În cadrul reuniunii din 31 oct. a.c. a Consiliului de Export al României (CEXPR) a fost aleasă noua conducere formată din 2 Co-Preşedinti: Vicepreşedintele ARICE (Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior), din partea sectorului public şi Preşedintele executiv al ANEIR, din partea sectorului privat, se arată într-un comunicat al CEXPR, remis redacţiei. În noua formă de organizare, reglementată prin OUG nr 147/2022 şi HG nr 153/2023, CEXPR a fost trecut în structura ARICE, aflată în subordinea Guvernului şi coordonarea Primului-Ministru, potrivit sursei menţionate.
Membrii CEXPR au apreciat eforturile din acest an ale parteneriatului între mediul de afaceri, ARICE şi fostul MAT (Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului), care s-au concretizat într-un record de participări ale firmelor româneşti la târgurile şi misiunile economice internaţionale (79 acţiuni), depăşindu-se realizările din 2019, anul de vârf al perioadei de la înfiinţarea CEXPR- aprilie 2004, transmite CEXPR.
Anul 2023 va marca şi 2 premiere naţionale: participarea României la primul eveniment internaţional (de la Varşovia) privind reconstrucţia Ucrainei şi prezenţa cu Pavilon naţional la cel mai mare târg de importuri din lume, de la Shanghai, potrivit comunicatului.
Pentru anul viitor sunt propuse în cadrul Programului de Promovare a Exporturilor- PPE, un număr cu 50% mai mare de acţiuni (târguri şi misiuni economice) cu subvenţii de la bugetul de stat, când urmează să se finalizeze şi noua ediţie a Strategiei Naţionale de Export a României (pentru perioada 2024-2030), realizată de ARICE, împreună cu celelalte structuri ministeriale implicate în activitatea de comerţ exterior, mediul academic şi mediul de afaceri, conform sursei citate.
În cadrul noii Strategii se vor avea în vedere - în principal - măsurile care să conducă la reducerea deficitului cronic al balanţei comerciale şi extinderea relaţiilor economice internaţionale ale României, arată datele comunicatului.