Cererea "Broadhurst" de anulare a hotărârilor AGA "Bucur Obor", respinsă în instanţă

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2013

Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea "Broadhurst Investment", acţionar al "Bucur Obor" (simbol BUCU), să fie anulate hotărârile Adunării Generale ale Acţionarilor (AGA) BUCU din data de 18 aprilie 2012.

Instanţa a obligat "Broadhurst Investment" să achite suma de 9.920 lei, cheltuieli de judecată, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În cadrul AGA de pe 18 aprilie 2012, a fost aprobată alegerea a trei administratori, pentru un mandat de patru ani. Aceştia sunt Gelu Manea, Gheorghe Pistol şi Aurelian Bondrea.

Acţionarii şi-au dat acordul şi asupra bilanţului contabil şi contului de profit şi pierderi pentru 2011, precum şi asupra raportului administratorilor şi auditorului pentru anul 2011.

De asemenea acţionarii au aprobat ca profitul aferent anului 2011 să fie repartizat integral în fondul de investiţii şi, ca în anul fiscal 2012, indemnizaţia lunară netă a directorului general să fie de 15.000 euro.

Reprezentanţii Bucur Obor au respins, tot pe 18 aprilie anul trecut, introducerea acţiunii în răspundere împotriva administratorilor, punct suplimentar introdus pe ordinea de zi la solicitarea acţionarului Dan Bărbulescu.

"Bucur Obor" a înregistrat un profit net de 6,1 milioane lei şi o cifră de afaceri de 10,12 milioane lei după primele nouă luni ale anului trecut.

La 30 septembrie 2012, veniturile totale ale firmei au fost de 18,9 milioane lei, în care ponderea cea mai însemnată a fost reprezentată de veniturile din chirii şi recuperarea utilităţilor aference contractelor de chirie.

Cheltuielile totale ale societăţii au fost de 11,6 milioane lei, după primele nouă luni ale anului trecut.

"Bucur Obor" are un capital social de 1,3 milioane lei, divizat în 13.375.750 acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune.

Laurenţiu Postăvaru deţine 28,68% din titlurile "Bucur Obor", iar Gelu Manea are un pachet de 16,05% din acţionariat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ALE CUI INTERESE LE APARA "Broadhurst Investment" LA SC POIANA BRASOV SA?

    "Broadhurst Investment" este unul dintre fondurile cu investitii importante pe piata de capital. In general reprezentantii fondului urmaresc ca activitatea societatilor la care fondul este actionar sa se desfasoare in limita legii si in interesul societatii.  

    De aceea am fost surprins de ,, pasivitatea” fondului si a reprezentantului sau in CA al SC Poiana Brasov SA cu privire la actiunile de ,,devalizare” a activelor SC Poiana Brasov SA din ultimii ani de catre actionarul majoritar al societatii. 

    Doresc sa va prezint in continuare modul in care SC Poiana Brasov SA a fost devalizata si adusa in pragul falimentului. 

    Din ianuarie 2003 actionar majoritar la SC Poiana Brasov SA devine SC Perla Moldovei SRL ( in prezent SC Servorada SRL ) din Slanic Moldova, iar presedinte al Consiliului de Administrtatie si director al SC Poiana Brasov SA devine Constantin Raduica. 

    La 31 decembrie 2002, SC Poiana Brasov SA avea capitaluri proprii de 23,794 milioane lei(in continuare prin lei se va intelege ron), datorii totale de 3,054 milioane lei si a obtinut un profit de 0,450 milioane lei. 

    De asemenea, SC Poiana Brasov SA detinea actiuni la 10 societati mixte ( aceste informatii le-am obtinut de la Registrul Comertului Brasov si din alte surse, deoarece conducerea SC Poiana Brasov SA a refuzat in mod constant sa puna la dispozitia actionarilor informatiile prevazute de lege, a se vedea in acest sens si dosarul nr.8251/P/2010 de la Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov) si anume :SC Ana Hotel SA, SC Ana Teleferic SA, SC Poiana Alpin SA, SC Poiana Alunis SA, SC Poiana Astral SA, SC Poiana Cibela SA, SCPoiana Ciucas SA, SC Poiana Darcom SA, SC Poiana Favorit SA si SC Prescon Piatra Mare SA. 

    SC Poiana Brasov SA mai detinea si aproximativ 26.000 mp de teren intravilan. 

    In perioada 2003-2010, SC Poiana Brasov SA a reusit ,,performanta “ de a obtine o pierdere de 10,1 milioane lei ( cu exceptia anului 2005, in fiecare an din aceasta perioada s-au obtinut pierderi!) ( ceea ce corespunde la o pierdere de aproximmativ 1,3 milioane de lei pe an respectiv o pierdere de peste 100 mii lei pe luna !!!), capitalurile proprii micsorandu-se de la 23,794 milioane lei la 10,464 milioane lei in timp ce datoriile totale au scazut de la 3,054 milioane lei la 0,507 milioane lei ( asta in conditiile in care, conform afirmatiilor dl. director C. Raduica, din anul 2004 SC Poiana Brasov SA nu mai administra nici un hotel, deci practic nu mai trebuiau sa fie pierderi deoarece cheltuielile de exploatare erau practic zero) 

    In anul 2003 actionarul majoritar al SC Poiana Brasov SA a creditat societatea cu 0,400 milioane lei pentru plata datoriiilor societatii, datorii care in urma acestui imprumut au crescut in loc sa scada!), informatie nefacuta public si nici conditiile de creditare ( dobanzi, comisioane, penalitati, etc.), contrar prevederilor pietei de capital. 

    Dintr-o discutie avuta telefonic cu unul dintre administratorii SC Poiana Brasov SA , dl. Catalin Moise ( care este administrator din anul 2004) acesta mi-a spus ca si dansul a aflat despre aceasta creanta abia in ianuarie 2010, cand s-a pus problema inapoierii ei, atunci cand a aflat de asemenea, ca datorita dobanzilor si penalitatilor, suma pe care trebuie sa o inapoieze SC Poiana Brasov SA a ajuns la peste2 milioane lei ( deci SC Poiana Brasov SA a luat imprumut de la actionarul majoritar in 2003 suma de 0,4 milioane lei pentru care plateste in 2010 peste 2 milioane lei, deci de peste 5 ori mai mult decat suma imprumutata!!!) 

    De altfel, la AGA din ianuarie 2010, actionarul majoritar a aprobat stingerea creantei ( care intre timp a fost cedata de actionarul majoritar d-lui Dospinescu Stefan) prin darea in plata a unor parti sociale si drepturi litigioase, evaluate la aproximativ 2 milioane lei. 

    Tot un aceasta perioada, SC Poiana Brasov SA si-a vandut participatiile la aproape toate societatile mixte la care detinea actiuni ( la inceputul anului 2011 SC Poiana Brasov SA mai detinea actiuni la doar 2 societati mixte, respectiv SC Poiana Astral SA si SC Prescon Piatra Mare SA), vanzandu-se de asemenea si terenul detinut de societate.. 

    La ce pret, in ce an si cui au fost vandute aceste actiuni si terenul detinut de societate( la fel ca si conditiile de creditare din partea actionarului majoritar) ramane un mister pentru actionarii minoritari ai societatii deoarece presedintele CA si directorul SC Poiana Brasov SA, dl.C.Raduica nu a transmis aceste informatii pietei de capital ( cu toate caci conform art.209, 224, 225, 226 si 227 ale Legii nr.297/2004 el era obligat sa faca publice aceste informatii si de asemenea dl.C.Raduica a refuzat in mod constant in perioada 2006-2011 sa raspunda actionarilor in cadrul AGA cu privire la aceste probleme si cu privire la altele, solicitate in baza art.117 ind.2 alin.3 al Legii nr.31/1990). 

    Refuzul conducerii societatii si a actionarului majoritar de a oferi informatii despre aceste vanzari si despre creditarea societatii de catre actionarul majoritar, cu toate caci conform legii ( art.209, 224, 225, 226 si 227 ale Legii nr.297/2004 ) aceste informatii trebuiau facute public, demonstreaza ca vanzarile si creditarea s-au facut in dezavantajul SC Poiana Brasov SA, si in avantajul altora ( se pare a actionarului majoritar ) ( de altfel, scaderea capitalurilor proprii ale societatii cu peste 10 milioane lei demonstreaqza ca actiunile au fost vandute la preturi mult mai mici decat valorile lor contabile) 

    Si pentru ca lucrurile sa fie duse pana la sfarsit, actionarul majoritar si C. Raduica, presedintele CA si directorul SC Poiana Brasov au hotarat la inceputul anului 2011 vanzarea actiunilor detinute de SC Poiana Brasov SA la cele 2 societati mixte care au mai ramas, SC Poiana Astral SA si SC Prescon Piatra Mare SA. 

    Actiunile la SC Prescon Piatra Mare SA se pare ca au fost deja vandute la un pret de aproape 9 ori mai mic decat valoarea contabila!!! ( mai mult ca sigur ca pretul de vanzare a fost mai mare decat cel care figureaza in documentele aflate la SC Poiana Brasov SA, diferenta intrand in alte buzunare!) 

    In urma acestei vanzari, bilantul pentru perioada 2002-2011, cand actionar majoritar la SC Poiana Brasov SA a fost SC Perla Moldovei SRL ( in prezent SC Servorada SRL ) din Slanic Moldova, iar presedinte al Consiliului de Administrtatie si director al SC Poiana Brasov SA a fost Constantin Raduica, este urmatorul: capitalul propriu s-a micsorat de la 23,79 milioane lei la 4,34 milioane lei (!!!) ( deci s-a micsorat de peste 5 ori!), datorita unor pierderi foarte mari in urma vanzarii activelor societatii la preturi mult subevaluate ( de ex. in anul 2003 pierderea a fost de 3,705 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 10.150 lei /zi, in anul 2004 pierderea a fost de 6,597 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 18.073 lei /zi,in anul 2006 pierderea a fost de 1,459 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 3.997 lei /zi, in anul 2010 pierderea a fost de 1,778 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 4.865 lei /zi iar in anul 2011 pierderea a fost de 5,986 milioane lei, ceea ce corespunde unei pierderi de peste 16.400 lei /zi !!!) 

    Tinand seama de rezultatele economico-financiare si de devalizarea societatii 

    din perioada 2003-2011(capitalurile proprii ale societatii s-au micsorat de la 23 milioane ron la 4,34 milioane ron in aceasta perioada), pentru a se preveni ajungerea intr-o situatie in care actiunile societatii nu mai valoreaza aproape nimic, la AGA din 2010, 2011 si 2012 am cerut, printre altele: 

    - sa se puna in discutia AGA oportunitatea lichidarii societatii, a valorificarii tuturor activelor societatii, a achitarii datoriilor societatii, iar suma rama sa fie impartita actionarilor. 

    -aprobarea introducerii actiunii in raspundere, conform art.155 al Legii nr.31/1990, impotriva dl. C Raduica, presedintele CA si directorul SC Poiana Brasov SA, pentru daune cauzate societatii prin incalcarea de catre acesta a indatiririlor sale fata de societate( micsorarea in timpul mandatului sau din perioada 2003-2010-2011 a capitalurilor proprii ale societatii de la 23 milioane ron la 10,46 milioane ron respectiv la 4,34 milioane ron) 

    -aprobarea de catre AGA ca toate vanzarile de active sa se faca prin licitatii transparente, anunturile de vanzare sa fie publicate in cel putin 2 ziare locale si 2 ziare centrale de larga circulatie, cu cel putin 30 de zile inainte de datavanzarii. 

    Actionarul majoritar nu a fost insa de acord cu propunerile mele! si nici "Broadhurst Investment" nu a sustinut solicitarile mele. 

    Daca s-ar fi acceptat propunerile mele, trebuia numit un lichidator iar vanzarile de active trebuiau sa se faca prin licitatie, ceea ce probabil nu i-a convenit actionarului majoritar, deoarece nu ar mai fi putut sa vanda aceste active cui dorea el si la pretul dorit de el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb