
Epidemiologii, profesioniştii din domeniul sănătăţii, companiile de telefonie şi cetăţenii colaborează la acest proiect, care permite, în această nouă fază, detectarea rapidă a unor focare de coronavirus şi izolarea lor, cu scopul de a răspunde unui posibil al doilea val de Covid-19, a informat secretarul de stat pentru Sănătate, Roman Prymula.
Sistemul va permite evaluarea măsurilor de relaxare planificate până pe 8 iunie şi se bazează pe binecunoscutele "Trei T" recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - "test, track and trace" -, care implică efectuarea testului, localizarea infectaţilor şi urmărirea mişcărilor acestora pentru a izola persoanele care au fost în contact cu ei.
Această ţară din Europa Centrală, cu 10,6 milioane de locuitori, a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate de deces din Europa. Noul sistem de "carantină inteligentă" începe prin obţinerea consimţământului celor infectaţi.
Pornind de la acesta, operatorul de telefonie le furnizează autorităţilor date cu privire la mişcările utilizatorului în ultimele cinci zile, până la crearea unei "hărţi de memorie". Pentru a proteja confidenţialitatea, această hartă este anonimă, astfel încât punctele care apar pe ea nu pot fi identificate cu persoane concrete.
Alţi angajaţi, cu un apel telefonic, ajută partea interesată, cu ajutorul hărţii, să-şi amintească câte persoane a întâlnit şi care ar putea fi contactele riscante din cauza vârstei sau a stării de sănătate. "Harta este distrusă după şase ore", a amintit Prymula, pentru a se asigura că nu sunt divulgate date personale.
După completarea listei de contacte suspecte de contagiere, o altă echipă, de data aceasta dintr-o reţea de centre de apel gestionate de compania care creează harta, îi contactează pe toţi şi are puterea de a trimite aceste persoane în carantină preventivă.
Prymula estimează că acest sistem, care a fost testat anterior în regiunea Moraviei de Sud, detectează "patru din şase persoane" cu risc de infecţie.
Posibilii afectaţi au la dispoziţie două zile pentru a face o analiză rapidă în centrele special create în acest scop sau pot primi la domiciliu vizita unor unităţi medicale ambulatorii.
Iar centrele care efectuează analizele sunt obligate să aibă rezultatele gata în cel mult două zile, iar, în cazul în care sunt copleşite, ele trebuie să trimită mostrele altor centre din reţea.
În plus, Ministerul Sănătăţii a promovat aplicaţia pe telefonul mobil botezată eRouska, care a fost deja descărcată de peste 100.000 de cehi şi care avertizează partea interesată dacă a intrat în contact, chiar la coada de la vreun magazin, cu cineva ulterior diagnosticat cu COVID-19.
În cazul confirmării unei infectări, alţi experţi solicită telefonic lista de contacte generată de aplicaţie, fără ca niciunul dintre ceilalţi utilizatori să ştie că este pozitiv pentru COVID-19.
Spre deosebire de sistemul de geolocalizare, eRouska funcţionează prin Bluetooth şi nu acumulează informaţii despre mişcări, ci despre la utilizatorii care au şi ei aplicaţia, deşi nu există încă declaraţii oficiale despre eficacitatea acesteia.
Ambele sisteme sunt inspirate de utilizarea tehnologiei de către ţările asiatice, precum Coreea de Sud, pentru a combate pandemia şi care s-au dovedit utile.
Şaizeci de epidemiologi şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii au semnat o scrisoare deschisă către Guvern şi Parlament în care îşi exprimă îndoieli cu privire la eficacitatea noului sistem, având în vedere incidenţa scăzută a coronavirusului până acum, considerând "carantina inteligentă" un efort disproporţionat.
Responsabil de noul dispozitiv, Prymula consideră că este vorba despre o măsură preventivă pentru un eventual al doilea val al pandemiei.
"Acum încercăm să ne pregătim pentru aşa-numitul al doilea val. Dacă va exista o nouă creştere a celor infectaţi, nu vom putea face faţă în acelaşi mod ca până acum", a spus secretarul de stat.
Pe 20 aprilie, Republica Cehă şi-a lansat planul de a ameliora măsurile restrictive existente pentru a stopa răspândirea coronavirusului, fapt care va permite revenirea treptată la o nouă normalitate până pe 8 iunie.
Totuşi, Parlamentul ceh a extins starea de urgenţă numai până pe 17 mai, fapt care a obligat guvernul populist liberal, condus de magnatul miliardar Andrej Babis, să aprobe puteri speciale pentru ca Ministerul Sănătăţii să continue să restricţioneze activitatea socială şi economică, conform programului de relaxare a restricţiilor.
Deşi multe dintre restricţii au dispărut, utilizarea măştilor în spaţiile publice şi menţinerea distanţei de prevenire vor continua să fie obligatorii în spaţiile publice, transmite G4media.
1. Pai si poporul ceh e de acord?
(mesaj trimis de Cristian în data de 04.05.2020, 16:24)
Pai si poporul ceh e de acord cu o astfel de supraveghere? Mai ia cineva telefonul cu el la munca sau la cumparaturi avand in vedere ca un simplu contact cu un suspect de Covid poate aduce minim 14 zile de puscarie institutionalizata ?? Am indoieli ca s-ar risca cineva sa mai ia telefonul cu el.