Cererile de chemare în judecată a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) formulate de Cătălin Chelu, unul dintre cei mai semnificativi acţionari ai SIF-urilor, şi companiile prezumate ca făcând parte din grupul său, au fost anulate în instanţă, după ce acestea nu au mai plătit taxa de timbru aferentă cererilor, semn că omul de afaceri s-ar fi răzgândit să mai atace deciziile luate de acţionari în cadrul Adunărilor Generale din luna aprilie.
Potrivit legii în vigoare, lipsa taxei de timbru are ca sancţiune anularea cererii de chemare în judecată, fie ca netimbrată, fie ca nesuficient timbrată.
Contactat de ziarul Bursa la sfârşitul săptămânii trecute, Cătălin Chelu nu a dorit să comenteze despre acest subiect.
Printre companiile prezumate ca făcând parte din grupul lui Chelu, care nu şi-au achitat taxa de timbru, se numără şi "Altur" Slatina, "Galatex" Galaţi, "Mega Grup Invest" Galaţi, "Amicosottis" Galaţi, şi "Amirastar Trading" Galaţi, omul de afaceri negând de fiecare dată că are vreo legătură cu acţiunile întreprinse de respectivele societăţi.
Războiul acţionarilor cu conducerea celor cinci societăţi de investiţii financiare s-a declanşat imediat după adunările generale din aprilie, când SIF-urile şi-au reales conducătorii pentru următorii patru ani.
Cele cinci SIF-uri s-au confruntat cu o mulţime de procese după acea dată, cea mai afectată fiind SIF1 "Banat-Crişana", care avea luna trecută în derulare nu mai puţin de 33 de procese, prin care se contesta legalitatea AGA din luna aprilie.
Tot atunci, şi SIF2 "Moldova" avea şapte litigii pe rol, deschise de diverse persoane juridice şi de Cătălin Chelu, "persoane care au fost încadrate printr-o prezumpţie legală de concertare", potrivit lui Claudiu Doroş, vicepreşedintele societăţii.
SIF3 Transilvania primise opt chemări în instanţă după ultima AGA, în timp ce SIF4 "Muntenia" era implicată în 18 procese.
"Avem 11 dosare şi cu cel al lui Chelu 12 în care se cere anularea hotărârilor din adunarea acţionarilor din data de 24 aprilie, printre care şi distribuirea de dividende", mai adăuga, luna trecută, Tudor Ciurezu, vicepreşedintele SIF5 "Oltenia".
Printre deciziile contestate de Chelu şi societăţi prezumate că acţionează concertat cu el se numărau anularea hotărârilor AGA, printre care şi aceea privind alegerea noului Consiliu de Administraţie, pentru următorii patru ani.