Centrala de la Cernavodă, obiectiv prioritar pentru domeniul energetic

G.M.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 26 noiembrie 2020

Centrala de la Cernavodă, obiectiv prioritar pentru domeniul energetic

Decizia de investiţii privind unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă este aşteptată în prima parte a anului viitor, a anunţat, ieri, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Domnia sa a menţionat că, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a aporbat acordul încheiat de România cu SUA privind lucrările ce vor fi efectuate la Cernavodă, acum urmează să fie creat consorţiul de firme care va lucra la proiectul respectiv.

"Consorţiul va fi alcătuit cu firme din SUA, Franţa, Canada şi România, pentru că ne dorim un conţinut local industrial puternic şi lucrăm şi la modelul financiar. La începutul anului viitor sau în prima parte a acestuia, ar urma să fie luată decizia de investiţii", a spus Virgil Popescu.

Ministrul de resort a clarificat şi unele nedumeriri legate de fostul acord încheiat de guvernul anterior cu o companie din China.

"În momentul în care am semnat acea hotărâre a adunării generale a acţionarilor de la SN Nuclearelectrica de a închide acel contract cu partea chineză, s-au derulat şi procedurile ulterioare. Partea chineză a fost notificată de către SNN, de către Guvern că s-a încetat acordul dintre compania din China şi SN Nuclearelectrica. Practic toate procedurile care au fost necesare pentru a finaliza în condiţii normale şi a pune capăt acestei colaborări cu partea chineză au fost făcute. Deci în momentul de faţă nu mai există absolut nicio problemă pentru a putea demara acel consorţiu euro-atlantic cu francezii, canadienii şi americanii pentru a face modelul financiar şi a începe odată construcţia reactoarelor 3 şi 4", a spus Virgil Popescu.

În privinţa modelului financiar, ministrul Energiei a precizat că nu ştie dacă vor fi sau nu acordate subvenţii.

"Acum vorbim despre contractele de diferenţă, iar Ministerul Economiei are în lucru în momentul de faţă cu un consultant exact acest studiu de realizare a acestor contracte, care nu este numai pentru nuclear, este şi pentru energia regenerabilă. Când vom avea finalizat acest studiu veţi vedea ce înseamnă din punct de vedere al subvenţiei energiei nucleare, al subvenţiei energiei regenerabile pe fiecare componentă în parte. Va fi o diferenţă faţă de eolian şi de offshore. Vom calcula costurile pe toate sursele de energie, inclusiv pe hidrogen, şi vom vedea exact ce înseamnă subvenţie şi dacă va fi cazul de acordare a acesteia. S-ar putea să nu fie cazul", a concluzionat Virgil Popescu.

Amintim că România şi SUA au parafat, în 9 octombrie 2020, un acord interguvernamental pentru construirea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unităţii 1 şi pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înţelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanţare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii, la această finanţare putând fi adăugate şi implicările altor instituţii financiare reunite în USDFC (The United States International Development Finance Corporation).

Proiectul de la Cernavodă, de 8 miliarde de euro, va fi coordonat de AECom şi va implica un consorţiu format din companii din SUA, România, Canada şi Franţa, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de ţări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obţinute în 2019.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cam multe vorbe goale legate de acest proiect. Daca au semnat acordul de investiții cu americanii la ce naiba mai fac inca studii și calcule, nu trebuiau făcute înainte?

    De ce au anunțat cu surle și trâmbițe acest proiect daca decizia de investiție nu a fost luată? Că sa aibă cu ce se lauda în campanie sau ce?

    Niste latrai, copiii ăștia a lu Iohannis. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb