China: Credite de peste 15 miliarde dolari, garantate cu tranzacţii false cu aur

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iunie 2014

Autoritatea de audit din China a descoperit că în ţară au fost acordate credite de 94,4 miliarde yuani (15,2 miliarde dolari) garantate cu tranzacţii false cu aur, acesta fiind un nou semnal de posibilă fraudă în finanţarea tranzacţiilor din sectorul materiilor prime.

Biroul Naţional de Audit de la Beijing anunţă că 25 de procesatori de aur au realizat un profit total de peste 900 de milioane de yuani prin utilizarea creditelor obţinute cu garanţii false. Raportul autorităţii acoperă o perioadă ce a început în 2012. Documentul nu specifică finalul perioadei şi nici nu identifică societăţile sau băncile din acest caz.

"Goldman Sachs Group" Inc. estimează că tranzacţiile în cauză valorează 80 de miliarde de dolari.

"Aceasta este confirmarea oficială a ceea ce numeroase persoane au suspectat timp îndelungat - că aurul este utilizat la scară largă pentru finanţarea afacerilor cu materii prime din China", afirmă Liu Xu, analist principal la "Capital Futures" Co. din Beijing. În opinia sa, "orice diminuare a finanţărilor acordate de bănci pentru tranzacţiile cu materii prime ar putea duce, pe termen scurt, la reducerea importurilor chinezeşti, respectiv la vânzări mai mari din partea companiilor, în vederea rambursării datoriilor către bănci".

Descoperirea recentă a autorităţii chineze vine în contextul în care în portul Qingdao din ţara asiatică se derulează o anchetă privind finanţarea din domeniu.

Băncile din China şi cele străine examinează unele credite legate de achiziţiile de metale în portul Qingdao, pe fondul temerilor privind extinderea riscurilor în ţară, în condiţiile în care traderii utilizează materiile prime - de la cupru la minereu de fier sau cauciuc - ca să obţină finanţări. Printre aceste bănci se numără "Standard Chartered" Plc, "Citigroup" Inc. şi "Standard Bank Group".

Potrivit unei informaţii publicate luna aceasta de Bloomberg News, bancherii implicaţi în investigaţie încearcă să afle dacă au fost utilizate loturi unice de cupru şi aluminiu pentru obţinerea de credite multiple. Dacă ancheta va demonstra că lucrurile s-au întâmplat aşa, atunci băncile străine vor fi nevoite să împrumute mai puţini bani sectorului de mărfuri din China, conform "Goldman Sachs".

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, se pare că au fost folosite circa 1.000 de tone de aur, în 2013, în legătură cu finanţarea unor tranzacţii în China, în contextul înăspririi condiţiilor de creditare.

China este cel mai mare utilizator mondial de aur.

Preţul futures al aurului cu livrare în august a scăzut cu 0,6% ieri, la ora 10.17, pe piaţa din new York, atingând 1.315 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb