Cercetări extinse asupra lui Radu Mazăre privitor la restituirea unor terenuri din Constanţa

V.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 27 iunie 2014

Cercetările în dosarul retrocedărilor de terenuri din municipiul Constanţa în care edilul Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de alte 36 de persoane, au fost extinse, potrivit declaraţiilor primarului. Radu Mazăre s-a prezentat ieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, unde a stat aproximativ 15 minute. La ieşire, el a declarat că este vorba despre extinderea cercetărilor în dosarul privind restituirea unor suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, mai exact despre terenul aflat sub cazinoul din staţiunea Mamaia: "M-au chemat pentru terenul de sub Cazinoul din Mamaia. L-am vândut şi acum este al proprietarului. Şi aşa ne dă în judecată proprietarul, că după ce a dat bani pe el în 2007, în 2011 au pus Cazinoul pe lista de monumente şi nu-l mai lasă să construiască. A dat un milion şi ceva de euro pe jumătate din teren. Pe cealaltă jumătate a mai dat unul un milion de euro. Acum să dăm şi banii înapoi, mă cercetează şi procurorii şi tot aşa. Mă cercetează din 2005, nimic nou", a spus edilul Constanţei, conform Mediafax.

Potrivit comunicatului DNA, "în ordonanţa de extindere a urmăririi penale se arată că există indicii care conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 28.02.2007, în calitate de primar al mun. Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun. Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina".

DNA a dispus, de asemenea, efectuarea urmăririi penale faţă de Radu Babuş, deputat PSD de Constanţa, la data faptelor director general al Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora.

În acelaşi dosar, DNA vizează şi trei societăţi prin intermediul cărora acuzaţii săvârşeau infracţiunea de spălare a banilor. Urmărirea penală a fost dispusă şi asupra reprezentatului la data faptelor a celor trei societăţi, respectiv Hortolomei Moscu Sorina Gina.

"În aceeaşi ordonanţă se arată că suspectul Babuş Radu, în calitate de director general al RAEDPP Constanţa, la data de 31.05.2007, a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă totală de teren de 502,81 m.p., situată în intravilanul mun.Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al mun. Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a mai multor parcele de teren. Terenurile respective au fost cumpărate de SC MEHMETOGLU SRL, reprezentată legal de suspecta Hortolomei Moscu Sorina Gina, iar ulterior dobândite, succesiv, de societăţile comerciale SC BULEVARD SA (la data de 31.10.2007) şi de SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA (la data de 16.12.2010), reprezentate de aceeaşi suspectă. Tranzacţiile terenurilor totalizând 502,81 m.p s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC MILLENIUM GLOBAL DEVELOPMENT SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri", transmite comunicatul DNA.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2008, alături de alte 36 de persoane - membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa, dar şi funcţionari din cadrul instituţiei, funcţionari din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, mandatari, notari publici, moştenitori ai unor persoane îndreptăţite, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale, dar şi interpuşii cumpărători de terenuri - în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza. Conform rechizitoriului procurorilor anticorupţie, prin aceste fapte ar fi fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului, iar 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb