Producătorul de materiale de construcţii Cemacon (CEON) a încheiat, la finele săptămânii trecute, achiziţia Euro Cărămidă, conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Odată cu finalizarea acestei tranzacţii, Cemacon îşi consolidează afacerea pe piaţa de blocuri ceramice din România şi deschide perspectiva de export pentru produsele companiei", se arată în raport.
Tranzacţia, ce fusese aprobată de Consiliul Concurenţei la începutul lunii mai, presupune asumarea de către Cemacon a unui cost total de 30 milioane de euro reprezentat de valoarea tranzacţiei şi investiţiile estimate pentru următorii doi ani, potrivit documentului.
Achiziţia este finanţată atât din surse proprii, cât şi prin accesarea unor credite de investiţii pentru asigurarea fluxului necesar pentru retehnologizarea şi integrarea societăţii Euro Cărămidă în ecosistemul Cemacon care numără în prezent două fabrici de cărămidă, o fabrică de buiandrugi şi o fabrică de elemente speciale şi elemente decorative de faţadă. "Ca urmare a finalizării achiziţiei, Cemacon îşi propune să accelereze planurile de creştere atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional. Integrarea fabricii Euro Cărămidă în ecosistemul Cemacon va presupune o perioadă de tranziţie, în urma căreia, standardele de muncă şi de producţie din Cemacon vor fi implementate în cadrul fabricii Euro Cărămidă", conform raportului.
Conform platformei Termene.ro, cifra de afaceri a societăţii Euro Cărămidă are o tendinţă de creştere din 2016, ridicându-se anul trecut la 84,8 milioane de lei, în timp ce profitul net a fost de 17,5 milioane lei, sub cel din anul 2021, de 18,1 milioane de lei. Anul trecut, compania a avut 46 de angajaţi.
În primăvară, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, ajunseseră la o deţinere de 97,4% din Cemacon, în urma ofertei publice de cumpărare. Pentru primele trei luni ale anului, producătorul de materiale de construcţii a avut venituri din vânzări de 47,2 milioane de lei, cu 18% sub cele din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 12,8 milioane de lei, în scădere cu 23% comparativ cu cel din perioada ianuarie-martie 2022.
Evaluarea bursieră a Cemacon se ridică la circa 440 milioane de lei.