Guvernul sârb a răscumpărat ieri, pentru suma simbolică de un dolar, cel mai mare combinat siderurgic din ţară - cel din Smederevo -, vândut în urmă cu opt ani companiei americane "US Steel". Autorităţile sârbe vor, astfel, să evite închiderea combinatului şi pierderea a 5.400 de locuri de muncă.
Premierul Serbiei, Mirko Cvetkovic, care a semnat acordul oficial cu vicepreşedintele "US Steel", David J. Rintoul, a declarat că răscumpărarea a fost "o mişcare forţată", generată de criza economică mondială.
Rintoul a afirmat că regretă retragerea din Serbia şi a amintit că "US Steel" a cumpărat uzina din Smederevo (la circa 60 km de Belgrad) în anul 2003, pentru 33 de milioa-ne de dolari. După preluarea combinatului, compania americană a investit mai multe milioane de dolari în această unitate, care a devenit cel mai important exportator de profil al Serbiei. În 2010, combinatul a avut exporturi de 35 de milioane de dolari, fiind responsabil pentru 10% din livrările externe ale Serbiei.
Însă, din cauza crizei economice globale din 2008, combinatul a început să înregistreze pierderi. În primele nouă luni ale anului trecut, unitatea a operat mult sub capacitatea anuală de producţie, de 2,2 milioane tone, şi a înregistrat pierderi de 73 milioane de dolari.
Mirko Cvetkovic a anunţat că guvernul de la Belgrad va numi un nou director general la combinatul siderurgic şi va încerca să vândă din nou această unitate.
Combinatul de la Smederevo este a doua mare companie pe care o răs-cumpără Serbia, după ce, recent, autorităţile de la Belgrad au preluat pachetul de acţiuni pe care grupul elen de telefonie OTE l-a achiziţionat în 1997 la compania naţională de telecomunicaţii "Telekom Srbja".
Mirko Cvetkovic: "Problemele combinatului de la Smederevo arată cât de serioasă este criza economică globală şi ce influenţe are asupra Serbiei".